Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό:

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου

Θέμα: «Απαράδεκτη η μείωση των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας»

Κυρία Υπουργέ,

Με νομοθετική πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση (άρθρο 63 του ν. 4680/2020),  παρά τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις του ιδίου και της ΝΔ, προβλέφθηκε αφενός η ένταξη στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ δικαιούχων και συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ, αφετέρου η από 1.1.2025 περαιτέρω περικοπή της (ήδη κατά περίπου 50% μειωμένης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) επικούρησης κατά επιπλέον ποσοστό 33% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31.12.2018.

Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση της ΝΔ, που πριν τις εκλογές του 2019 υποσχόταν την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την διόρθωση των αδικιών, όχι μόνο δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της αλλά με την ανωτέρω νομοθετική παρέμβαση επιδεινώνει έτι περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων της ΕΤΕ, αφού από 1.1.2025 η μείωση της επικουρικής σύνταξης των μέχρι 31.12.2018 συνταξιοδοτηθέντων του ΛΕΠΕΤΕ θα φτάσει αθροιστικά περίπου στο 70%.

Επειδή η μείωση 70% (!) των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ αθροιστικά κατά τις διακυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  είναι απαράδεκτη και συνιστά αφαίμαξη εισοδήματος

Επειδή το σύνολο των δικαιούχων βαίνει διαρκώς μειούμενο, όπως ανάλογα και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η άρση της αδικίας

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

1. Προτίθεσθε να υλοποιήσετε τις προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησής σας περί «ακέραιας καταβολής του ΛΕΠΕΤΕ», υπόσχεση που καταφερόταν κατά του άρθρου 24 του ν. 4618/2019, με το οποίο μειώθηκε η παροχή κατά περίπου 50%;
  2. Προτίθεσθε, να καταργήσετε ή έστω τροποποιήσετε το άρθρο 63 του ν. 4680/2020, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κατά 33% μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων από 1/1/2025;
  3. Προτίθεσθε, τέλος, να τροποποιήσετε το άρθρο 63 του ν. 4680/2020, ώστε η  οικονομική συνεισφορά της υπερκερδοφόρας ΕΤΕ να αυξηθεί προς όφελος των συνταξιούχων και του e-ΕΦΚΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μουλκιώτης Γεώργιος

Πάνας Απόστολος

Αποστολάκη Ελένη – Μαρία (Μιλένα)