Σε Συνεντεύξεις

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε σήμερα στο  μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM, το οποίο παρουσιάζουν  οι δημοσιογράφοι Νίκος Στραβελάκης και Ελισάβετ Σαλαμάρα. 

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης εάν κληθεί από τον Κυριάκο  Μητσοτάκη να συζητήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τις εκλογές, ο  Παναγιώτης Δουδωνής επισήμανε: «Ο Πρωθυπουργός κατάλαβε τελευταία στιγμή ότι η θέση  του ότι δεν θα κρατήσει την εντολή που θα του δοθεί είναι παντελώς αντισυνταγματική. Το  ζήτημα έχει να κάνει με τις δύο βασικές προτεραιότητες μας. Πρώτον, εμείς μιλάμε με βάση  το πρόγραμμά μας και δεν συζητάμε για μοίρασμα θέσεων εξουσίας. Για κάθε εν δυνάμει  κυβερνητικό εταίρο πρέπει να υπάρχει ένα «κούμπωμα» των προγραμμάτων. Δεύτερον, αυτές τις προγραμματικές προτεραιότητες και τη λογική συνεργατικού κοινοβουλευτισμού και συγκλίσεων, δεν μπορεί να τις υπηρετήσει ο κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός. Όχι  γιατί έχουμε βεντέτα μαζί του, αλλά γιατί δεν έχει μία κουλτούρα συνεργασίας, ούτε με το  κόμμα του, αφού κυβερνάει με το επιτελικό κράτος. Είδαμε τα αποτελέσματα της  υπερσυγκέντρωσης εξουσίας και στις υποκλοπές και στην τραγωδία των Τεμπών. Θα δούμε,  λοιπόν, υπό ποιους όρους θα αναλάβει ο κ.Μητσοτάκης την εντολή. Γιατί ενδεχομένως,  είναι κάποιος τακτικισμός για να παραστήσει ότι έχουμε εμείς την υποχρέωση να τον  καταστήσουμε Πρωθυπουργό, ενώ δεν θα το κάνει ο ελληνικός λαός.» 

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξήγησε γιατί το  ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι δεν θα δεχθεί ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα για τη θέση  του Πρωθυπουργού. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν θέλουμε να συγκυβερνήσουμε. Εμείς  λέμε, όμως, ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της χώρας, αλλά δεν θα πάμε  

ενάντια στις αρχές μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα σουπερμάρκετ να καταστήσει  Πρωθυπουργούς από την πίσω πόρτα τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Την στιγμή που  έχουν ήδη δοκιμαστεί και τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θα τους έχει δώσει ένα ποσοστο  σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα μας  ψηφίσουν για την πολιτική αυτονομία του χώρου μας, Εάν μπει σε μία κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, θα μπει για εξασφαλίσει μία σταθερότητα για τον τόπο, να αμβλύνει τις ανισότητες, να  επαναφέρει το κοινωνικό κράτος, και το σύστημα υγείας που διέλυσε ο νόμος Γκάγκα. Ο  ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και του βγαίνει ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα το  ψηφίσουν πέρα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους και πάρα πολύ αναποφάσιστοι που  δεν θέλουν ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα. Θέλουν να φύγει ο ένας αλλά να μην  έρθει ο άλλος.»

Ο κ. Δουδωνής τόνισε ότι η εποχή του ακραίου δικομματισμού έχει τελειώσει και το  ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προκρίνει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο μιλάει  για συναινέσεις. 

«Η Ελλάδα στηρίχθηκε σε ισχυρές κυβερνήσεις πλειοψηφίας γιατί ο δικομματισμός άθροιζε τεράστια ποσοστά της τάξεως του 85%. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Το πρώτο και το δεύτερο  κόμμα δεν μπορούν να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση. Θα πρέπει να μπουν σε μία  διαδικασία κοινοβουλευτικού συνεργατισμού. Για να παραπέμψουν στο ειδικό δικαστήριο τον  Ανδρέα Παπανδρέου, μία χαρά συνεργάστηκαν η Νέα Δημοκρατία και ο τότε Συνασπισμός, με  τριτο πρόσωπο ως Πρωθυπουργό τον μακαρίτη Τζανετάκη αλλά για το καλό τη χώρας δεν  μπορούν να το κάνουν».  Κληθείς να σχολιάσει το διπλό παιχνίδι που ενδέχεται να παίζει ο καταδικασμένος για  εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης, τόνισε: «Έχουμε σοβαρότατες ενδείξεις για αυτό  το σενάριο. Και δεν το έχει προβλέψει κανένα άλλο κόμμα εκτός από το ΠΑΣΟΚ στο υπόμνημα  του, το οποίο υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Αλιβιζάτος. Η Νέα Δημοκρατία στο  ελλιπές υπόμνημα που κατέθεσε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν  κατέθεσε καν υπόμνημα. Εάν σήμερα έχουμε μία άλλη εξέλιξη, έχουν ευθύνες η Νέα  Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν σοβαρά θεσμικά αντανακλαστικά. Ο Κασιδιάρης μπορεί να παρουσίασε μία εικονική σύγκρουση με τον Κανελλόπουλο, να ξαναγύρισε στο  κόμμα του και να έβαλε έναν Ταξίαρχο αρχηγό και όταν κοπεί το κόμμα Έλληνες να πει “Ψηφίστε Κανελλόπουλο”. Αυτό το ενδεχόμενο το έχουμε καλύψει μόνο εμείς».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.