Σήμερα ιδρύουμε το κόμμα της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το Κίνημα Αλλαγής για να πρωτοστατήσουμε στην Ανασυγκρότηση και την Πρόοδο της πατρίδας μας. Καλούμε όλους τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, όλους τους δημοκράτες του μεταρρυθμιστικού Προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, όλους τους πατριώτες που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην ανάγκη για προοδευτικές αλλαγές, να γίνουν συμμέτοχοι και συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής.

Η οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια δεν αφήνουν τις γυναίκες και τους άνδρες να πιστέψουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την χώρα και να φέρουμε ξανά τον προοδευτικό χώρο επικεφαλής της προσπάθειας. Δεν αξίζει στην πατρίδα μας η σημερινή μιζέρια.

Στην Ευρώπη με όχημα τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία αναπτύσσεται ένα ανερχόμενο ρεύμα μιας νέας ακρο- Δεξιάς. Με αυτή την ακροδεξιά συμπορεύονται στη πράξη και άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις. Είμαστε δύναμη λαϊκή και όχι λαϊκίστική. Κάνουμε πράξη την ανοικτή Ελλάδα μακριά από κάθε είδους εθνικισμούς. Εμπνεόμαστε από τις αρχές του προοδευτικού πατριωτισμού. Είμαστε πατριώτες γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και όχι εθνικιστές που μισούν τους άλλους. Σ’ αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζουμε
και τη σημερινή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της εθνικής μας ακεραιότητας και αξιοπρέπειας.

Εκφράζουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τους παραγωγούς του πλούτου αυτής της χώρας, τους Έλληνες του μόχθου, της εργασίας και της προκοπής που τόσα χρόνια σηκώνουν την οικονομία στις πλάτες τους, τους εργάτες και τους αγρότες, τη νέα γενιά, μα και τις δυναμικές ομάδες του ελεύθερου πνεύματος, του νέου επιχειρείν, την κοινωνία της γνώσης, τη γενιά της Χιλιετίας, τους εξωστρεφείς και καινοτόμους παραγωγικούς επιχειρηματίες, τη μικρομεσαία επιχείρηση που έμεινε όρθια μέσα στην κρίση.

Νιώθουμε την αγωνία όσων αισθάνονται ανασφαλείς κι αγνοημένοι από το πολιτικό σύστημα και έχουν ανάγκη από τη στήριξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για τα θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού, των αυταρχικών και ρατσιστικών συμπεριφορών, τους νέους που αντιμετωπίζουν την ανεργία, τις γυναίκες που βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση τις ανισότητες, τους ηλικιωμένους που παλεύουν να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Έχουμε μέτωπο με τις πελατειακές αντιλήψεις, σχέσεις και πρακτικές που είχαν και έχουν την ανοχή του πολιτικού συστήματος. Απέναντί μας είναι όσοι επέλεξαν, ενώ η χώρα βούλιαζε, να φυγαδεύσουν τα κέρδη στο εξωτερικό αφήνοντας τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Απέναντι μας είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που στερούν πόρους από το κοινωνικό κράτος επιβαρύνοντας τους συνεπείς.

Οι προοδευτικές αξίες σήμερα

Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και ο πολιτικός φιλελευθερισμός βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών μας. Συμπυκνώνουν τον διαρκή και μόνιμο αγώνα για την μείωση και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Είμαστε βαθιά δημοκρατικοί. Κάθε αγώνας και κάθε κοινωνικό αίτημα απαιτεί παιδεία, πολιτική συνείδηση και μαζική οργάνωση του λαού μέσα από δίκτυα πολιτών και θεσμών με δημοκρατική νομιμοποίηση. Παλεύουμε για σύγχρονη προοδευτική πολιτική συνδέοντας τη συμμετοχή των πολιτών με το αντίστοιχο σύστημα κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσής.

Οι αξίες και οι αρχές μας απαντούν στις προκλήσεις της κρίσης και της νέας εποχής. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας, χωρίς όμως να αγνοούμε την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και δρούμε. Είμαστε ένα Κίνημα που ενδιαφέρεται για την ευημερία σήμερα, κι όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον. Σήμερα χρειάζονται ενδυνάμωση οι αξίες της συλλογικότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το όραμά μας είναι ανθρωπιστικό. Για μας το κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας που έχει το δικαίωμα στο όνειρο και τη δημιουργία.

Στόχος μας είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανακαθορίζει τη σχέση μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, συλλογικού και ατομικού συμφέροντος, δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Η προοδευτική παράταξη αγωνίζεται για τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας και την αποφασιστική λαϊκή συμμετοχή, για την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, για το απόλυτο δικαίωμα στη διαφορετικότητα, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισότητα των φύλων, την ισότιμη μεταχείριση των ΑΜΕΑ και κάθε ευαίσθητης κοινωνικής
ομάδας.

