Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με γενικό τίτλο « Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση των διαδικασιών, χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για την λειτουργία του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, λοιπές διατάξεις».

Όπως υποστήριξε κατά την συζήτησή του στην Ολομέλεια, ο γενικός εισηγητής του κόμματος, βουλευτής Ροδόπης και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ιλχάν Αχμέτ, η κυβέρνηση τερματίζει αιφνιδίως την κτηματογράφηση βάζοντας οριστική ταφόπλακα στην διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη.

 Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον εισηγητή του, « αντιμετώπισε εξαρχής το θέμα αυτό με όλη τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που του αναλογεί, την ίδια στιγμή, βέβαια, που οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είχαν βρει ακόμη ένα πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης και σκανδαλολογίας», ενώ ταυτόχρονα  ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ολέθρια τομή Σταθάκη» την μεταβολή που επήλθε στο Κτηματολόγιο με το ν. 4512/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αντιτάχθηκε το κόμμα του.

«Η Νέα Δημοκρατία, διαδεχόμενη την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν προέβη σε διόρθωση των ανεδαφικών προβλέψεων του νόμου εκείνου, αλλά συνέχισε την ίδια ακριβώς πολιτική με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, φέρνοντας αλλεπάλληλες και αποσπασματικές ρυθμίσεις με τον νόμο που επέφερε ήττα στη σημερινή εικόνα διάλυσης ίσως του φορέα», σημείωσε με έμφαση ο κ. Αχμέτ.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Δημοκρατία με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο βαφτίζει κατ’ εμάς τον ξαφνικό θάνατο της κτηματογράφησης ως «ολοκλήρωση της κτηματογράφησης», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, εστιάζοντας την κριτική του στον τρόπο που εισάγεται με τον οποίον παρακάμπτει και ακυρώνει νομικά τη διαδικασία του άρθρου 6α του ν. 2308/1995.

Να σημειωθεί ότι μέσω αυτής της διαδικασίας παρέχεται στον ιδιώτη το δικαίωμα ακρόασης που κατοχυρώνεται από τη διάταξη του άρθρου 2 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

«Η  διάταξη του άρθρου 3 του νομοσχεδίου είναι προδήλως αντισυνταγματική και θα έχει ως κατάληξη την ακύρωση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα εν συνόλω στα Διοικητικά Δικαστήρια, δίνοντας ίσως και τη χαριστική βολή στον θεσμό», κατέληξε ο Ιλχάν Αχμέτ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στα κενά κατά περιοχές όπως η Θράκη, η Κρήτη κ.λ.π κατά την φυσική ροή των δικαιοπραξιών. «Μια αντίληψη, όμως, που στην αρχή της σύνταξης του Κτηματολογίου είχε συζητηθεί αναλυτικά πριν από είκοσι πέντε χρόνια και είχε απορριφθεί, τώρα η μερική επαναφορά αυτής της αντίληψης της μεταφοράς του προβλήματος στον πολίτη δημιουργεί προβλήματα».     

«Το Κτηματολόγιο είναι μια διαδικασία συλλογική και συνολική. Υπήρχε το στάδιο των μελετών, της προανάρτησης, της ανάρτησης, των ενστάσεων, υπήρχε η διόρθωση λαθών και μετέπειτα οι τελικές αναρτήσεις. Με το παρόν σχέδιο νόμου οδηγούμαστε στη διαδικασία κλεισίματος της κτηματογράφησης, έχοντας πλέον ένα «αγνωστολόγιο» και όχι κτηματολόγιο», τόνισε.            

Ιδιαίτερα καυτηρίασε το γεγονός ότι «ο επιτακτικός τερματισμός του Κτηματολογίου», όπως τον χαρακτήρισε, «καθώς και η μεταφορά των μελετών, στις οποίες δεν έχει γίνει ανάρτηση, στο ήδη κορεσμένο λειτουργών Κτηματολόγιο, δημιουργεί μια σειρά προβλήματα όπως ανεπαρκείς και ανέλεγκτες βάσεις, ανασφάλεια δικαίου για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, μη συμμόρφωση με τους στόχους και τα ορόσημα ούτε έναντι των χρηματοδοτών του έργου, αλλά ούτε έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς επίσης αυξάνει τις αβεβαιότητες και τις πιθανότητες μακροχρόνιων διενέξεων στα δικαστήρια», ενώ ως ορατό κίνδυνο υπέδειξε να χάσει η χώρα μας τις επόμενες πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό διότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρηματοδοτεί την Ελλάδα μόνο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου τυπικά, δηλαδή της ανάρτησης στο τέλος της κτηματογράφησης, αλλά και για μία ουσιαστικά περαιωμένη διαδικασία.

