Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Αν το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, γιατί χρειάστηκαν τρεις μήνες και 20 μπλόκα για μια απλή τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία;

Μία δέσμη επτά συγκεκριμένων και ρεαλιστικών μέτρων για τους αγρότες παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδίου και αναπτυξιακής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα. Αναφορικά με τις διεκδικήσει των αγροτών, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, που προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για τα προβλήματα στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ρώτησε: «Αν φταίνε οι Βρυξέλλες, κ. Μητσοτάκη, τότε γιατί διώξατε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Αν το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό γιατί χρειάστηκαν τρεις μήνες και πάνω από 20 μπλόκα για να προωθήσει η κυβέρνηση μια απλή τροπολογία για να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία, όπως είχατε υποσχεθεί από το Νοέμβριο;». Έκανε λόγο για αναποτελεσματικό και ανικανότητα της κυβέρνησης, που αποτυπώθηκε στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, με αποτέλεσμα το 2023 να έχουμε ιστορικά τη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ. Αν και για την 2023-2027, αντιστοιχούν ετησίως 1,7 δισ. ευρώ άμεσων ενισχύσεων, το 2023 πληρώθηκαν στους δικαιούχους μόνο 939 εκατ. ευρώ, 563 εκατ. λιγότερα από το 2022, καθώς 245 εκατ. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425 εκατ. από τα οικολογικά σχήματα παραμένουν δεσμευμένα. Αντίστοιχα, καθυστέρησαν οι υποβολές δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για τα οικολογικά σχήματα κατά 8 μάλιστα μήνες, με αποτέλεσμα η εξόφληση να γίνει μέχρι το Πάσχα. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την αποτυχία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, που εσείς ετοιμάσατε και εσείς καταθέσατε. Όλα αυτά είναι μια ακόμα αποτυχία του “επιτελικού” κράτους της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. 

Ως προς την αύξηση του κόστους παραγωγής, που για τα έτη 2021-2023 ανήλθε σε 25%, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να είναι απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής. «Εσείς όμως, αντί για ουσία επιμένετε στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος: Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 82 εκατ. ευρώ για το 2024 -τα μισά χρήματα κατατίθενται τον Μάρτιο -, δεν είναι τίποτε άλλο από τη μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει», σχολίασε, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο τον περασμένο Δεκέμβριο, ύψους 76 εκατ. ευρώ, ως σταγόνα στον ωκεανό. «Επίσης, τα 30εκ. ευρώ που εξαγγείλατε για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι” – αυτό κι αν είναι περιφρόνηση νοημοσύνης – αφορούν πραγματικά έναν ελάχιστο, έναν πολύ μικρό αριθμό αποδεκτών, χωρίς μάλιστα να έχετε διασφαλίσει ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο», είπε. Αναφορικά, δε, με την εξαγγελία για έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα για συγκεκριμένες περιόδους, σημείωσε πως αυτή αναθεωρήθηκε υπό την πίεση των αγροτών, αφού η ουσιαστική έκπτωση ήταν μικρότερη του 1,5 λεπτού/κιλοβατώρα με μέση τιμή τα 17 λεπτά/κιλοβατώρα, και εξαιρούσε για τους χειμερινούς μήνες αγροτικές μονάδες, όπως θερμοκήπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που έχουν πολύ αυξημένες ανάγκες. «Όμως, όσο και αν αυτό το νέο μέτρο που προτείνατε υπό πίεση, μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι οι αγρότες μας θα είναι μόνιμα προστατευμένοι από τις αυξομειώσεις του κόστους ενέργειας λόγω της πράσινης μετάβασης», επισήμανε και παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:  

1. Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.

2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας και μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος. Το λέμε χρόνια: δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να είναι κόστος για τον φτωχό και τον αγρότη και κέρδος για την ολιγαρχία. Πρέπει κατά προτεραιότητα μεταποιητές, κτηνοτρόφοι, αγρότες συνεταιρισμοί να συμμετέχουν σε αυτές τις ενεργειακές κοινότητες.

3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις βάσει των σύγχρονων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει με πολλούς συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα.

6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.

7. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων, που υπονομεύουν τον Έλληνα αγρότη.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου

Ανοίγοντας τον διάλογο για την ανώτατη εκπαίδευση, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσαν το InSocial και οι τομείς Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθάρισε πως «λύση δεν είναι το να καταδικάσουμε τη χώρα σε μία μόνιμη ακινησία, που την κάνει ευρωπαϊκή εξαίρεση. Πρέπει η χώρα να πάει μπροστά. Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε». Τόνισε την ανάγκη να κάνουμε αυτή η συζήτηση ως ώριμη κοινωνία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, με το δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε μία πανευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα, όπως η άρνηση της ύπαρξης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, που είναι υποστελεχωμένα, χωρίς αξιολόγηση άρα και αξιοκρατία, επικρατούν ο συγκεντρωτισμός, οι συντεχνιακές λογικές, καθώς και υποχρηματοδοτούμενα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας επενδύει το 2,8% του ΑΕΠ στην παιδεία, από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ, και μόλις το 0,7% για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,5% για τα πανεπιστήμια και 5 έως 5,5% για όλες τις δαπάνες για την παιδεία», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, διερωτώμενος τι έκανε εδώ και μια πενταετία η κυβέρνηση παρά τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές ευελιξίες έναντι των ετών των μνημονίων. Θέτοντας ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, παρέθεσε ορισμένες προϋποθέσεις, πέρα από την επιβεβλημένη αύξηση της χρηματοδότησής του: 

  • Ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
  • Την επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
  • Μια ισχυρή θεσμικά και πραγματικά ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Έναν νέο ακαδημαϊκό χάρτη για τα ΑΕΙ της χώρας, που θα συνοδεύεται από ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
  • Μία ισχυρή μετα-δευτεροβάθμια τεχνική και τεχνολογική  επαγγελματική εκπαίδευση.

«Για όλα αυτά, δεν έχουμε ακούσει τίποτα από την κυβέρνηση πέρα από αποσπασματικές παρεμβάσεις. Αντιθέτως, εμφανίζει την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ως φάρμακο για πάσα νόσο και μεγάλη τομή, που θα αναβαθμίσει συνολικά την παιδεία στη χώρα, παραγνωρίζοντας όμως, ή για να το πω πιο σωστά, παραλείποντας να αναφέρουν ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορεί να υπάρχουν, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει να φοιτά στα δημόσια», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. Εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν χρειάζονται απαγορεύσεις, αλλά ισχυρές ρυθμίσεις για να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα, διασφαλίζοντας τον ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας με την παράλληλη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Αυτές οι ισχυρές ρυθμίσεις ρυθμίζουν  ανεξέλεγκτα ιδιωτικά πεδία, όπως αυτό των κολλεγίων στη χώρα μας, που κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν ότι δε βλέπουν -και μιλώ για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ -προτάσσοντας μια ιδεολογική καθαρότητα», σχολίασε, θυμίζοντας πως επί της διακυβέρνησής του υπήρχαν δεκάδες τέτοια ιδιωτικά κολλέγια ιδιωτικά. «Άρα, το να λένε σήμερα ότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ιδιωτικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μάλλον είναι ένας κομματικός στρουθοκαμηλισμός», ανέφερε. Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη». Επισήμανε πως ο πιο καθαρός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, που δεν θέλησε να επιδιώξει τον δρόμο της συναίνεσης, αλλά προσπαθεί να την εκβιάσει, με μια νομοθετική πρόταση που γράφτηκε στα υπόγεια του υπουργείου, χωρίς κανέναν διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα κόμματα. Ως προς τη θέση του ΠΑΣΟΚ για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, διευκρίνισε πως «δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.  Με τον όρο “μη κερδοσκοπικά” δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα “μη κρατικά” για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο  του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εμείς τον όρο αυτόν τον χρησιμοποιούμε πραγματικά», υπογραμμίζοντας πως με τον τρόπο που λειτουργούν τα παραρτήματα, ουσιαστικά υποκρύπτουν την κερδοσκοπία. Ο κ. Ανδρουλάκης συνόψισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως εξής: «Σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό παράδειγμα στην παιδεία, το οποίο λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις. Είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών». 

Περισσότερα ΕΔΩ

Υγεία: Η κυβέρνηση με τις τακτικές της αυξάνει επιπλέον την ιδιωτική δαπάνη στην υγεία

Μετά την άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σε μια πληθώρα σκευασμάτων που είχαν επιβεβαιωμένα προβλήματα επάρκειας στην ελληνική αγορά, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών. Από εχθές τέθηκε σε ισχύ η νέα φαρμακευτική πολιτική. Οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά της μη εξίσωσης της λιανικής τιμής γενόσημων φαρμάκων με την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ ως αποζημιούμενη τιμή ορίζει μόνο το πιο φθηνό γενόσημο. Οι ανισότητες εντείνονται, καθώς οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών και οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα είναι περισσότερο ευάλωτοι. Το υπουργείο Υγείας με αυτές τις τακτικές αυξάνει επιπλέον την ιδιωτική δαπάνη στην Υγεία και ενισχύει την ήδη «κακή πρωτιά» της Ελλάδας. Επιπλέον, αδυνατώντας να ρυθμίσει ως οφείλει και να εναρμονιστεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο το claw back, μετακυλίει αυτή τη δαπάνη στην τσέπη του ασθενούς.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.