Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή του Νότιου Τομέα Αθήνας, Τόνιας Αντωνίου, για το προσωπικό που εργάζεται με ανανεούμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στην διεύθυνση αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οδήγησε στη διαβεβαίωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την ανανέωση των συμβάσεών τους και την άμεση προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ μόνιμων θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το προσωπικό, αλλά πρωτίστως τους πληγέντες από φαινόμενα φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κλπ) που εντείνονται τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κλιματικής κρίσης.

Στον τομέα της αποκατάστασης υπάρχει ένα σημαντικό κενό διαχρονικά, με αποτέλεσμα να χρονίζει η διεκπεραίωση των φακέλων για αποκατάσταση κατοικιών και επιχειρήσεων, εμποδίζοντας τους πληγέντες να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του «επιτελικού κράτους» είχε δηλώσει «αναρμόδιος» για θέματα του προσωπικού του ίδιου του Υπουργείου του, σε ανάλογη Επίκαιρη Ερώτηση και η Ερώτηση επανακατέθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών, που τελικά οδηγήθηκε σε εξαγγελίες επίλυσης του θέματος. Αναμένουμε να επιβεβαιωθούν και στην πράξη οι δεσμεύσεις του.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης είχε ως εξής:

«Εδώ και τέσσερα χρόνια τα 250 και πλέον στελέχη πολύ υψηλών τυπικών προσόντων και εξειδίκευσης στο πεδίο της αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών εργάζονται ως ΙΔΟΧ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΜΕ). Το έργο τους εκτελείται σε όλα τα σημεία της χώρας που έχουν πληγεί από σοβαρές πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες, από το 2018 και μετά. Σημειώνεται ότι τα στελέχη αυτά αποτελούν περισσότερο από τα 2/3 του συνολικού αριθμού του δυναμικού που διαθέτει το Υπουργείο ΥΜΕ στο αντικείμενο αυτό, δεδομένης της επιταχυνόμενης αποχώρησης του μόνιμου δυναμικού. Οι συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους, εκ των οποίων αυτές που αφορούν περίπου το ½ των στελεχών συμπληρώνουν σύντομα τετραετία, αποτελούν σαφή αναγνώριση των πάγιων και διαρκών αναγκών που καλύπτουν, δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας έκτακτων φυσικών καταστροφών, λόγω κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, η πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεών τους έως 31-10-2022, που θεσπίστηκε με τον ν.4940/2022, κρίνεται ιδιαίτερα σύντομη, αφού δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει έργου αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Με δεδομένο ότι το Υπουργείο ΥΜΕ αποποιήθηκε των ευθυνών του για το θέμα αυτό, δηλώνοντας αναρμόδιο να απαντήσει στην όμοια υπ΄ αριθμ. 932/27-7-2022 Επίκαιρη Ερώτηση,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεσθε να ανανεώσετε για ικανό διάστημα τις συμβάσεις των στελεχών που εργάζονται ως ΙΔΟΧ στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ώστε να ολοκληρώσουν το πολύπλευρο έργο που τους έχει ανατεθεί;

2. Υπάρχει η πολιτική βούληση για ενίσχυση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου ΥΜΕ με μόνιμο προσωπικό, αξιοποιώντας την εμπειρία και την εξειδίκευση των στελεχών αυτών;»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, Υπευθύνου ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, κατά την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Εθνική προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση του αίματος»