Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής διεξάγονται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 από τις 07.00’ το πρωί μέχρι τις 19.00’ το απόγευμα κι εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, δηλαδή κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (το 50% +1 των ψήφων), αυτός θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τις ίδιες ώρες. Τη δεύτερη Κυριακη κερδίζει όποιος εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία, δηλαδή όποιος είναι πρώτος σε ψήφους.

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι οι εξής έξι (6) με αλφαβητική σειρά: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Ναι, εφόσον κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος.

Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, που αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον όμως δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του Κινήματος.  Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.

Όχι. Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή, αλλά αφορά σε πολίτες που ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος και αποδέχονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ιδιότητας του “φίλου/φίλης”, σύμφωνα με το Καταστατικό του Κινήματος.

Τα μέλη εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και μπορούν να εκλέγονται σε όλα τα όργανα του φορέα, πληροφορούνται για τις πολιτικές αποφάσεις και τη διαδικασία λήψης τους, την οργανωτική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του φορέα κλπ (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ). Οι φίλοι του κόμματος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στην εκλογή Προέδρου, στα δημοψηφίσματα εφόσον αυτό αποφασισθεί στην πρόταση-προκήρυξη του δημοψηφίσματος και σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Όχι, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του Κινήματος, ώστε να εντοπίζονται αυτόματα τα μέλη και να μην χρειάζεται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου κατά την διαδικασία ψηφοφορίας.

Ναι. Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί ως μέλος πριν την ψηφοφορία, μπορεί να επισκεφτεί τη διεύθυνση https://members.kinimaallagis.gr/. Για να ελαχιστοποιηθεί μάλιστα, ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου.

Για την ταυτοποίησή τους οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε αστυνομική ταυτότητα, είτε διαβατήριο είτε δίπλωμα οδήγησης. Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος για να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι  ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην  κάλπη.

Μόνο έναν. Σταυρώνεται έως ένας υποψήφιος.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα (1) ενιαίο και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά.

Ως «Λευκά» χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια που δεν θα φέρουν σταυρό ή οποιαδήποτε σημείωση. Ως «Άκυρα» θα χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια με περισσότερους από έναν σταυρούς ή/και όσα θα φέρουν οποιαδήποτε σημείωση.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα και σε πόλεις του εξωτερικού. Δείτε τα όλα ΕΔΩ.

Ναι. Θα οργανωθούν εκλογικά κέντρα σε 22 πόλεις του εξωτερικού, με την ίδια οργάνωση που θα γίνει στην Ελλάδα και με την προϋπόθεση ότι θα παρίστανται εκπρόσωποι τουλάχιστον δύο υποψηφίων ανά εκλογικό τμήμα για λόγους διαφάνειας. Δείτε τα όλα ΕΔΩ.

Στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού μπορείτε να προσέλθετε για να ψηφίσετε από 7:00 έως 19:00.

Για τον Απόδημο οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα είναι οι εξής:

  • της Αυστραλίας 10:00 – 19:00 τοπική ώρα
  • της Κύπρου 9:00 – 19:00 τοπική ώρα
  • των χωρών της Ε/Ε 9:00 – 17:00 τοπική ώρα
  • της Αγγλίας 12:00 – 18:00 τοπική ώρα
  • των ΗΠΑ 9:00 – 16:00 τοπική ώρα
  • του Καναδά Μόντρεαλ 9:00 – 15:00 και Τορόντο 9:00 – 14:00 τοπική ώρα.

Όχι. Δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο έχουν μόνο όσα μέλη ή φίλοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή (5 Δεκεμβρίου). Κατά την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, η αναζήτηση των στοιχείων των ψηφοφόρων θα πραγματοποιηθεί από το μητρώο ψηφισάντων του πρώτου γύρου.

Ναι. Εφόσον κάποιος ψήφισε στον πρώτο γύρο, έχει δικαίωμα να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού επιθυμεί κατά το δεύτερο γύρο.

Καθένας που προσέρχεται στην ψηφοφορία, αν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών, στην αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου που υπογράφει αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση το καταστατικό. Παράλληλα, συμφωνεί στην διαχείριση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων από τον πολιτικό φορέα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στην διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμούν (ίδιο ή διαφορετικό με τον πρώτο γύρο).

Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Οι εφορευτικές επιτροπές, που θα διορίζονται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού (Ν.Ε.Σ.), θα είναι τουλάχιστον 3μελείς διευρυνόμενες από έναν (1) εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου. Θα υπάρξει η μέριμνα ώστε οι θέσεις των Προέδρων των Εφορευτικών Επιτροπών να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό από άτομα που φέρουν τη δικηγορική ιδιότητα.

Ο Γραμματέας της ΕΕ παρακολουθεί τη διαδικασία και συμπληρώνει για κάθε ψηφοφόρο μετά τη διαπίστευσή του, πλήρως την «Κατάσταση Ψηφισάντων», καταγράφει τον κωδικό διαπίστευσης που του δίνει ο χειριστής της ταμπλέτας και βάζει τον ψηφοφόρο να υπογράψει στον κατάλογο αφού καταθέσει το ποσό των τριών ευρώ (μόνο την πρώτη ημέρα εκλογών). Ο Πρόεδρος της ΕΕ ελέγχει το έγγραφο ταυτοποίησης του ψηφοφόρου, του παραδίδει το ψηφοδέλτιο και ένα φάκελο κι αφού ο ψηφοφόρος επιστρέψει από το παραβάν, σφραγίζει και μονογράφει το φάκελο κι επιστρέφει στον ψηφοφόρο την ταυτότητά του (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν εντοπιστεί στον Εθνικό Κατάλογο ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής αναθέτει στον Υπεύθυνο του Εκλογικού Κέντρου να επικοινωνήσει με την ΕΔΕΚΑΠ.

Ναι. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη παράτασης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής αιτείται παράταση από την ΕΔΕΚΑΠ, η οποία και αποφασίζει αρμοδίως.

Ο Υπεύθυνος Εκλογικού Κέντρου που ορίζεται από Νομαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού (Ν.Ε.Σ.) και επιλύει ζητήματα τάξης εντός και εκτός του χώρου ψηφοφορίας.

Ο «Χειριστής» της ταμπλέτας, ο οποίος επιλέγεται από την Νομαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού (Ν.Ε.Σ.) πραγματοποιεί τις διαπιστεύσεις με την ταμπλέτα, αναζητώντας τον ψηφοφόρο στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο. Αν ο ψηφοφόρος είναι ήδη μέλος, ολοκληρώνεται η διαπίστευση, διαφορετικά ακολουθείται η απαιτούμενη διαδικασία εγγραφής μέλους ή φίλου. Μεταξύ άλλων, ο χειριστής της ταμπλέτας πληκτρολογεί τα αποτελέσματα στην ειδική οθόνη και κλείνει τη διαδικασία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα, η εγκυρότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας, πριν τις εκλογές θα διεξαχθούν σεμινάρια ενημέρωσης ανά νομό και θα πραγματοποιηθούν δύο (2) δοκιμές: η πρώτη στις 21 Νοεμβρίου 2021 και η δεύτερη (γενική δοκιμή) στις 27 Νοεμβρίου 2021, στα σημεία λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων, προκειμένου παράλληλα να ελεγχθεί η ποιότητα σύνδεσης για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η διαδικασία την ημέρα των εκλογών.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.