Σε Ανακοινώσεις

Κοινή Ανακοίνωση Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργου Αρβανιτίδη και Χάρη Δούκα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Δευτέρας 25.01.2021, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ουσιαστικά η ΕΕ λέει ότι από δω και πέρα όλοι οι στόχοι της εξωτερική πολιτικής της Ένωσης θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, και ειδικά με τη βασική πολιτική για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Η Ένωση ευθύνεται μόλις για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά μέσω των πολυμερών εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών στις οποίες μετέχει και τις οποίες θα συνάψει στο μέλλον και μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας που δίνει, η Ένωση θα επιδιώξει να τραβήξει και άλλες μεγάλες οικονομίες π.χ. Κίνα, Ινδία αλλά και όλη την Αφρική σε μια αναπτυξιακή πορεία που θα υλοποιηθεί με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ουσιαστικά δηλαδή η Ένωση κηρύσσει την έναρξη μιας νέας ενεργειακής διπλωματίας η οποία δεν επιδιώκει πια να διασφαλίσει μόνο νέες οδεύσεις για φυσικό αέριο (όπως γινόταν πριν 10-15 χρόνια) αλλά ως στόχο έχει να συμπαρασύρει όσες περισσότερες χώρες μπορεί σε μια επιθετική εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αυτή η νέα ενεργειακή και κλιματική διπλωματία είναι κρίσιμη και για τα ελληνικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα. Από αυτήν θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ενέργειας σε μια γεωγραφική περιοχή όπου πολλές χώρες δεν επιβάλλουν καμία χρέωση εκπομπών άνθρακα. Και από αυτήν θα εξαρτηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας στο διεθνές στερέωμα. Και φυσικά η νέα ενεργειακή και κλιματική διπλωματία θα διαμορφώσει και νέες περιφερειακές σχέσεις και συνασπισμούς.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα σε όλες αυτές τις διεργασίες. Δεν έχουμε ακούσει το παραμικρό και δεν έχουμε δει καμία κίνηση ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά στη νέα ενεργειακή και κλιματική διπλωματία. Οι μόνες αναφορές και κινήσεις που γίνονται είναι στα παρωχημένα σχήματα για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη προχωράει μπροστά κι εμείς μένουμε στην περυσινή σεζόν. Ακόμα και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΝ, την ίδια μέρα που διεξαγόταν το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, καμία αναφορά δεν έγινε σε αυτό το «καυτό» ζήτημα.

Και είναι αυτό μεγάλο κρίμα, γιατί η Ελλάδα με την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση στην οποία προχωρά θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή σε αυτές τις συμμαχίες και σχετικές δράσεις για να διασφαλίσει την επόμενη μέρα, ειδικά για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την μετάβαση.

Κατόπιν αυτών προκύπτει το ερώτημα για το οποίο καταθέσαμε σήμερα και σχετική Ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία: Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει και ποιες συγκεκριμένες προτάσεις σκοπεύει να καταθέσει στη διαμόρφωση αυτής της νέας ενεργειακής εξωτερικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να δηλώσει παρούσα και να αξιοποιήσει της νέες ευκαιρίες ;

Κυβερνητικό αλαλούμ με την απαγόρευση για συγκεντρώσειςΕυρωπαϊκή Επιτροπή: ένας στους 3 εγκλωβισμένους στο Καρά Τεπέ είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας