Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σήμερα, συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνας (Νάντιας) Γιαννακοπούλου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Περισσότερα από 400 φάρμακα για, σχεδόν, όλο το φάσμα των παθήσεων είναι σε μόνιμη έλλειψη.» 

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι : « Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των φαρμακείων και τεράστια ανασφάλεια στους ασθενείς. Ενδεικτικές, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι οι μαρτυρίες με φαρμακοποιούς να «μοιράζουν» τις συσκευασίες στα δύο ή στα τρία για να μη λείψει σε κάποιον ασθενή η αγωγή του, έστω και για λίγες ημέρες.»

Απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας,  η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος ανέφερε : 

« Τί σκοπεύετε να κάνετε με τα επιπλέον 150 σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη και είναι εκτός της λίστας των 79,για τα οποία έχει προσωρινά απαγορευτεί η διαδικασία των παράλληλων εξαγωγών;;Θα τα εντάξετε κι αυτά; Θα υιοθετήσετε την πρόταση των φαρμακοποιών για την τουλάχιστον 8μηνη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τα φάρμακα που σήμερα βρίσκονται σε έλλειψη;;

Ο κος Υπουργός, απαντώντας δεσμεύθηκε ότι : « Μετά από συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, έχουμε καταρτίσει νέα λίστα απαγορεύσεων με 120 κωδικούς, που περιλαμβάνουν κυρίως φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα. Η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ διάστημα και μέσα στο διάστημα αυτό θα απαγορεύεται επίσης η αποθήκευση των προϊόντων αυτών στις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ παράλληλα προβαίνουμε σε τρία νέα μέτρα : α) σε μη εξαγώγιμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη, ακόμα κι εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή με δραστική ουσία, θα γίνεται μόνο με δραστική ουσία, ώστε εάν ο ασθενής δεν μπορεί να βρει το εμπορικό φάρμακο ,να μπορεί να βρει το φάρμακο της δραστικής ουσίας β) έγινε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ, και θα πάμε σε μεγάλη εισαγωγή φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη και γ)  επεξεργάζεται υποχρεωτική χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο και υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων .»

Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου  δήλωσε : « Είμαι Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Ξέρετε τί ακούω κάθε ημέρα που βρίσκομαι στην περιφέρειά μου; Τους φαρμακοποιούς να είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν με ομαλούς ρυθμούς , και τους πολίτες να λένε «πες τους να κάνουν κάτι». Οπότε αυτό σας λέω εγώ σήμερα, κάντε κάτι. Είναι σημαντικό ν’ ακούμε σήμερα αυτή την ανάληψη πρωτοβουλιών και εδώ είμαστε για παρακολουθούμε την εφαρμογή της.

Και κυρίως, ακούστε, συζητείστε και βρείτε μία λύση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει να τα βάλετε με τα συμφέροντα;;;Κάντε το. Πρέπει να κάνετε περισσότερους και πιο σοβαρούς ελέγχους;; Κάντε το .Είναι αδιανόητο να μην τηρείται ο νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να φροντίζουν να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, για τρεις μήνες. Είναι αδιανόητο να μη γίνονται έλεγχοι για τυχόν παράλληλες εξαγωγές και τα αποτελέσματα αυτής της αδράνειας τα βιώνουμε τώρα.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Αρβανιτίδης: «Εκτεταμένες και απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος στον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης»