Σε Ανακοινώσεις

Πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ για λειτουργία ΕΥΠ & αποκατάσταση ΑΔΑΕ

Συνεχίζοντας στον θεσμικό δρόμο που έχει χαράξει για την διαλεύκανση της υπόθεσης υποκλοπών, την οποία επιχειρεί να συσκοτίσει η Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει πρωτοβουλία σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και την αποκατάσταση του ρόλου της ΑΔΑΕ καταθέτοντας τρεις ξεχωριστές τροπολογίες στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα: 

  • Η ΕΥΠ μεταφέρεται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 
  • Ο ρόλος της ΑΔΑΕ αποκαθίσταται ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται έτσι το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η ΑΔΑΕ αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, και πέρασε υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού. 
  • Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου, να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή/ τον εισαγγελέα/ τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης. Περισσότερα ΕΔΩ

Πανδημία: Συνεχίζεται η απαξίωση & εγκατάλειψη του ΕΣΥ 

Η Κυβέρνηση δεν θέλησε να διδαχθεί τίποτα από την τραγική εμπειρία της υγειονομικής κρίσης στην χώρα μας αφού συνεχίζει πιστά τις επιλογές της που οδηγούν στη συνεχή απαξίωση και εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, σε σχέση με την στελέχωση, τις υποδομές, τον εξοπλισμό και την οργάνωση των δομών του. Τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν οριακά λόγω υποστελέχωσης, οι εργαζόμενοι καταρρέουν από την υπερεργασία, ενώ κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι, εμφανίζουν τεράστιες ελλείψεις. Τα ευρήματα της επικαιροποιημένης μελέτης του Θ. Λύτρα επιβεβαιώνουν τις ανισότητες στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας  μεταξύ κέντρου και περιφέρειας κι αποκαλύπτουν με συγκεκριμένα στοιχεία την υψηλή θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, καταρρίπτοντας το success story της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Συνέπεια της απαξίωσης του ΕΣΥ είναι ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της επιβάρυνσης των οικογενειών από δαπάνες υγείας στην Ε.Ε.  Είναι πια αναγκαίο να δοθούν οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα στους υγειονομικούς και να σχεδιαστούν πολιτικές για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ. Περισσότερα ΕΔΩ

Ενέργεια: Στο «προσεχώς» αφήνει την αντιμετώπιση της κρίσης η Κυβέρνηση

Ενόσω οι ευρωπαϊκές εξελίξεις «τρέχουν», με τον ενεργειακό πόλεμο να παίρνει νέες, δραματικές διαστάσεις, τα αντανακλαστικά της ελληνικής Κυβέρνησης αποδεικνύονται για ακόμη μία φορά εξαιρετικά αργά. Πέρα από τις θετικές συμφωνίες για το εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο, 14 μήνες από την έναρξη της κρίσης, είμαστε ακόμα στην «προαναγγελία» βασικών προγραμμάτων, όπως της ενεργειακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο «προσεχώς» είμαστε επίσης στην επιδότηση για φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες στις στέγες και στην «εκκίνηση» είμαστε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στα φωτοβολταϊκά των επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης. Κι όλα αυτά ενώ οι εκρήξεις στους δύο αγωγούς Nord Stream δημιουργούν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο του εφοδιασμού όσο και των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών και στην Ευρώπη δε μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Αν η Κυβέρνηση δεν κινηθεί έστω και τώρα, στο «και πέντε», με ταχύτητα, ο χειμώνας θα δοκιμάσει τις αντοχές πολιτών και επιχειρήσεων.

Απονομή συντάξεων: Κυβερνητική προχειρότητα για τις εντυπώσεις 

Ότι δεν έχει ενδοιασμούς να επενδύσει στην επικοινωνία ακόμη και όταν πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα επιβίωσης που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες συνταξιούχων, αποδεικνύει η Κυβέρνηση. Γι’ αυτό θριαμβολογεί για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, όταν μία στις δύο νέες αποφάσεις είναι ελλιπής ή παρουσιάζει λάθη. Όταν κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η απονομή των κανονικών συντάξεων. Όταν οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν, ξεπερνούν τις 125.000. Όταν 70.000 περίπου διπλοασφαλισμένοι περιμένουν από το Μάιο του 2016 τον υπολογισμό της οριστικής τους σύνταξης και υποχρεώνονται να ζουν με το 60% της σύνταξης που δικαιούνται. Όταν για τις επικουρικές συντάξεις, ο κανόνας είναι οι καθυστερήσεις περισσότερα από 3 και 4 χρόνια. Ας σταματήσουν επιτέλους τις επικοινωνιακές κορώνες και ας ασχοληθούν σοβαρά με το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. 

Οικονομία: Τα στοιχεία της Eurostat δείκτης της αποτυχίας της Κυβέρνησης

Αν και απευκταίο, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η στοχευμένη κριτική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αναποτελεσματική και βαθιά άδικη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που αν και προχώρησε σε μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην ΕΕ, δεν κατάφερε να στηρίξει τα εισοδήματα των πολιτών. Απεναντίας, παρά τα 50 δισ. που δαπάνησε, απέτυχε παταγωδώς να προστατέψει την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Αυτό αποδεικνύουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τα εισοδήματα στην ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες ενώ σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων απέφεραν σημαντικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος το 2021, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών όπου καταγράφεται αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην περίοδο 2019-2021. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο, πανηγυρίζει για την αύξηση των καταθέσεων που τροφοδοτήθηκε από τα οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά και για την ανάκτηση του χαμένου ΑΕΠ της πανδημίας που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση και την αύξηση των εισαγωγών.

«Μαλαματίνα»: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ηθικός αυτουργός των απολύσεων 

Φυσική συνέπεια των αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που «διευκολύνουν» την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απολύσεις και την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας και απεργοσπαστικών πρακτικών, συνιστά η απόφαση της εργοδοσίας της «Μαλαματίνα» να προχωρήσει σε νέες απολύσεις. Πρόκειται για τις απολύσεις δύο εκ των πρωτεργατών του συνδικαλιστικού αγώνα στην επιχείρηση, τον Γιάννη Φραγκίδη και τον Άρη Μερκενίδη, σε μία κίνηση που στόχο έχει να φιμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση, ως ηθικός αυτουργός αυτών των απολύσεων, οφείλει να καταλάβει ότι η ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων στην «Μαλαματίνα» είναι μονόδρομος. Το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής τάσσεται σταθερά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ των αγώνων των εργαζομένων για το βασικό δικαίωμα στην εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς υπό ασφαλείς συνθήκες εργασίας. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.