Σε Ανακοινώσεις, Ομιλίες, Προτάσεις 2019-Σήμερα

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην εκδήλωση «Για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής – Η δική μας απάντηση στην κρίση»

Φίλες και Φίλοι,
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, διότι μετά από δεκαετίες, μετά από τη δύσκολη περιπέτεια της πανδημίας, θα έπρεπε το Κράτος μας να έχει προτεραιότητα την αναγέννηση του ΕΣΥ.
Αντ’ αντού, αυτή η φαραωνική μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει τη σφραγίδα της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ σήμερα βλέπουμε ότι θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης των μικρών ή μεγαλύτερων οικονομικών συμφερόντων. Θυσιάζεται μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών.
Έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να έχει κάνει άλλες επιλογές. Επιλογές που θα αξιοποιούσαν το Ταμείο Ανάκαψης ώστε, ακολουθώντας το υπόδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να κατατείνουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας. Να δώσουμε κίνητρα σε νέες ειδικότητες και να εξασφαλίσουμε την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Η ΝΔ όμως, με το σημερινό νόμο, προωθεί την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα εις βάρος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ουσιαστικά η πολιτική αυτή ενδυναμώνει περισσότερο τις ανισότητες που ζούμε και που κλιμακώθηκαν μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση.
Ο ελληνικός λαός πληρώνει τις τρίτες μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία σε όλη την ΕΕ. Μας ξεπερνούν μόνο οι Λιθουανοί και οι Βούλγαροι.

Εμείς, δεν θεωρούμε ότι η περίθαλψη είναι προνόμιο για τους λίγους. Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα όλου του ελληνικού λαού.

Γι’ αυτό, πριν από περίπου ένα μήνα, τιμώντας τη μνήμη της Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, παρουσιάσαμε το σχέδιο μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ, αξιοποιώντας και τα μαθήματα της πανδημίας.
Γιατί για εμάς, ένα ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας, όπως το οραματίστηκαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και υλοποίησαν ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς, είναι μαζί με τη δημόσια παιδεία οι δυο βασικές μας προτεραιότητες για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της κλιμακούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Φίλες και φίλοι,
Ας έρθουμε όμως στο θέμα της αποψινής μας εκδήλωσης.
Ο πληθωρισμός καλπάζει. Οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες και ανεπαρκείς. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται συνεχώς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Οι υποσχέσεις της ΝΔ για «ευημερία», θρυμματίζονται μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται για μεγάλα και κυρίως τα πιο ευάλωτα, τμήματα της κοινωνίας μας.

Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται δίκαια στην κοινωνία, δεν οδηγούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Μόνο το 6,9% των πολιτών αύξησε το εισόδημά του μέσα στο 2021.
Οι δείκτες για τη «μείωση της ανεργίας» δεν λένε όλη την αλήθεια. Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν πια θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.

Αλήθεια ας σκεφθούμε τι αντιμετωπίζει σήμερα ένα μη προνομιούχο ελληνικό νοικοκυριό όταν:
· Κάθε φορά που πηγαίνει στο super market, βρίσκει τις τιμές να έχουν πάρει την ανηφόρα.
· Αδυνατεί να εξοφλήσει τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.
· Αναγκάζεται να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό για την περίθαλψή του και τα φροντιστήρια των παιδιών του
· Ο μισθός δεν αυξάνεται, ο άνεργος βρίσκει δουλειές των 400 ευρώ και οι συντάξεις (για το 45% των συνταξιούχων) είναι κάτω των 700 ευρώ.
· Και αν αδυνατεί να πληρώσει τη δόση του δανείου του, τα funds έρχονται για να του πάρουν το σπίτι.

