Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Η εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα μείνει στην Ιστορία ως η εποχή με τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια στην πλάτη του ελληνικού λαού

Στο μήνυμα που έστειλαν το τεράστιο κύμα αποχής και τη στροφή σε ακραίες επιλογές στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. «Το μήνυμα που έχουμε χρέος να ακούσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις, είναι ότι αν δεν αλλάξει κάτι, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες θα στρέφονται σε αυτές τις επιλογές», σημείωσε, συνοψίζοντας τις προτεραιότητες των σοσιαλδημοκρατών στο πεδίο της οικονομίας στο τρίπτυχο: βιώσιμη ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας, μείωση των ανισοτήτων. Εστίασε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαφημίζει τους δήθεν «εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης», όταν το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2023 μόλις 5,8%, με μέσο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης στο 1,4%. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε θεραπεύονται διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς και του κράτους», είπε, σημειώνοντας πως:

– η απασχόληση στη χώρα μας παραμένει η δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε. 

– έχουμε τη 2η υψηλότερη ανεργία

– το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο το πρώτο τετράμηνο άγγιξε τα 11 δισ. ευρώ

– η κατανάλωση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα φτάνοντας περίπου το 90% του ΑΕΠ

– ο πληθωρισμός της απληστίας έτρεξε στην Ελλάδα 5,5 φορές γρηγορότερα από άλλα κράτη της ευρωζώνης κατά την τελευταία 4ετία

– η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) την περίοδο 2019 – 2023, σε σχέση με την ΕΕ

– το ανώτατο 20% έβγαλε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το κατώτατο 20% έβγαλε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος, όταν πριν από περίπου 12 χρόνια ήταν στο 1,6%

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στον άδικο χαρακτήρα του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος, όπου πλέον πληρώνει φόρο ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά. Ο κ. Ανδρουλάκης άσκηση κριτική και στην αναποτελεσματικότητα με την οποία έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι του Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς βάσει της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, σωρευτικά την περίοδο 2021-23 μόνο το 45% των συνολικών κονδυλίων των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε, ακόμη, ότι έχουμε την υψηλότερη υποεκτέλεση για το Ταμείο, ξεπερνώντας σε όλη την Ευρώπη μόνο την Κροατία και τη Βουλγαρία. «Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί βλέπουν ότι η μέση ετήσια μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ θα βρίσκεται στην περιοχή του 1%. Με αποτέλεσμα, το έργο της σύγκλισης, αυτό για το οποίο αγωνιούμε όλοι μας, που αφορά κατά βάση και το κατά κεφαλήν εισόδημα του ελληνικού λαού σε σχέση με την  Ένωση, να έχει γίνει ένας πολύ δύσκολος στόχος», υπογράμμισε, προσδιορίζοντας, με τα σημερινά στοιχεία, ότι απαιτούνται περίπου δύο δεκαετίες.

«Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν απαιτεί απλώς επιμέρους τομεακές βελτιώσεις, αλλά ένα νέο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα καλλιεργεί στους πολίτες μια αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, θέτοντας ως προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία «τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης, η οποία θα βασίζεται σε ένα νέο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται οι δαπάνες για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες». Ειδικότερα, πρότεινε συγκεκριμένους άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης: 

-Την ενίσχυση των δημοσίων υποδομών τόσο για τη στήριξη της παραγωγής όσο και για τη διασφάλιση επάρκειας και ποιότητας στους τομείς παιδείας, υγείας και κατοικίας, καθώς κυρίως αυτά αφορούν στην μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

-Τη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, αλλά και υποκατάστασης εισαγωγών με σύγχρονες υποδομές εγκατάστασης και λειτουργίας.

-Ειδικά για τις παραγωγικές επενδύσεις προτείνουμε τρεις πολιτικές:

• Επιταχυνόμενες αποσβέσεις επενδύσεων που έχουν σχέση με έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

• Γενναία φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων στον βαθμό που δεν στρεβλώνουν την εγχώρια αγορά.

• Τη χορήγηση ισχυρών κινήτρων για μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε σύγχρονα βιομηχανικά, τεχνολογικά, βιοτεχνικά και αγροτικά πάρκα.

-Χρηματοδότηση υποδομών που σχετίζονται με τον τουρισμό, που θα υποστηρίζουν τη χρονική διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, ώστε να σταματήσει η πολύ μεγάλη πίεση της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή ακόμη και των μόνιμων κατοίκων σε πάρα πολλά νησιά της χώρας.

«Ο στόχος μας για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας είναι να κάνουμε τη χώρα μας μαγνήτη για πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι η παραγωγική εργασία θα πρέπει να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή. «Η εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα μείνει στην Ιστορία ως η εποχή με τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Άφησε μια αγορά αρρύθμιστη, γεμάτη ολιγοπώλια με τα οποία δεν συγκρούστηκε, οδηγώντας τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες να ζουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ονόμασε τις διευθετήσεις, μεταρρυθμίσεις. Απέφυγε τις ουσιαστικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Λ. Αυγενάκης: Καταδικαστέες συμπεριφορές που ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής

Η ντροπιαστική και βίαιη συμπεριφορά του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε βάρος υπαλλήλου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι απολύτως καταδικαστέα. Η «συγγνώμη» του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν έπεισε κανέναν. Είναι αυτονόητο πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μητσοτάκης/Υπ. Υγείας: Το μήνυμα το πήρατε κύριοι της κυβέρνησης αλλά το αφήσατε στα αδιάβαστα

Ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή του επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μας ενημέρωσε για πολλοστή φορά κατά την 5ετή θητεία της κυβέρνησής του ότι έχει ως προτεραιότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέχρι σήμερα, όμως, προτεραιότητα της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί η αύξηση του ιδιωτικού έργου παντού, από την μεταβίβαση παροχών υγείας στους ιδιώτες ως την κατάλυση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι πολίτες αυτό που βιώνουν καθημερινά είναι οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τα ράντζα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και η ανάγκη να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα. Βάζουν, δε, το τελευταίο διάστημα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να εκτελέσουν παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων και να προμηθευτούν φάρμακα. Τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, υποστελεχωμένα σε πρωτόγνωρο βαθμό από ιδρύσεως τους, αδυνατούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες ανά την επικράτεια. Οι επικοινωνιακού χαρακτήρα επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις δεν έχουν πλέον αντίκρισμα στους Έλληνες πολίτες. Το μήνυμα το πήρατε κύριοι της κυβέρνησης αλλά το αφήσατε στα αδιάβαστα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Εργασία: 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα- προς 4ήμερη εργασία η υπόλοιπη Ευρώπη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σταθερή στην ατζέντα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, εφαρμόζει από την 1η Ιουλίου την εξαήμερη εργασία! Βάσει του ν. 5053/2023, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται, εφόσον το ζητήσει μονομερώς ο εργοδότης, να εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα. Και η κυβέρνηση επαίρεται: «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», όπως ήταν το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Ή ψεύδονται ασυστόλως ή έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι να ισχύουν και τα δύο. Τη στιγμή που η Ευρώπη σταθερά επιδιώκει και δοκιμάζει την 4ήμερη εργασία, χωρίς μείωση αποδοχών (Ισπανία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο), στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας γυρίζουμε στον 19ο αιώνα. Κι αυτό ενώ στην Ελλάδα: 

  • οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο όχι μόνο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους αλλά ακόμη και από τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς.
  • η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων ξεπερνά μόνο εκείνη των Βούλγαρων.
  • είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας.
  • καταγράφεται 1 νεκρός ανά 2 ημέρες από εργατικά ατυχήματα.
  • το μερίδιο των μισθών είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών το τρίτο υψηλότερο.
  • εν έτει 2024 από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτονται μόλις 138.000 εργαζόμενοι, ενώ αυξήσεις προβλέπονται μόνο στους 60.000 από αυτούς.
  • είναι το χειρότερο παράδειγμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Eurofound, για την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων, με τη σύγκλιση των μισθών να μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Σε αυτή την Ελλάδα, η υποχρέωση 6ήμερης εργασίας προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «Ενίσχυση της εργασίας», όπως είναι ο τίτλος του νόμου Γεωργιάδη που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου.

Περισσότερα ΕΔΩ

My Coast: Επικοινωνιακή «φούσκα» η κυβερνητική εφαρμογή για τις παραλίες

Η πολυδιαφημισμένη εφαρμογή My Coast της κυβέρνησης, στην οποία οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβιάσεις στις συμβάσεις παραχώρησης απλής χρήσης παραλιών, αποδεικνύεται μία επικοινωνιακή «φούσκα». Τα επίσημα στοιχεία που μας παρείχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επιβεβαιώνουν την κενότητα μίας ακόμα «επιτελικής μεταρρύθμισης». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εδώ και εβδομάδες πανηγυρίζει για τις χιλιάδες καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, «ξέχασε» να ενημερώσει και για την τύχη αυτών των καταγγελιών. Η απάντηση του υπουργού στην από 11 Ιουνίου ερώτησή μας ήταν αποκαλυπτική. Από τις 6.622 καταγγελίες πολιτών, μόνο μία εγκρίθηκε. Το «επιτελικό» κράτος κατάφερε να επεξεργαστεί μόνο τις 141 καταγγελίες ενώ 6.481 ξέμειναν στην ουρά. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, τεκμηριώνοντας τότε το πρακτικά ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό περιεχόμενο σωρείας ρυθμίσεων, που δεν ήταν τίποτα άλλο από επικοινωνιακές «μαρκίζες». Υπερψηφίζοντας κατ’ αρχήν ειδικά το άρθρο 16, τονίσαμε πως καμία ψηφιακή εφαρμογή δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της «μαγικό ραβδί», εξαφανίζοντας την ακραία υποστελέχωση των υπηρεσιών. Πρωτίστως, σταθήκαμε απέναντι στον υπέρμετρο συγκεντρωτισμό, με τη βίαιη αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κατάφωρη παραβίαση της αρχής της εγγύτητας, αντιπροτείνοντας δέσμη προτάσεων ενίσχυσης των Δήμων. Συνεχίζουμε, καταθέτοντας άμεσα νέα Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις σε όσα ερωτήματα παραλήφθηκαν, ενώ περιμένουμε και τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία για τις δημοπρασίες και τις απευθείας παραχωρήσεις παραλιών, όπως ζητήθηκα με ερώτηση στις 25 Ιουνίου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.