Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

Παρέμβαση για τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει χαράξει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας», σημείωσε. Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός πως ενώ παγκοσμίως η ζήτηση τροφίμων αυξάνεται, οι Έλληνες αγρότες εγκαταλείπουν το επάγγελμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τροφίμων και την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου. Προς επίρρωση των παραπάνω, παρέθεσε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τα οποία, την δεκαετία 2009-2020 οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν 26,6% και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση 18%, ενώ η αξία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε 62% σε βάθος 8ετίας και η χώρα μας δαπανά πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως σε εισαγωγές τροφίμων, μεταξύ των οποίων και προϊόντα στα οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα κηπευτικά. «Επιπλέον, την ώρα που η συνολική αξία αγοράς στην Ε.Ε. των ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ ανέρχεται στα 77,15 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών πωλήσεων του κλάδου τροφίμων, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις το 1,3% παρότι έχει καταχωρισμένα πολλά περισσότερα προϊόντα σε σχέση με άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά. Επέκρινε, ακόμη, τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς την ΚΑΠ, σημειώνοντας πως ενώ η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τη χώρα μας ήταν σχεδόν ίδια με της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, δημιουργώντας τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων. «Η κατάθεση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την κυβέρνηση στερείτο οράματος για το αύριο της ελληνικής γεωργίας και δεν είχε ξεκάθαρες στοχεύσεις. Παρουσίαζε λανθασμένους υπολογισμούς, αφού εντός του στρατηγικού σχεδίου υπάρχουν προβλέψεις για στρεμματικές ενισχύσεις που σήμερα μοιάζουν όνειρο απατηλό», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης και αναρωτήθηκε «αλήθεια, τόσο μεγάλη ανικανότητα υπήρχε ή δεν ήθελε η κυβέρνηση να ακουστεί η αλήθεια πριν τις εθνικές εκλογές;». Έκανε, ακόμη, λόγο για καταστροφική υλοποίηση αυτού του αναποτελεσματικού Στρατηγικού Σχεδίου, με προβληματικές πληρωμές -καθ’ ομολογία του αρμόδιου Υπουργού- και απαράδεκτες καθυστερήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα, στερώντας πόρους από τους Έλληνες αγρότες, ειδικά σε μια περίοδο που το εισόδημά τους δοκιμάζεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών, την αθρόα είσοδο ανεξέλεγκτων εμπορευμάτων αλλά και την ακρίβεια που αδυνατεί να καταπολεμήσει η κυβέρνηση.

«Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας και ελαχιστοποιούν τις αγκυλώσεις που προκαλεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, αναδεικνύοντας τις εξής προτάσεις:

  • Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
  • Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
  • Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
  • Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τέμπη: Η άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Αγοραστό βάζει φραγμό σε όσους επιδιώκουν τη συγκάλυψη

Για το μπάζωμα στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όλοι νίπτουν τας χείρας τους, όμως κάποιος έδωσε την εντολή και κάποιοι την υλοποίησαν. Η άσκηση της ποινικής δίωξης στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας βάζει φραγμό σε όσους επιδιώκουν τη συγκάλυψη των υπευθύνων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πανεπιστήμια: Η λύση είναι στον διάλογο, όχι στην καταστολή

Τα χθεσινά γεγονότα στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου είναι απολύτως καταδικαστέα και ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς κοινωνικού αυτοματισμού. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη διεξαχθεί ο οφειλόμενος διάλογος για την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρεί ότι μπορεί να γράφει μόνη της -στα υπόγεια του υπουργείου Παιδείας- τον νόμο για τα πανεπιστήμια χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Εν συνεχεία, επιχειρεί δια της περαιτέρω όξυνσης να μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία της επιχειρούμενης «μεταρρύθμισης» και των σοβαρών προβλημάτων συστηματικής υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, στο πεδίο της αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα των καταλήψεων. Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται στην καταστολή, ούτε στα κλειστά πανεπιστήμια και σε επιλογές που ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Επιβάλλεται ο ουσιαστικός διάλογος με τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία και τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.