Ως αποτέλεσμα θα δώσω τρία μόνο στοιχεία:
· Ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται, απειλώντας 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας.
· 1,8 εκατομμύρια Έλληνες στερούνται βασικών αγαθών για την διαβίωση τους.
· Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνουν ραγδαία (6 δισεκατομμύρια και 2 δισεκατομμύρια αντίστοιχα σε 9 μήνες)

Δεν αμφισβητώ, όπως κάνουν άλλες πολιτικές δυνάμεις, τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε η βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όμως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς . Η οικονομία και η κοινωνία μας για άλλη μία φορά δεν δείχνουν ανθεκτικότητα. Γιατί οι παρενέργειες και οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες στην Ελλάδα, απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στη χώρα μας σήμερα, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Έχουμε πληθωρισμό κερδών, πληθωρισμό απληστίας, που στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιοπρέπεια στην ζωή του, την ασφάλεια για το αύριο.

Φίλες και Φίλοι,

Μέσα στην κρίση οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες πήραν ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους.
Υποχρέωσαν τους ηλεκτροπαραγωγούς να αναλάβουν μέρος του αυξημένου κόστους, είτε θέτοντας πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, είτε προωθώντας τη φορολόγηση των πραγματικών όμως υπερκερδών, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για την στήριξη της κοινωνίας.
Στην Ελλάδα όμως η Κυβέρνηση παρά τις επικοινωνιακές τακτικές της, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το βαθιά συντηρητικό πρόσωπό της.

· Αντί να μειώσει τους έμμεσους φόρους για να πέσουν οι τιμές των βασικών προϊόντων, προτίμησε ένα μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών που πίσω από τις σχετικά χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, κρύβονται τα υπερκέρδη των παρόχων και προμηθευτών. Μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου συσσώρευσαν κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου στην πλάτη του φορολογούμενου.

· Αντί να ενεργοποιήσει τις ελεγκτικές αρχές για να πατάξει την αισχροκέρδεια και τις ολιγοπωλιακές πρακτικές, δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΡΑΕ, για να μη θιγούν τα μεγάλα συμφέροντα. Φυσικά κουβέντα για πλαφόν στις τιμές της λιανικής, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας.
· Μετά από επτά μήνες ζυμώσεων, ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών πως βεβαιώθηκαν τελικά 367 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.
Θυμίζουμε μόνο ότι το πρώτο πόρισμα στης ΡΑΕ, τον Μάιο, τα προσδιόριζε στα 930 εκατ. ευρώ! Φαίνεται ότι για κάποιους ισχυρούς της ενέργειας, κάθε μέρα είναι Βlack Friday!

· όσο και αν ο Υπουργός Ανάπτυξης προσπαθεί να μας πείσει ότι με το καλάθι του νοικοκυριού τάχα «έσβησε» τον πληθωρισμό δυο μηνών, οι πολίτες ξέρουν τι βλέπουν στο πορτοφόλι τους.

Την ίδια ώρα :
· ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος ενώ είναι οι χαμηλόμισθοι, που υφίστανται στον μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες του πληθωρισμού.
· η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους, μιας και οι αυξήσεις που εξήγγειλε, δεν καλύπτουν το 50% από αυτούς και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους.
· Ακόμη και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης απουσιάζει ουσιαστικά η εγχώρια παραγωγή, η μικρομεσαία επιχείρηση, ενώ διατίθενται ελάχιστα για τις κοινωνικές υποδομές όπως είναι η Υγεία, η κοινωνική στέγη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φίλες και φίλοι,
Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται πως διέθεσε 56 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Πράγματι. Αλλά πως διατέθηκαν αυτοί οι πόροι και ποια ήταν η αποτελεσματικότητά τους;
Αναθεματίζουν, επισήμως, τον πληθωρισμό αλλά σε αυτόν στηρίζεται η «ανάπτυξη» που διαφημίζουν… γιατί είναι ο πληθωρισμός που αυξάνει ονομαστικά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και μειώνεται έτσι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.
Δεν έχουμε ποιοτική αύξηση του ΑΕΠ και στην πραγματικότητα το χρέος αυξάνεται.

Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης εμείς δεν μείναμε στην κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά καταθέταμε τις δικές μας στοχευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.

