Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Πρωθυπουργός τρέχει μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που δημιούργησε.

Στην αδιαφορία και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνάντησή του, σήμερα το πρωί, με αγρότες στην Κουλούρα Ημαθίας, καθώς και στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης. Άσκησε κριτική στη στάση του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «έπρεπε να κατέβουν οι αγρότες μας με τα τρακτέρ στους δρόμους για να ξυπνήσει ο Πρωθυπουργός και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που ο ίδιος δημιούργησε. Τέρμα, λοιπόν, τα λόγια. Πράξεις για να ζήσουν οι αγρότες με αξιοπρέπεια». Σχετικά με την προσπάθεια να καλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες πίσω από τις εικόνες των αγροτικών κινητοποιήσεων σε Γαλλία και Βέλγιο, ο κ. Ανδρουλάκης διαχώρισε αυτές τις χώρες που έχασαν δισεκατομμύρια από τις αλλαγές που έγιναν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική λόγω της πράσινης μετάβασης, από την περίπτωση της Ελλάδας που έχασε πολύ λιγότερα αλλά μειώθηκαν φέτος κατά μισό δισεκατομμύριο οι καταβολές άμεσων ενισχύσεων, όταν το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια. «Τέσσερις Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, τόσες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, τώρα καταλάβαμε την αστοχία της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως για να  μην χρεωθούν την αποτυχία οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αυγενάκης, οδήγησαν σε παραίτηση τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Ανδρουλάκης εστίασε στην ανάγκη ανασχεδιασμού της ΚΑΠ και εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. «Οι μεγάλες καταστροφές του παρόντος και του μέλλοντος θα είναι λόγω της κλιματικής κρίσης. Δεν μπορεί σήμερα ένας αγρότης να λέει ότι, επειδή αλλάζουν τα καιρικά φαινόμενα, σε κάποια χρόνια δεν θα έχει σταφύλια για να κάνει κρασί. Πρέπει να τον βάλουμε σε ένα πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας για να χρηματοδοτήσει τον κόπο του και να έχει ένα πλάνο για το μέλλον», επισήμανε. Ως προς το ενεργειακό κόστος, σημείωσε, απευθυνόμενος στους αγρότες, πως «δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να είναι μια μπίζνα της εγχώριας ολιγαρχίας, αντί να έχουν οι συνεταιρισμοί μας προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχατε σταθερό κόστος ενέργειας για την επόμενη δεκαετία». Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως προτεραιότητα μία ποιοτική ανάπτυξη με εξωστρέφεια και καλές θέσεις δουλειάς ώστε οι αγρότες και οι νέες γενιές να μείνουν στον τόπο τους και να αναζωογονηθεί η ελληνική περιφέρεια. «Μια ανάπτυξη που ξεπουλά την αγροτική γη στα funds, που βασίζεται στο real estate και σε έναν τουρισμό ο οποίος δεν αφήνει οφέλη σε άλλους τομείς της οικονομίας, τη θεωρούμε λανθασμένη ανάπτυξη που θα φέρει τον λαό μας στα πρόθυρα περιπετειών», ξεκαθάρισε.

Πανεπιστήμια

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, την απουσία διαλόγου ως προς το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Πότε ανακοινώθηκε ξανά νομοσχέδιο για την παιδεία και το συζητήσαμε με βάση μόνο ένα non paper;», είπε, διερωτώμενος «τι περιμένει ο κ. Πιερρακάκης; Να συζητάμε έναν μήνα για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά μια εβδομάδα για τα ελληνικά πανεπιστήμια; Και μου λέτε ότι υπάρχει κυβέρνηση, που θέλει τη συναίνεση; Τίποτα. Όλα είναι επικοινωνιακά».

Τραγωδία Τεμπών

Αναφερόμενος στη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «πήραν ένα πόρισμα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και το έβαλαν στο συρτάρι. Δεν μπορεί να λες ότι ψάχνεις από το 1997 ψύλλους στα άχυρα, όταν μάλιστα η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, δεν θα συγκρούονταν ποτέ αυτά τα τρένα». Σημείωσε, δε, πως το έργο της τηλεδιοίκησης πληρώθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους για να υπάρχει ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά δεν υλοποιήθηκε επί επτά ολόκληρα χρόνια. «Αντί να πληρώσει κάποιος, οδηγούν και εκεί σε συγκάλυψη», σχολίασε.

Πρωτοβουλίες

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη, την ερχόμενη εβδομάδα αφορά μία πολύ μεγάλη εκστρατεία για το κόστος στέγασης και τη στεγαστική κρίση, που θα κορυφωθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε για δεύτερη φορά σχετικά με το κόστος στέγασης. Η δεύτερη αφορά τη διοργάνωση στις αρχές Μαρτίου ενός μεγάλου συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη για τις υποδομές που χρειάζεται η πόλη και η Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα, με συγκεκριμένες προτεραιότητες. «Για να μπορεί να γίνει μία πόλη φιλική για τον πολίτη, με πράσινο. Να μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι να ζούμε, όσα βιώνουμε με το Flyover, επειδή κάποιοι δεν προτεραιοποίησαν σωστά τις υποδομές της πόλης», τόνισε.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