Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία

Για τον στρατηγικό στόχο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως: «Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το λέω ξεκάθαρα». Περιέγραψε τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ από την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, η οποία είναι «να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και του κέντρου και της κεντροαριστεράς, που λένε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία και δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή». Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της κάλπης για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «είναι χαρούμενα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί μετά από 10 χρόνια έχουμε ένα καθαρό διψήφιο ποσοστό. Στις εκλογές της Κυριακής είναι το μόνο κόμμα που αύξησε τη δύναμή του κατά 220.000 ψηφοφόρους». Σχολίασε το γεγονός ότι παρά τα 10 δισεκ. αναθέσεων, τον πρωταθλητισμό στους μετακλητούς υπαλλήλους, τα σκάνδαλα στους θεσμούς, το γεγονός ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αντί να μειωθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, αυτά αυξήθηκαν. «Τι δεν πάει καλά; Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Έχω χρέος, αυτή η παράταξη να γίνει ο ισχυρός αξιόπιστος προοδευτικός πόλος. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια μάχη δυνάμεων, οι οποίες δεν επενδύουν στην ελπίδα και στο στρατηγικό σχέδιο, αλλά στον φόβο του χθες. Πρέπει να πάμε μπροστά και αυτό για μένα είναι στρατηγικός στόχος», είπε, αποτιμώντας το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη ως έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με μετεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που επιρρίπτει την ευθύνη στους πολίτες. Κατέρριψε δε, το αφήγημα που χτίζει η Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμενη πως αφού εκλέχτηκε ο Καραμανλής μετά τα Τέμπη, δικαιώθηκε ο Καραμανλής ή δικαιώθηκε η ΝΔ γιατί οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι την έβγαλαν πρώτη. «Δεν είναι έτσι η πολιτική. Πολιτική σημαίνει: Λύνω τα προβλήματα, δικαιοσύνη παντού και για όλους. Όχι να υποστηρίζουμε πως δικαιώνονται οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, επειδή τρομοκράτησε κάποιους η επαναφορά μιας παλιάς κυβέρνησης». 

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να υλοποιήσει όσα έταξε διότι η χώρα θα έχει πια ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, καθώς όπως βεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχουν πια ευελιξίες. «Δεν άκουσα λοιπόν κατά την προεκλογική περίοδο κανένα κόμμα, πλην του ΠΑΣΟΚ, να μιλά για σύμφωνο σταθερότητας, να μιλά για έναν προτεσταντισμό στα δημοσιονομικά, ποιοι συντελεστές πρέπει να ανέβουν και ποιοι πρέπει να πέσουν», σημείωσε, προσδιορίζοντας στο 1 δισεκ. 130 εκατ. ευρώ τη συνολική κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τις συντάξεις, δηλαδή το νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου και την άρση των αδικιών στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου και διατήρησε η Νέα Δημοκρατία.

Περισσότερα ΕΔΩ

Εκλογικό σκηνικό: Η ΝΔ βολεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση

Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σεβαστό. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο και καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Μετά την εκλογική κρίση της 21ης Μαΐου, η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί στη ΝΔ για το τι θα κάνει στις 25 Ιουνίου, αν δεν έχει την αυτοδυναμία για την οποία αγωνιά εδώ και μήνες. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι δεν έχουμε καμία αγωνία για την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη ή την πολιτική επιβίωση του κ. Τσίπρα. Έχουμε όμως αγωνία και δίνουμε αγώνα μόνο για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι στις 25 Ιουνίου η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους μια γνήσια προοδευτική και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Χωρίς καμία αλαζονεία, εμείς λέμε ότι την επόμενη ημέρα στη Βουλή και την κοινωνία, με μία σοβαρή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη θα είναι πολύ πιο δύσκολα, γιατί είχαν συνηθίσει να παίζουν με εύκολο αντίπαλο. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογήθηκε την Κυριακή και πήρε κάτω από τη βάση. Τώρα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στο δεύτερο ημίχρονο να κάνουν ό,τι δεν έκαναν στο πρώτο. Πώς θα σταματήσουν να είναι ο χορηγός της ΝΔ ενώ τέσσερα χρόνια το έκαναν τόσο καλά; Υπάρχει ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε μπλε και κυριάρχησαν οι συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, εξαιτίας των ανερμάτιστων πολιτικών, του θολού μηνύματος, ακόμα και της αμηχανίας απέναντι στο εκλογικό σύστημα που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε. Εμείς απευθυνόμαστε στους δημοκράτες πολίτες που αισθάνονται ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας. Δεν τελειώνουμε τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο ξεκινάμε, ο δρόμος είναι μακρύς και δεν οδηγεί σε μια στείρα αντιπολίτευση, ένα ανάχωμα στην εξουσία. Είναι έλεγχος στην εξουσία, εξισορρόπηση και εναλλακτική για τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό είναι το αισιόδοξο δικό μας μήνυμα.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δήλωση Σκέρτσου: Η ΝΔ να μιλήσει για τη δημοσιονομική ταμπακιέρα

Με τη χθεσινή του δήλωση ο κ. Σκέρτσος ταύτισε το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας φυσικά να μιλήσει για τη δημοσιονομική ταμπακιέρα. Ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί ως χρυσός χορηγός τους. Η περίοδος αυτή όμως τελείωσε. Θα πρέπει να συνηθίσουν στην τεκμηριωμένη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023-2026, που περιλαμβάνει μια μεγάλη και παρατεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενή πλεονάσματα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026. Παρά τις σημαντικές αυτές δεσμεύσεις, όμως, δεν συζήτησε καν την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα είναι το υψηλότερο μετά το 2010. Επιπλέον σύμφωνα με τη σύσταση της Κομισιόν, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2,6% το επόμενο έτος σε σχέση με τις φετινές θέτοντας εν αμφιβόλω τις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για παροχές. Επ’ αυτών έχει κάτι να σχολιάσει ο κ. Σκέρτσος;

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.