· Γιατί εμείς έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο και κυρίως τον μη προνομιούχο.
· Γιατί εμείς θεωρούμε ως κύριο καθήκον και ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε την φτώχεια, την κοινωνική αδικία, να προστατεύσουμε τις οικογένειες και τα νοικοκυριά.
· Γιατί η δική μας απάντηση στην κρίση, εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα.
Αντί της άκριτης ψηφοθηρίας, εμείς προτάσσουμε τα πραγματικά συμφέροντα του πολίτη. Με ειλικρίνεια και ευθύνη.
Μακριά από τις υποκριτικές λογικές που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ , όπως έκανε στο θέμα των πλειστηριασμών.
Γιατί επί διακυβέρνησης του παραδόθηκαν χωρίς κριτήρια και πλαίσιο διαφάνειας τα κόκκινα δάνεια στα funds και επί Νέας Δημοκρατίας καταργήθηκε πλήρως η προστασία της πρώτης κατοικίας, που το ΠΑΣΟΚ πέτυχε το 2010 απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα.

Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα παρουσιάζουμε για μια ακόμη φορά τις προτάσεις μας. Προτάσεις που θα συζητήσουμε με τους πολίτες. Για να δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα διεκδίκησης και ένα ρεύμα ΑΛΛΑΓΗΣ απέναντι σε αυτή την πολιτική, που στερείται κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Α) Έρχομαι αρχικά στο θέμα της χρηματοδότησης, των πόρων που απαιτούνται για μια πιο ενεργή πολιτική στήριξης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Με αξιοποίηση των πόρων του Προϋπολογισμού με στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και όχι προσωρινά επιδόματα που εξανεμίζονται.

Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της διασυνδεσιμότητας του δικτύου.

Με την έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών. Δεν είναι δυνατόν η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και μέσου επιτοκίου στεγαστικών δανείων να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ενώ περνάει όλα αυτά που περνάει η ελληνική κοινωνία.
Ανάλογες παρεμβάσεις προωθούνται η σχεδιάζονται ήδη στην Αγγλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία όπου αναμένεται να αντληθούν 7 δισ ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Β) Ειδικότερα καταθέτουμε 7 συγκεκριμένες προτάσεις.

1ον) Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα αλλά και την πρόνοια να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή τα βρεφικά είδη όπως το βρεφικό γάλα και οι πάνες.
Μια θεσμική παρέμβαση που εξασφαλίζει την σταθερή μείωση των τιμών, που ωφελεί ιδιαίτερα τον αδύναμο καταναλωτή.

2ον) Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας.

· Με απόφαση σε εθνικό επίπεδο ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων. Ιδιαίτερα όταν οι προσπάθειες για ένα ανάλογο ευρωπαϊκό μέτρο καταλήγουν ως φαίνεται σε φιάσκο.
· Παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

3ον) Στήριξη-και ενίσχυση- της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.
Να αξιοποιηθεί η μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα καρτέλ στα καύσιμα.

4ον) Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια.
· Ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας ώστε μαζί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να είναι ουσιαστικά δυνατή η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος ενέργειας.
· Προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στην στέγη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
· Με αυτό τον τρόπο να μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού, και ο καταναλωτής να είναι και παραγωγός, δημιουργώντας και μία νέα κουλτούρα εξοικονόμησης.

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, η ομιλία του Δημάρχου Άργους Ορεστικού ήταν αποκαλυπτική της πελατειακής ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ ο δήμος αξιοποίησε Ευρωπαϊκά προγράμματα για να μηδενίσει το ενεργειακό κόστος του και να βοηθήσει ευάλωτες οικογένειες, όλα αυτά τα έργα μένουν αναξιοποίητα και κινδυνεύει να χρειαστεί να επιστρέψει πόρους του ΕΣΠΑ γιατί το δίκτυο δεν έχει χώρο και η Κυβέρνηση προτεραιοποίησε άλλες ιδιωτικές επενδύσεις.
Το παράδειγμα του συγκεκριμένου δήμου δείχνει πόσο λανθασμένες είναι οι πολιτικές και ότι υπονομεύεται ευθέως η πράσινη δίκαιη μετάβαση στη χώρα μας.

5ον) Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων

· Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
· Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους
• Μειωμένο ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

6ον) Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης.

· Δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Θα προκύψουν μέσω της κατασκευής νέων και της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και λιμνάζοντες πόρους του πρώην ΟΕΚ.
· Κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών για να ανακαινίσουν και να εντάξουν στη δεξαμενή προς ενοικίαση τα ακίνητα τους με μακροχρόνια συμβόλαια και προσιτές τιμές.
· Πρόγραμμα κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και ως τότε ενίσχυση για το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης σε μη προνομιούχες οικογένειες .
Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

7ον) Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.
Με δεδομένη και την πλήρη αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η Κυβέρνηση και την απειλή για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς από τα funds, πήραμε την πρωτοβουλία κατάθεσης σχετικής τροπολογίας στην Βουλή.
Με τις προτάσεις μας αυτές :

· Προστατεύεται πλήρως η Α’ κατοικία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
· Δίδεται δικαίωμα προσφοράς για την αγορά του δανείου στον δανειολήπτη, πριν πωληθεί στα funds . Πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια, δεν μιλάμε γενικά. Γιατί κάποιοι μιλούν για ηθικό κίνδυνο. Ας διαβάσουν τον ηθικό κίνδυνο και από την άλλη πλευρά. Την όχθη της αγωνίας και της απελπισίας του ελληνικού λαού.
· Καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, και ορίζεται σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.
· Προβλέπεται η επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων της αποπληρωμής για οικονομικά αδύναμους πολίτες και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
· Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα, και των εμπόρων.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή είναι η δική μας πολιτική, αυτή είναι η βαθιά μας διαφορά με τις συντηρητικές λογικές.
Για μας η αξιοπρέπεια στην διαβίωση του πολίτη, το αίσθημα ασφάλειας για το μέλλον του, η προστασία του εργαζόμενου, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Όπως και ένα διαφανές και βαθιά δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα προοπτικής και ελπίδας για τον ελληνικό λαό.
Γιατί το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών με το σκάνδαλο των υποκλοπών που θα στιγματίζει πάντοτε τον κ. Μητσοτάκη.
Πως μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον, όταν δεν σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου;
Όταν ακόμη και σήμερα σου δίνεται η δυνατότητα να φέρεις νομοσχέδιο για να εμπεδώσεις τη διαφάνεια, να διορθώσεις το λάθος σου και εσύ εν αντιθέσει φέρνεις νομοσχέδιο για να μας πεις «ελάτε να ενημερωθείτε μετά από τρία χρόνια».
Η Δημοκρατική Παράταξη δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες πρακτικές.
Οι χώρες που εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους, είναι αυτές που οι θεσμοί είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι να επιτελούν το έργο τους.
Δεν είναι οι χώρες, των οποίων οι ηγεσίες έχουν προτεραιότητα να κρατούν σφιχτά το τιμόνι της εξουσίας, θυσιάζοντας οποιαδήποτε αξία.

Φίλες και φίλοι
Αυτές οι προτάσεις δεν φιλοδοξούμε να μείνουν ένα φιλολογικό κείμενο. Και, επειδή όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «μύρισαν εκλογές», ζητάμε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό ώστε να είναι το πρόγραμμά μας, το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατίας που θα κάνει την πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα.

Για μας αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό, δεν υπάρχει δίλημμα το αν θα μας κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας.
Γιατί και οι δυο με τις πρακτικές τους έβλαψαν την χώρα και την κοινωνία, επέτειναν τα προβλήματα και σε πολλούς τομείς ακολούθησαν τις ίδιες συντηρητικές και καθεστωτικές λογικές.
Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε τις ίδιες ατελέσφορες πολιτικές, αν θα επικρατήσει η πόλωση και ο διχασμός ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για την ΑΛΛΑΓΗ που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας. Με ενωμένους όλους τους Έλληνες
Είναι η ώρα της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.
Είναι η ώρα της ανατροπής όλων των παθογενειών που κρατούν αιχμάλωτη την κοινωνία .

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ λοιπόν
Ή
Ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία.

Δεν είναι πια ο ελληνικός λαός αιχμάλωτος δύο κακών επιλογών. Σήμερα, η παράταξή μας επέστρεψε ξανά ως πρωταγωνιστής. Και καλώ τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευτεί.
Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφερουμε!
Σας ευχαριστώ!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.