Σε Δηλώσεις

Κοινή δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Έφης Μπέκου, Γραμματέα Τομέα Πρόνοιας

Οι νέες καταγγελίες κακοποίησης εντός δομών προστασίας παιδιών κλειστού τύπου, που αθροίζονται στα υπόλοιπα περιστατικά ανά την επικράτεια, επιβάλλουν την λήψη άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα:

• Άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών, με την ευθύνη και αρμοδιότητα των θεσμικά υπεύθυνων ανακριτικών, εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, που οφείλουν να λειτουργήσουν απερίσπαστα και με ταυτόχρονη διασφάλιση, από δευτερογενή κακοποίηση, των εμπλεκομένων παιδιών.


• Άμεση παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της υπεύθυνης ενημέρωσης και της κάλυψης τέτοιων ευαίσθητων για τα θύματα γεγονότων με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


• Επαναδιατύπωση και υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών για την παιδική προστασία, σύμφωνα και με τη διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Πολιτικών φροντίδας, με υποστήριξη και έγκαιρη αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων των οικογενειών σε κρίση, την κατά το μέγιστο βαθμό αποφυγή του ιδρυματισμού, την ανάληψη επιτέλους της κύριας ευθύνης από την Πολιτεία (νομοθετική, εκτελεστική, επιτελική, και αυτοδιοίκητη).

Οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την πλήρη υποκατάσταση της παιδικής φροντίδας, από μη κυβερνητικούς οργανισμούς, να δώσει επιτέλους τη θέση της σε νέα εθνική στρατηγική, όπου κράτος, αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών (συμπεριλαμβανόμενων των ευγενών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων) να τελούν σε θεσμική υποχρέωση κανόνων και σε επιμερισμό των ευθυνών.


Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, που έχει στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας του την κοινωνική πολιτική, βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης υπενθυμίζοντας ότι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προστασία της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.