Σε Ανακοινώσεις

Ο Αν. Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής (Πρόνοιας) του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου επισκέφτηκε την ΕΠΑΝΟΔΟ, ΝΠΙΔ για την επανένταξη των αποφυλακισμένων, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο ΔΣ Χρήστο Κουρούτζα και τη διευθύντρια Φωτεινή Μηλιώνη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ανέφεραν ως κύρια προβλήματα των αποφυλακισμένων τη στέγαση και την εργασία. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα (καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης), χωρίς ωστόσο να μπορούν να ενταχθούν κοινωνικά. Επιπρόσθετα, ανέφεραν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης μόνιμου προσωπικού (οι εργαζόμενοι του φορέα είναι με παράλληλα καθήκοντα ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβαση μίσθωσης έργου), καθώς και το ζήτημα της περιορισμένης χρηματοδότησης. Επισήμαναν, ακόμα, την καθυστέρηση στην υπογραφή ΚΥΑ που αφορά στη λειτουργία των οκτώ παραρτημάτων στην περιφέρεια. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η επανένταξη πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα του σωφρονιστικού συστήματος. Δήλωσε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τη στήριξη των υπηρεσιών επανένταξης τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με οικονομικούς πόρους. Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η κοινωνική πρόνοια αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα και για αυτό η ενδυνάμωση των ευάλωτων και μη προνομιούχων βρίσκεται ψηλά στην πολιτική του ατζέντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, εστίασε στην αυστηροποίηση των ποινών και στα μέτρα καταστολής. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ενδιαφέρεται για το μετασωφρονιστικό πλαίσιο και προωθεί τη διασύνδεση της κοινωνικής και της αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς η επιτυχία ή μη του σωφρονιστικού συστήματος εξαρτάται τελικά από τον βαθμό κοινωνικής ένταξης των πρώην παραβατών.