Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Πρωθυπουργός υποβαθμίζει ως «αχρείαστη» μια ακόμη προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια της Τουρκίας

Για μια ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατραπεί σε τζαμί η Μονή της Χώρας, κατά την περιοδεία του στο εμπορικό κέντρο των Χανίων. Σημείωσε ότι αυτό συνέβη τέσσερις ημέρες πριν συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα χαρακτήρισε ως «αχρείαστη» αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, υποβαθμίζοντάς τη. «Εμείς πιστεύουμε ότι ήταν μία επικίνδυνη πράξη απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες και ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ήδη γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις, που επισημαίνουν οι ειδικοί, στην Αγία Σοφία όταν αυτή μετατράπηκε σε τζαμί. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε, όμως, και στο ερώτημα εάν ξαφνιαστήκαμε από αυτήν την ενέργεια της Τουρκίας: «Ήταν μία διακηρυγμένη πράξη από το καλοκαίρι του 2020. Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψουν αυτήν την προκλητική ενέργεια; Τίποτα. Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουν ότι, όσο χαριεντίζονται με τον σουλτάνο, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα». Υπογράμμισε πως η Τουρκία χρειάζεται μία ολιστική απάντηση και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από κυρώσεις, όταν προσβάλλει ανθρώπινα δικαιώματα και κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών και δεν σέβεται μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς όπως είναι η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας.

Ερωτηθείς για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, υπογράμμισε ότι απέναντι στα κυβερνητικά πεπραγμένα, «χρειάζεται μία απάντηση αποδοκιμασίας, αλλά και συγχρόνως ενίσχυσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, τόσο μεγαλύτερη απειλή θα νιώθει η Νέα Δημοκρατία και την επόμενη μέρα ο λαός θα έχει σοβαρή, ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά και μια ισχυρή κυβερνητική επιλογή για τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών μας

Τα προβλήματα των μονίμων πληθυσμών των μικρών νησιών της πατρίδας μας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, εχθές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Δήμαρχο Σερίφου, Κωνσταντίνο Ρεβίνθη. Έθεσε ως προτεραιότητα την ευημερία των κατοίκων. «Γι’ αυτό προτείνουμε να υπάρχουν ισχυρά φορολογικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις στη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα. Ενίσχυση των υποδομών που πάσχουν και ισχυρό κοινωνικό κράτος με έμφαση στην υγεία και την παιδεία», σημείωσε. Αναφέρθηκε, ακόμη, στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την golden visa ως προς την οικιστική ανάπτυξη των νησιών κάτω των 3.000 κατοίκων. «Θεωρώ αδιανόητο η κυβέρνηση -μετά από την πίεση του ΠΑΣΟΚ- να ανέβασε το όριο απόκτησης της golden visa στις 800.000 ευρώ στην Κρήτη και σε άλλα μεγάλα νησιά, αλλά εδώ στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και της υπόλοιπης Ελλάδας το όριο να παραμένει στις 400.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη πίεση και να δημιουργούνται ανισότητες», επισήμανε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Διαρροή/ΥΠΕΣ: «Ξέφραγο αμπέλι» το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά παραμένουν όλοι στις θέσεις τους

Το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά η κυρία Κεραμέως παραμένει κρυπτόμενη. Η αποκάλυψη ότι, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η διάρρηξη στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών του Υπουργείου ήταν σκηνοθετημένη «εκ των έσω» επιβεβαιώνει πλήρως ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι» και τα στοιχεία των Ελλήνων πολιτών βορά στις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνονται επίσης τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαρροή των στοιχείων των αποδήμων επί υπουργίας της κυρίας Κεραμέως, με το Υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθεί μέσω του πορίσματός του να ρίξει τις ευθύνες στους υπαλλήλους. Η συγκάλυψη των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας πέφτει στο κενό. Η κυρία Κεραμέως οφείλει να αναλάβει επιτέλους την πολιτική ευθύνη και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό :

• Πότε τελικά διέρρευσαν τα στοιχεία των ομογενών μας;
  • Ποιος κρύβεται πίσω από τη «σκηνοθετημένη διάρρηξη» και πώς συνδέονται οι καταγγελίες αυτές με το σκάνδαλο του «email gate»;
  • Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά στο Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει  καθοριστική σημασία και την απόλυτη ευθύνη για την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας;

Περισσότερα ΕΔΩ

Ε. Ράμα: Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως Πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη

Η απόφαση του Αλβανού Πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές-μ ανήμερα μάλιστα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρ. Μπελέρη και την παραμονή της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα, αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα, τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός μιλώντας για «αχρείαστη επιλογή» και «ιδιωτική επίσκεψη», σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί. Δυστυχώς, οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε «διμερή θέματα», αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως Πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση να αφήσει τα «παχιά λόγια» και να ακούσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Το αφήγημα της κυβέρνησης -επί δύο τουλάχιστον χρόνια- ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη καταρρίπτεται αυτομάτως, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώνεται, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται έχοντας φτάσει να είναι τριπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη. Όλα αυτά οι πολίτες τα βίωσαν ακόμα περισσότερο κατά την περίοδο του Πάσχα. Συνεπώς, κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Είτε κάποιοι αισχροκερδούν με την ανοχή της κυβέρνησης, είτε η κυβέρνηση δεν έχει τους μηχανισμούς και τη βούληση να ελέγξει και να πατάξει την αισχροκέρδεια. Την ώρα που ο κ. Σκρέκας εκστόμιζε παχιά λόγια στη Βουλή, οι πολίτες έμεναν ανυπεράσπιστοι στο ταμείο του σουπερμάρκετ. Αντί λοιπόν τα μέλη της κυβέρνησης να κάνουν δηλώσεις, ας ακούσουν και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και δύο χρόνια ζητά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ένα μέτρο που, εφαρμοζόμενο στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Κύπρο, οδήγησε άμεσα σε μείωση των τιμών. Επίσης, μια ισχυρή αρχή καταναλωτή η οποία θα μπορεί να επεμβαίνει στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και επιτέλους να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με την επαναφορά του ΕΚΑΣ, αφού προσπαθούν να επιβιώσουν με 300 ευρώ τον μήνα.