Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας, με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Ο κ. Φραγγίδης αρχικά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας να νομοθετεί με παρατάσεις μέτρων, αποδεικνύοντας την αποτυχία της να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τον χρόνο που μεσολάβησε. «Αν δεν είναι ανικανότητα, κύριε Υπουργέ, είναι σκοπιμότητα και επιθυμείτε να λειτουργείτε με κατά παρέκκλιση διατάξεις γιατί σας εξυπηρετεί», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη σύσταση της «Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.) ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), είπε ότι ήταν αίτημα των Τεχνολόγων, οι οποίοι στελεχώνουν τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα νοσοκομεία, εργαζόμενοι στα εργαστήρια απεικόνισης και στην Ακτινοθεραπεία. Ο νέος φορέας θα συμβάλει στην θεσμική αναβάθμιση του κλάδου, στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας. Επιμέρους παρατηρήσεις του σχετικά με αυτό το μέρος του νομοσχεδίου, ο βουλευτής παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στο φλέγον θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, υπογραμμίζοντας ότι σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στην περιφέρεια, κρίσιμες κλινικές για τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά, με κίνδυνο για ασθενείς και εργαζόμενους. Χαρακτήρισε την επικείμενη πρόσληψη των 3.720 νοσηλευτών στο ΕΣΥ απαραίτητη αλλά «ανακύκλωση» προσωπικού, που εργάζεται ήδη στο σύστημα και αλλάζει σχέση εργασίας. Κτηριακές υποδομές σε εγκατάλειψη, εργαστήρια και κλινικές κλειστά, απαρχαιωμένος εξοπλισμός, τραγική υποστελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και σε κλινικές αιχμής. Καυτηρίασε την αδράνεια του Υπουργείου μπροστά σε τραγικά πράγματα όπως η αναστολή των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, λέγοντας ότι η έλλειψη  κρίσιμων ειδικοτήτων παραλύει τη λειτουργία των νοσοκομείων.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ότι οι Έλληνες είναι τρίτοι στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες. Εκεί τους ωθεί το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας», σχολίασε ο κ. Φραγγίδης. Αντί να ενδυναμώσετε το ΕΣΥ, αφήνετε τις υγειονομικές δομές να παρακμάσουν, ενισχύοντας τη φημολογία περί προθέσεων ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική μισθολογική υποβάθμιση των ιατρών και των εργαζομένων στις δομές, ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ, που ψήφισε η κυβέρνηση στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ και απειλεί την ομαλή  λειτουργία των δομών.

Τέλος, ο βουλευτής σχολίασε την πορεία του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Τα οικονομικά κίνητρα δεν θεωρούνται επαρκή. Σε πολλές περιοχές, κυρίως επαρχιακές, το δίκτυο των γιατρών είναι υποτυπώδες και οι πολίτες χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν Προσωπικό γιατρό. Οι αναμονές για ρ/β είναι απαγορευτικές ενώ η 15λεπτη διάρκεια των ραντεβού αποτελεί εμπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων των γιατρών και την ποιοτική περίθαλψη. Ζητούμενο των ασθενών εξακολουθεί να αποτελεί η δυνατότητα επιλογής γιατρού της προτίμησής τους.

Ο κ. Φραγγίδης, κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι ο Προσωπικός γιατρός χρήζει πολλών βελτιώσεων ακόμα, διαφορετικά το gate keeping θα επιφέρει περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας παρά ισότιμη πρόσβαση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.