Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Γεωργίου Αρβανιτίδη, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης – Τομεάρχη Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 26-11-2019

Με μια ουσιαστική και γεμάτη επιχειρήματα εισήγηση τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του Προϋπολογισμού του 2020 ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Τομεάρχης της  Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, έθεσε με στοιχεία και δεδομένα τις διαπιστώσεις για αυτά που έρχονται στην οικονομία για μια ακόμη χρονιά στη χώρα μας, λόγω των αστοχιών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, που, παρά τα όσα προεκλογικά έλεγε ότι θα κάνει, εν τέλει το μόνο που με σιγουριά κάνει, είναι να αντιγράφει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίζει την ίδια φοροεπιθετική πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων και των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων. Ειδικότερα, ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι:

  • Διατηρούνται και για το 2020 υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που καθιστούν αμφίβολα τα αποτελέσματα που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο και, τελικά, δεν είναι τόσο εύκολη η έξοδος της οικονομίας στο ξέφωτο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταϊκούρας.
  • Ο Προϋπολογισμός εξακολουθεί να στηρίζεται σε αντιαναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές που υπονομεύουν την ανάπτυξη, καθώς δεν είναι κοινωνικά δίκαιος, δεν στηρίζει τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, δεν προωθεί τις δημόσιες επενδύσεις, δεν στοχεύει σε ρεαλιστική συγκράτηση των δαπανών, δεν υποστηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα ΑμεΑ και τους συνταξιούχους, δεν φέρνει φόρο-ελαφρύνσεις, ούτε στα νοικοκυριά, ούτε στους επαγγελματίες, ούτε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν βασίζεται σε ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας. 
  • Διάφορα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η χαμηλή παραγωγικότητα, η δημογραφική γήρανση, τα κόκκινα δάνεια,  η υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης, η εξ ακολουθούμενη -έστω και μικρότερη- αβεβαιότητα σε σχέση με το Brexi, η κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών, η εργασιακή πολιτική συνδυαστικά με την υψηλή ανεργία,  οι ανεκτέλεστες δημόσιες επενδύσεις, οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση αποτελούν διαρκές εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας.
  • Για ακόμη μια φορά, οι μικρομεσαίοι και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα θα πληρώσουν τον λογαριασμό, αφού επιβαρύνονται με επιπλέον 323 εκατομμύρια ευρώ για  φόρους εισοδήματος, με επιπλέον 84 εκατομμύρια ευρώ φόρους ακίνητης περιουσίας, με επιπλέον 638 εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ και επιπλέον 88 εκατομμύρια ευρώ φόρους κατανάλωσης. Δηλαδή, κάνοντας λογαριασμό, βλέπουμε ότι δεν θα δουν τελικά ρεαλιστικό όφελος στην τσέπη τους το 2020.
  • Και αν κάποιοι περιμένουν να πάρουν μια ανάσα από την πιθανολογούμενη καταβολή των αναδρομικών τους από μισθούς και συντάξεις, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για καταβολή αναδρομικών, αφού και εδώ έχουμε μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 475 εκατομμύρια ευρώ. Το δε μέρισμα για το 2020, δηλαδή η 13η σύνταξη, πάει στο καλάθι των αχρήστων, αφού παρά το ότι φαίνεται κονδύλι στον προϋπολογισμό, ο κ. Υφυπουργός είπε πως δεν ξέρουν ακόμη στην Κυβέρνηση πως θα χρησιμοποιηθεί, όπως επίσης δήλωσε ότι εξαρτάται από τον κ. Πρωθυπουργό αν τελικά φτάσουν τα έσοδα του Νοεμβρίου, ώστε να δουν αν θα διατεθεί μέρισμα το 2019.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που στηρίζεται σε εικασίες, ουτοπίες, αναχώματα και μεγάλες προσδοκίες. Έτσι, όμως, δεν έρχεται ούτε ανάπτυξη ούτε ανάκαμψη για την οικονομία και τη χώρα μας γενικότερα. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.