Θεωρούμε ότι η αναδιανομή αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε καινοτομίες, ρήξεις, προοδευτικές ανατροπές. Στόχος είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ασφάλειας και ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Για όλους και ειδικά για όσους πλήττονται από τις καθημερινές ανακατατάξεις στον χώρο της εργασίας. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε όλο και περισσότεροι να ανανεώνουν την κατάρτιση τους και να αποκτούν τα εφόδια για να μην μένουν πίσω. Το νέο κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί απλά και μόνο ως μηχανισμός αναπλήρωσης του εισοδήματος, όπως στο παρελθόν. Οι Ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο δυναμισμό και τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, είναι αυτές που έχουν ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος και εφαρμόζουν ρηξικέλευθες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Δραστικές αλλαγές δεν μπορεί να γίνουν χωρίς κοινωνική συνοχή.

Το Κίνημά μας, κίνημα βαθιά οικολογικό, πρωταγωνιστεί στην προστασία και κυρίως στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς, με οργάνωση και συνέπεια.

Με σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις μας υποστηρίζουμε τους διακριτούς ρόλους στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

Στον πυρήνα της ιδεολογίας μας βρίσκεται η Παιδεία για όλους. Υπερασπιζόμαστε τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Παιδείας, με στόχο την εξασφάλιση των ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός. Σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί πια επιτακτική ανάγκη.

Οι Προκλήσεις της Εποχής μας

Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν γίναμε μάρτυρες του τέλους της ιστορίας, όπως υποστήριζαν ορισμένοι στα τέλη του προηγούμενου αιώνα αλλά, αντιθέτως, βλέπουμε ότι η δημοκρατία και οι υπέρμαχοί της βρίσκονται σε άμυνα. Οι αυταρχικές δυνάμεις πολλαπλασιάζονται, τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, η κλιματική αλλαγή συνιστά μείζονα απειλή και οι οικονομικές ανισότητες γιγαντώνονται. Η μισαλλοδοξία και το αντιπολιτικό κύμα βρίσκουν εύφορο έδαφος, ενώ η διεθνής τρομοκρατία, βασισμένη κυρίως σε θρησκευτικά δόγματα, απειλεί καθημερινά τη ζωή των πολιτών της Δύσης μα και ολόκληρων περιοχών της Ανατολής.

Η παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός. Η δαιμονοποίησή της λειτουργεί ως άλλοθι πολιτικής μοιρολατρίας για όλους εκείνους που αρνούνται να αναλύσουν τις σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές διεργασίες. Οι αρνητικές της πλευρές είναι αποτέλεσμα της εμμονής των ισχυρών υπέρ της ασυδοσίας των αγορών, και της ανεξέλεγκτης διακίνησης του κεφαλαίου.

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας ανοίγει νέες προοπτικές, αλλά ταυτόχρονα ανατρέπει τις σημερινές εργασιακές σχέσεις και απειλεί ακόμα και την ιδιωτικότητα των πολιτών.

Οι προσπάθειες των προοδευτικών δυνάμεων βρίσκονται στην κατεύθυνση της δημοκρατικής διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας στη βάση κανόνων και ρυθμιστικών θεσμών παγκόσμιου χαρακτήρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις προς όφελος του λαού εάν τις ρυθμίσουμε αποτελεσματικά μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων οργανισμών.

Για την Πολιτική Ενοποίηση της Ευρώπης

Σήμερα, στην Ευρώπη τείνει να κυριαρχήσει η αντίληψη που θέλει την πολιτική διακυβέρνηση να ατονεί. Όμως, το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν ήταν απλώς μια οικονομική ένωση. Με την κρίση δεν κινδύνευσε να καταρρεύσει μόνο η Ελλάδα ή το ευρώ αλλά και βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, η κοινωνική συνοχή, η ίδια η δημοκρατία. Η αλήθεια είναι ότι η ημιτελής αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, σε συνδυασμό ίσως και με την αρχική υποεκτίμηση της έκτασης και της έντασης της κρίσης από τους ηγέτες των μεγάλων κρατών, δημιούργησε τις συνθήκες αμφισβήτησης της νομιμοποίησης και της πολιτικής ταυτότητας της Ευρώπης.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προς μια Ένωση οικονομικά και πολιτικά ισχυρή.

