Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Tον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «Η απαίτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για συνυπογραφή της δανειακής σύμβασης του 3ου Μνημονίου από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ)».

Κύριε Υπουργέ,

Στις 19 Αυγούστου 2015, υπεγράφη η “Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης” του ελληνικού κράτους με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με βάση το 3ο Μνημόνιο των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου 2015, η οποία προβλέπει δάνειο για τη χώρα μας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια 32,5 έτη.
Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της χώρας μας, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Στουρνάρας και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Άρης Ξενόφος, κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησής τους από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 3 του Ν.4336/2015 (3ο Μνημόνιο).
Όπως πληροφορηθήκαμε, κατά την κοινή συνεδρίαση του Eurogroup και του Συμβουλίου του ESM στις 19 Φεβρουαρίου 2018 επιπρόσθετα ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί από την Ελληνική Βουλή η σχετική διάταξη του 3ου Μνημονίου ώστε να παρασχεθεί εξουσιοδότηση στην κα. Αικατερινάρη ως επικεφαλής του Υπερταμείου, προκειμένου να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται πράγματι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015) ώστε να υπογραφεί εκ των υστέρων η δανειακή σύμβαση του τρίτου Μνημονίου και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ);
2. Τι σημαίνει για του Έλληνες πολίτες και ιδίως για την μελλοντική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η νέα αυτή δέσμευση της κυβέρνησης;
3. Πώς συνδέεται το γεγονός των νέων συνεχών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση με το αφήγημα της «καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο» που ευαγγελίζεται διαρκώς η κυβέρνηση;
4. Τί άλλες δεσμεύσεις θα προκύψουν από την ενδεχόμενη τροποποίηση του Ν. 4336/2015 (3ο Μνημόνιο);

Αθήνα, 02.03.2018 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Γιάννης Κουτσούκος

Βασίλης Κεγκέρογλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.