Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον «εξορθολογισμό» της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Επεσήμανε εξ’ αρχήςότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζει τις σοβαρές στρεβλώσεις του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

 • Παρά τα μπαλώματα, ο e-ΕΦΚΑ παραμένει ένας φορέας χωρίς ενιαίους κανόνες, αφού 3,5 χρόνια διακυβέρνησης δεν ήταν αρκετά για την Κυβέρνηση να συντάξει ούτε τον Ενιαίο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ ούτε τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Αναπηρίας.
 • Παρά τις θετικές διατάξεις, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στηρίζει, η πραγματική φιλοσοφία του νομοσχεδίου αναδεικνύεται μέσα από τις διατάξεις όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ στους συνταξιούχους με οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια -που δεν είναι άλλο παρά ένα ακόμα επίδομα φτώχειας-, την αύξηση ορίων ηλικίας μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο κατά 4-7 χρόνια, τον δήθεν «εξορθολογισμό» του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ώστε να εκποιήσει την περιουσία του και να ικανοποιήσει την ιδεολογική της εμμονή για το outsourcing, την δραστική μείωση του Δημοσίου και την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, επεσήμανε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για βελτίωση των διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου όπως:

 • την προσαρμογή των περιουσιακών κριτηρίων ανάλογα με την αύξηση αντικειμενικών αξιών, ώστε να μην στερηθούν δικαιώματα οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων
 • το πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών και γενναία ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις με σοβαρή έκπτωση στα πρόστιμα και προσαυξήσεις σε όσους ενταχθούν και είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
 • την κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των συντάξεων βάσει του προσδόκιμου ζωής.
 • την σωστή – μείωση του απαιτούμενου ποσοστού αναπηρίας για θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη αναπηρίας να ισχύσει για όλους. Και για τους αγρότες από τώρα και όχι από το 2025.
 • την σωστή διατύπωση της διάταξης για την αύξηση του χρόνου της άδειας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, ώστε η διάταξη αυτή να ισχύει για όσες μητέρες διανύουν ήδη το εξάμηνο και είναι ασφαλισμένες, μισθωτές του e-ΕΦΚΑ.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επανέλαβε την πρόταση για ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και το ακόλουθο πλέγμα προτάσεων – τροπολογιών, που δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιες αλλά και απολύτως απαραίτητες στη σημερινή συγκυρία, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους και όχι με επιφανειακό ή λαϊκίστικο τρόπο:

 1. Αναστολή για το 2023 της αύξησης των εισφορών αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών
 2. Αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ (6.000 ευρώ) στα 12.000 ευρώ και των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (20.000 ευρώ) στα 30.000 ευρώ για θεμελίωση και καταβολή της σύνταξης τους
 3. Επαναθεσμοθέτηση της αναλογικής σύνταξης του νόμου 3863/2010 σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ούτε τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ανασφαλίστων
 4. Βελτίωση ασφαλιστικού καθεστώτος ασκούμενων δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών
 5. Κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής
 6. Συνταξιοδότηση Χωρίς Όριο Ηλικίας (ΧΟΗ) με τη συμπλήρωση 40 ετών υποχρεωτικής ασφάλισης (χωρίς πλασματικούς χρόνους)
 7. Ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του  προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παρέμβαση Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή για τις δηλώσεις Ερντογάν