Για εμάς τους προοδευτικούς Ευρωπαίους, που πιστεύουμε στις παραδόσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας η Ένωση αποτελεί φάρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτίζεται με την επιβολή κανόνων σε ένα άναρχο οικονομικό περιβάλλον. Τρεις δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Στον έναν βαδίζουν οι εχθροί της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι οποίοι υποστηρίζουν τη διάλυση των Ευρωπαϊκών θεσμών και την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Στον δεύτερο μας σπρώχνουν συντηρητικές δυνάμεις που
προωθούν μια διακρατική Ευρώπη. Ο τρίτος δρόμος που υποστηρίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις για την
υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων, οδηγεί σε ολοκληρωμένη πολιτική ενοποίηση.

Επιπροσθέτως η προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη περιλαμβάνει ενιαίους κανόνες φορολογίας, συγκρότηση ευρωπαϊκών θεσμών αλληλεγγύης στη θέση του ΔΝΤ και υπό τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου. Ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να υπάρχει το βάρος της «χώρας πρώτης υποδοχής» και βέβαια μια πραγματική δημοκρατία που οι λαοί θα αποφασίζουν στις εκλογές την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζουμε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα σύνορα των Κρατών Μελών ως τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί βάση για δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας. Η Ευρώπη χρειάζεται μαζί με το αναγκαίο σύμφωνο σταθερότητας, ένα δικό της ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και κοινές πολιτικές στην εφαρμογή και τον έλεγχό του. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πολιτικές με ρήτρες σε ότι αφορά την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος σε σχέση με τρίτες χώρες.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Μια λύση επανένωσης του νησιού θα πρέπει να αποκαταστήσει την διεθνή νομιμότητα, να τερματίσει την Τουρκική κατοχή και να συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση της κρίσης των θεσμών

O Ελληνισμός έχει περάσει μεγάλες κρίσεις σ’ όλη την ιστορία του. Η διαχείρισή τους επηρέασε τόσο τη φυσιογνωμία του Έθνους όσο και το παραγωγικό και κοινωνικό- πολιτικό μας σύστημα. Το ζητούμενο είναι να βγούμε οριστικά από την κρίση ξεπερνώντας τις παθογένειες του χθες και του σήμερα. Για να συμβεί αυτό απαιτείται πρώτα από όλα σεβασμός στο κράτος δικαίου και στη διάκριση των εξουσιών, ενίσχυση των θεσμικών αντιβάρων, προάσπιση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών είναι η απελευθέρωσή μας από τις εξαρτήσεις που έχουν τη ρίζα τους στον επηρεασμό των δημοκρατικών θεσμών από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού, συντεχνιακού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

Προοδευτική Αλλαγή

Είναι ιστορική ανάγκη η εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Στο πλαίσιο αυτής της Αλλαγής αντιμετωπίζουμε και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η περιορισμένη συμμετοχή της μισθωτής εργασίας στην οικονομία, η κυριαρχία μικρών μονάδων με χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλές αμοιβές, ο συντεχνιασμός, οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των εργαζόμενων, η διαπλοκή του κρατικίστικου μέρους της επιχειρηματικής τάξης, η εκτεταμένη παραοικονομία, οι αντιστάσεις στην αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής, οι αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις και το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αναμορφώνουμε το κράτος με συνεχή αξιολόγηση ανθρώπων και δομών, βάζοντας τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, τη γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία.

Σχεδιάζουμε ένα κράτος ευέλικτο, με επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο. Με δυνατή παρουσία σε κρίσιμους τομείς, όπως στην υγεία και την παιδεία. Με δημόσιες επενδύσεις κυρίως για αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, που σήμερα φθάνουν στα όρια της κατάρρευσης.

Προωθούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις προοδευτικές αλλαγές, που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, στηρίζουν την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, ενισχύουν την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση.

Είμαστε η προοδευτική δημοκρατική παράταξη που συνδέεται άρρηκτα με τους διαχρονικούς αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία, ελευθερία, παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ευημερία και ανθρωπιά.

Ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα αξιών και πολιτικής δράσης. Οι ρίζες μας πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο. Συνδέονται με την εδραίωση της σύγχρονης Ελλάδας. Αντλούμε από τις παραδόσεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Στον πυρήνα των αξιών μας βρίσκεται το διαχρονικό αίτημα της ισότητας των ευκαιριών για όλους. Ένα αίτημα κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης.

Είμαστε οι δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης.

Η σημερινή εποχή επιβάλλει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα του μεταπολιτευτικού κύκλου στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Η χώρα πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κρίσης με μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία.

Την Αλλαγή του 21ου αιώνα την φτιάχνουμε όλοι όσοι επιλέγουμε το δρόμο των συνεχών προοδευτικών αλλαγών για την Ελλάδα, για μας και τα παιδιά μας.

Το δρόμο της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, του ήθους στην πολιτική.

Όσοι αύριο θέλουμε κι οραματιζόμαστε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.