Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Επίκαιρη ερώτηση Αναστάσιου Νικολαΐδη, Βουλευτή Δράμας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Προς: τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη 

Θέμα: «Λειτουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας»

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ2α/69345/20 στις 9 Δεκεμβρίου 2021 (ΦΕΚ 6150/τ.Β’/22-12-2022) των Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, Αν. Υπουργού Υγείας κ. Ασημίνας Γκάγκα και Υπουργού Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη, συστάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας Μονάδα Χημειοθεραπείας, η οποία όμως δυστυχώς δεν έχει λειτουργήσει έκτοτε, καθώς η προκήρυξη για ιατρό – ογκολόγο κατέστη άγονη.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και ιδίως τους καρκινοπαθείς κατοίκους του Νομού Δράμας και τις οικογένειές τους, καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές και να υπόκεινται σε ταλαιπωρία για να λάβουν τις θεραπείες τους. Άλλωστε, η βασικότερη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πάσχοντες από καρκίνο είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η έγκαιρη διάγνωση και η πλέον κατάλληλη θεραπεία.

Η λειτουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, αλλά και συνολικά της τοπικής κοινωνίας, καθώς θα προσφέρει άμεσα μεγάλη ανακούφιση σε σημαντικό αριθμό πολιτών. Με τη Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Γ.Ν. Δράμας θα σταματήσει η καταπόνηση χιλιάδων ογκολογικών ασθενών του Νομού οι οποίοι επωμίζονται επιπλέον ταλαιπωρία σε χρόνο και χρήμα για να εξασφαλίσουν έγκαιρη διάγνωση και την πλέον κατάλληλη θεραπεία. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μητρώο του Συλλόγου Καρκινοπαθών της Δράμας είναι εγγεγραμμένα 1.187 μέλη, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς όπως έχει αποδείξει η κοινή εμπειρία δεν εγγράφονται όλοι οι καρκινοπαθείς στον τοπικό σύλλογο της Δράμας. 

Στο Γ.Ν. Δράμας λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, από τον Οκτώβριο του 2019, Ογκολογικό Ιατρείο, το οποίο έχουν επισκεφτεί μέχρι και σήμερα 5.362 ασθενείς, ενώ το 2023 το πλήθος των ασθενών που το επισκέφτηκαν ήταν 1.422. 

Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας Μονάδας Χημειοθεραπείας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας. Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου προς τον ΕΟΠΥΥ, το 2017, σχετικά με τον αριθμό των ασθενών που μετακινούνται προς ογκολογικά νοσοκομεία μόνο της Θεσσαλονίκης και το ποσό που έχει επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ ως έξοδα μετακίνησης, στην απάντηση αναφέρονταν πως μετακινούνται 4.584 ασθενείς με κόστος μετακίνησης 105.432 ευρώ. 

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε για να ξεκινήσει η λειτουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και ποια συγκεκριμένα κίνητρα πρόκειται να θεσπίσετε, έτσι ώστε να πληρωθεί η απαιτούμενη θέση ιατρού – ογκολόγου;

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.