Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γ. Γεραπετρίτη με θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια της χώρας», κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω το από 8-3-2023 δημοσίευμα, σχετικά με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η  Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ) και αφορά στις σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια της χώρας.

Η συγκεκριμένη Ένωση επισημαίνει σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στα αεροδρόμια της χώρας και μεταξύ άλλων αναφέρουν την ολική καταστροφή του Radar διαδρομής στον Αττάβυρο της Ρόδου εδώ και δύο χρόνια, και παρόλο που μία ακόμα θερινή περίοδος πρόκειται να ξεκινήσει, ο νοτιοανατολικός τομέας του FIR καλύπτεται από το απαρχαιωμένο Radar Καρπάθου. Όπως αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, από τα μέσα Φεβρουαρίου δεν λειτουργεί και το Radar του Κεντρικού Κτιρίου Αεροναυτιλίας (ΚΕΠΑΘΜ) της ΥΠΑ στο Ελληνικό, με αποτέλεσμα η περιοχή να καλύπτεται μερικώς από τα Radar Υμηττού και Κυθήρων.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης συνεχίζει να ταλανίζει τον κλάδο, καθώς το 2009 υπηρετούσαν 409 ΗΜΑΕΚ, ενώ τώρα στην πραγματικότητα υπηρετούν μόλις 300, και κατά συνέπεια σε περιπτώσεις ασθένειας ή εκπαιδεύσεων, οι υπάλληλοι αναγκάζονται να εργασθούν διπλοβάρδιες για να καλύψουν τα κενά.

Παρακαλείσθε, κύριε Υπουργέ, να λάβετε υπόψη σας τα σοβαρά αυτά ζητήματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο δημοσίευμα, και να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση επίλυσή τους πριν φτάσουμε στο σημείο να απαιτούνται εξηγήσεις μετά από κάποιο δυστύχημα, και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

Ο αναφέρων Βουλευτής

Χρήστος Γκόκας