«Άλλο να είναι περαιωμένη και άλλο τυπικά να έχει κλείσει η κτηματογράφηση», εκτίμησε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, επισημαίνοντας ότι «οι στόχοι που καθορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδος 2.0, όπως το να φτάσουν το 85% και το 95% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο στάδιο της δημόσιας ανάρτησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 και το 2025,  αποτελούν προαπαιτούμενο για την υποβολή της πέμπτης και έκτης αίτησης πληρωμής από το Ταμείο».

«Επιπλέον, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025 πρέπει να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη νέα οργανωτική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου με την κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων, κάτι που αποτελεί βέβαια προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της όγδοης πληρωμής».

Σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται και με πολλούς κατόχους που δεν γνωρίζουν πού είναι τα ακίνητά τους ή δεν θεωρούν ότι αξίζει να τα δηλώσουν ακόμα. Αυτά τα ποσοστά αδήλωτων δικαιωμάτων με βάση επίσημα στοιχεία είναι τουλάχιστον 15% και θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του απόλυτου αριθμού δικαιωμάτων που προσδιόρισαν τα ποσοστά των στόχων που αναφέρονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης.    

«Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέδειξε το πρόβλημα ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου συγκρούονται με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, ανεξαρτήτως τρόπου και ποιότητας σύνταξής τους, καλύπτονται οι απαιτήσεις του τομέα, πράγμα που δεν συμβαίνει

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. ορίζεται ρητά ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 2308/95, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4821/21, τις προδιαγραφές και τις νομοθετικές πρόνοιες , δηλαδή, που η σημερινή κυβέρνηση καταργεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε οκτώ προτάσεις που αφορούν την ασφαλέστερη και καλύτερη μετάβαση στο Κτηματολόγιο.

1. Ζήτησε κατάργηση της διάταξης που οδηγεί στην υποχρέωση κλεισίματος της κτηματογράφησης στις 25/11/2024 και αυτή να παραταθεί έως τις 31/3/2025 , όπως το ζητούν δικηγορικοί και συμβολαιογραφικοί σύλλογοι.

2. Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2026.

3. Για τις ενεργές μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή να επαναπροσδιοριστούν οι χρόνοι, να γίνουν δεσμευτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες συμμετοχής των ιδιωτών πολιτών και να επαναπροσδιοριστούν οι ελεγκτικές διαδικασίες, για να καθοριστούν νέα ορόσημα. Και η ολοκλήρωση των κινηματογραφήσεων να συνεχίσει βάσει των ισχυουσών διατάξεων, κάτι το οποίο είναι δέσμευσή σας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης.  

4. Να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της κινηματογράφησης είναι ξεκάθαρες και αμετακίνητες ανατρέποντας την αρνητική εικόνα των συνεχών παρατάσεων.           

5. Οι δικαιούχοι πολίτες δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με πρόσθετα κόστη ή με διαδικασίες στις οποίες έχουν ήδη συμμετάσχει.

6. Να αξιοποιηθεί το διαθέσιμο έμπειρο, επιστημονικό δυναμικό, προφανώς και το μελετητικό, στα όρια που επιτρέπουν οι συμβάσεις. Να ληφθούν μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του λειτουργούντος κτηματολογίου.

7. Να ληφθούν μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του λειτουργούντος κτηματολογίου που δεν προβλέπεται σε αυτό το νομοσχέδιο.

8. Η σύσταση, οι προϋποθέσεις και η λειτουργία του σώματος πιστοποιημένων μηχανικών να συμβαδίζει με τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν.

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ως ένα κίνημα αυτόφωτο πάνω σε ό,τι αφορά την πρόοδο, την επιστήμη και τη δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να καταψηφίσει, δυστυχώς, επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο. Αναγνωρίζουμε κάποιες προσπάθειες οι οποίες έχουν να κάνουν, κυρίως, με νομοτεχνικές βελτιώσεις και περιμένουμε από εσάς κύριοι υπουργοί, κύριοι υφυπουργοί, να φέρετε ένα καινούργιο νομοσχέδιο, όποτε εσείς νομίζετε, όπου θα απλουστεύσετε τις διαδικασίες στο εν λειτουργία κτηματολόγιο  για το τι θα γίνει με το θέμα των αγνώστων ιδιοκτητών, με το θέμα του αμάχητου τεκμηρίου, όπως δεσμευτήκαμε στην Επιτροπή θα κάνετε διαβούλευση», κατέληξε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, ζητώντας εκ νέου την παράταση έως τις 31-3-2025.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.