
Ο κ. Ντίνος Μπλιάτσος, Γεωπόνος – Αντιπρόσωπος Γενικής Συνέλευσης ΓΕΩΤΕΕ, πρότεινε τη δημιουργία «μεγάλων, οργανωμένων σχημάτων σε συνεργασία με τη βιομηχανία. Δεν είναι αντίπαλός μας στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Έχουμε πολύ σοβαρή βιομηχανία στα τρόφιμα. Όμως, να μην είμαστε υπάλληλοί της. Να είμαστε οργανωμένοι και να συζητάμε απευθείας». «Η λογική μας είναι μία: Ή συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και κρατάμε τα χωράφια και την παραγωγή μας κι εμείς διαπραγματευόμαστε με δύναμη ή γινόμαστε υπάλληλοι των funds», πρόσθεσε.
Ο κ. Ιωάννης Ζαχαριάς, Αγρότης – Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Κιλελέρ, κατήγγειλε την αποδιοργάνωση του φορέα του ΟΠΕΚΕΠΕ και την καθυστερημένη καταβολή αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει «δυνατότητα σχεδιασμού». «Για να γίνει παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον, πρέπει να υπάρχουν τρεις παράγοντες: α)η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η πληθυσμιακή αποψίλωση, β)η διαχείριση των υδάτων και γ)η ενέργεια», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κοσμάς Αποστολίδης, Κτηνίατρος – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, πρότεινε «marketing και δίκτυα συνεργασίας. Με οργάνωση εκδηλώσεων, όπως ετήσιο φεστιβάλ κτηνοτροφίας Θεσσαλίας, εκθέσεων τοπικών προϊόντων και ημερίδων για ανάδειξη της πράσινης ετικέτας, έχοντας ως στόχο για ένταξη των προϊόντων μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά σχήματα ποιότητας και συμμετοχής σε δίκτυα γαστρονομίας αειφόρου τουρισμού».
Ο κ. Άγγελος Κωνσταντέλιας, Πρόεδρος Επαγγελματιών Αλιέων Ανατολικού Πηλίου, τόνισε την ανάγκη «δημιουργίας κοινωνικών συνεταιρισμών, επιχειρήσεων ΚοινΣεπ, παράκτιας αλιείας, περιβαλλοντικής ευαισθησίας». Ως προς τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, είπε «αυτό γίνεται ήδη σε σημαντικό βαθμό. Πέραν του ότι δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες μας να γευτούν τα ψάρια, παράλληλα έχουμε φροντίσει και παράγουμε και δικά μας προϊόντα ως αγρότες, αλλά και κάποια τοπικά εδέσματα όπως είναι το κρίταμα».
Ο κ. Γιώργος Μπούκης, Πρόεδρος ΔΣ Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια «κακοποιήθηκε ο ίδιος ο θεσμός του συνεταιρισμού και κακοποιήθηκε από αυτούς το διαχειρίστηκαν». Αναφερόμενος στο παραγόμενο έργο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας τόνισε: «Στηρίζουμε τον τόπο. Σήμερα είμαστε μια τράπεζα με 16.500 συνεταίρους, η οποία έχει πανθεσσαλική εμβέλεια. Είμαστε μια τράπεζα ισχυρή, η οποία δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό», εξηγώντας πως στήριξε την τοπική αγορά και την δεκαετή κρίση.
Η κυρία Έλλη Γκόλτσιου, Τυροκόμος- Επιχειρηματίας, η οποία εδρεύει στα Καλύβια Ελασσόνας και ασχολείται με την κτηνοτροφία. «Η σχετικά νέα μονάδα μας δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια και θεωρείται από τις καλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της περιοχής», ανάφερε υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις της παραγωγής είναι πολλές. «Δοκιμάσαμε να μπούμε στην αγορά λιανικής, να βγούμε οι ίδιοι στην αγορά. Δημιουργήσαμε ακόμα και το δικό μας κατάστημα στην Ελασσόνα», ωστόσο και την περίοδο της πανδημίας στράφηκαν προς το ηλεκτρονικό εμπόριο «δημιουργώντας δικό μας δίκτυο με προσωπικές διανομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό». Παράλληλα, ζήτησε «εντατικούς ελέγχους από το κράτος και κυρώσεις ανεξαιρέτως» όπου απαιτείται.
Ο κ. Στέλιος Νάνος, Γεωπόνος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωσης Ελασσόνας», επισήμανε ότι «για την ανάπτυξη τη υπαίθρου χρειάζονται ισχυρές, συλλογικές οργανώσεις των αγροτών, οργανώσεις που θα επενδύσουν στην εργασία, στην αλληλεγγύη, στην ποιότητα, στην εξωστρέφεια, στη γνώση, στην καινοτομία και στη διαφάνεια. Τέτοιες οργανώσεις χρειάζεται η χώρα και τέτοιες οργανώσεις πρέπει να στηρίξει η πολιτεία». Εξήγησε δε ότι οι συνεταιρισμοί σήμερα αφορούν κυρίως αυτούς με μικρό κλήρο.
Ο κ. Άγγελος Ξηντάρης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου & Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, κατά την παρέμβασή του, σημείωσε ότι «η διασύνδεση μεταξύ μας και με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, το ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα, η γεωγραφική απομόνωση και η εδαφική ασυνέχεια, οι υποδομές, τα δίκτυα και τα λιμάνια δημιουργούν ένα σύστημα πολυπαραγοντικό και δυσλειτουργικό. Αυτό ακριβώς σημαίνει νησιωτικότητα», περιγράφοντας τις δυσκολίες αλλά και τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, όπως και σε τομείς όπως η υγεία.
Ο κ. Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ορεινότητας, είπε ότι ξεχάστηκε ως ζήτημα, καθώς «κυριάρχησε η πολιτική αντίληψη ότι τα ορεινά – μαζί και η νησιωτικότητα – είναι μια περιοχή άγονη και προβληματική. Έχει φύγει ο κόσμος, άρα τι να επενδύσουμε τώρα εκεί; Λάθος. Τα ορεινά είναι ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος. Είναι ένα ορυχείο ανενεργό και δεν υπάρχουν άγονες και προβληματικές περιοχές. Υπάρχουν άγονες αντιλήψεις και προβληματικές πολιτικές. Περί αυτού πρόκειται». Υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης και στήριξης των τοπικών προϊόντων, αλλά και του τουρισμού όλων των εποχών.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

