Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Πιστεύουμε στην ευημερία, την πρόοδο και την ειρήνη των λαών της περιοχής με θεμέλιο τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ως θεμέλιο για την ευημερία και την πρόοδο όλων τα λαών της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη σημερινή του παρουσία στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 112η επέτειο απελευθέρωσης της Αριδαίας. «Από την πλευρά μας, πιστεύουμε στην ευημερία, την πρόοδο και την ειρήνη όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής. Θεμέλιο, όμως, αυτής της προσέγγισης είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, από την πλευρά της Τουρκίας δεν βλέπουμε μία ανάλογη αντιμετώπιση. Η αναθεωρητική θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι επικίνδυνη για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», είπε στις δηλώσεις του.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δηλώσεις Μαρινάκη: H κυβέρνηση αντί να μετρά τα «όχι» του ΠΑΣΟΚ, ας αρχίσει να μετρά τις επιπτώσεις των αδιέξοδων πολιτικών της στους πολίτες

Στη δημοκρατία είναι διακριτός ο ρόλος της κυβέρνησης από αυτόν της αντιπολίτευσης. Για αυτό, η κυβέρνηση αντί να μετρά τα «όχι» του ΠΑΣΟΚ, ας αρχίσει να μετρά τις επιπτώσεις των αδιέξοδων πολιτικών της στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα κυβερνητικά «όχι» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον κοινωνικό διάλογο, στη μείωση του ΦΠΑ εν μέσω της ραγδαίας ακρίβειας, που έχει καταδικάσει τους Έλληνες πολίτες στην προτελευταία αγοραστική δύναμη πανευρωπαϊκά, στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ θα αποδομεί κάθε κυβερνητική απόφαση που είναι εις βάρος των πολιτών και καλό θα ήταν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μαρινάκης να αποφεύγουν μνημειώδεις, αλαζονικές και αυταρχικές προσεγγίσεις όπως ότι «τα “όχι” του ΠΑΣΟΚ στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι “όχι” στον ελληνικό λαό». Δεν έχουν, εξάλλου, καμία σχέση με τη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας. Οι πολίτες θέλουν μια άλλη διακυβέρνηση. Με άλλο ύφος, ήθος και κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί την έγκριση της κοινωνίας στο προγραμματικό του σχέδιο και όχι της Νέας Δημοκρατίας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Κατώτατος μισθός: Πολιτικός φιλελευθερισμός στα λόγια, ακραίος κρατισμός στην πράξη είναι το δόγμα της κυβέρνησης

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου και  του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται και να καταλήγουν σε συμφωνία για κρίσιμα ζητήματα, όπως η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ιστορικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε συμφωνία χωρίς τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα να αποτελούν αντικείμενο κυβερνητικής κερδοσκοπίας.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, περιορίζει τους κοινωνικούς εταίρους στην έκφραση γνώμης, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι δεν πιστεύει στους δημοκρατικούς θεσμούς. Πολιτικός φιλελευθερισμός στα λόγια, ακραίος κρατισμός στην πράξη, είναι το δόγμα που ακολουθεί. Ο αλγόριθμος που προωθεί θα προκαλέσει προβλήματα που δεν αντισταθμίζονται από την πρόνοια απαγόρευσης μείωσης κατώτατου μισθού. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πολιτική αυθεντικής υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού και θα καταρρίψει στην πράξη τις επικοινωνιακές φανφάρες που αποσκοπούν στη εξυπηρέτηση των λίγων που προστατεύει ο κ. Μητσοτάκης.

Περισσότερα ΕΔΩ

Επίσκεψη Ράμα: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την αρνητική εξέλιξη των σχέσεων με τη γειτονική χώρα

Εχθές, είχαμε μία νέα επικοινωνιακή παράσταση του κ. Ράμα, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν αφενός προσβλητική για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας της Βορείου Ηπείρου και της χώρας μας. Αφετέρου δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ αρνητική εξέλιξη, με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Είδαμε ακόμα μια διαρροή κύκλων του υπουργείου, αλλά δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση η οποία να θέτει πρακτικά και επίσημα από την πλευρά της κυβέρνησης τα εν λόγω ζητήματα. Εμείς θα θέλαμε μια πιο σαφή καταδίκη και όχι απλώς «κάποιες διαρροές». Για εμάς, ο δρόμος ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περνάει μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας, των περιουσιών αυτών των ανθρώπων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Επίσκεψη Φιντάν: Η κυβέρνηση να επιμείνει στην εθνική γραμμή, χωρίς άλλη ατζέντα

Ως προς την επίσκεψη Φιντάν, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα στην εθνική γραμμή. Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι τα μόνα που συζητάμε. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει 64 διερευνητικές επαφές, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα. Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει θέματα και όσον αφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα» και όσον αφορά στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο έχουμε καταδικάσει. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το έδαφος για κάτι καλύτερο. Για εμάς τα τουρκικά θεωρήματα περί «γκρίζων ζωνών», ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα είναι προφανώς κόκκινες γραμμές. Εκτιμούμε ότι αυτή είναι και η εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, πιστεύουμε πως πρέπει να επιμείνει σε αυτό και να μην υπάρχει κάποια άλλη ατζέντα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πολιτικό περιβάλλον: Η συναίνεση δεν είναι ένα παζάρι, απαιτεί και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές

Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε στην πολιτική επικοινωνία εναντίον του ΠΑΣΟΚ με αφορμή ψηφοφορίες στη Βουλή και την επιλογή του Συνηγόρου του Πολίτη. Τι έγινε πραγματικά:

  • Στην ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 36 από τα 66 άρθρα και διαφώνησε επί της ουσίας σε θέματα που αφορούν την αξιοκρατική και όχι μόνο την αντικειμενική επιλογή. Προφανώς και έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση ως αντιπολίτευση.
  • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απολογισμό του σημερινού Συνηγόρου του Πολίτη στη Βουλή και μετά να ακολουθήσει η ψήφιση του νέου Συνηγόρου. Η ΝΔ δεν το δέχτηκε.
  • Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για το θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών». Θα πρέπει και η κυβέρνηση να μπαίνει στη διαδικασία αποδοχής προτάσεων της αντιπολίτευσης (στεγαστικό, ΦΠΑ, αντιμετώπιση Ακροδεξιάς).

Η συναίνεση δεν είναι μια διαδικασία για να εκτεθεί ο αντίπαλος και έχει συγκεκριμένες αρχές και σε αρκετές χώρες οργανωμένους θεσμούς. Η συναίνεση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα ξεκινά από την κυβέρνηση. Απαιτεί χρόνο, ωρίμανση και αμοιβαίους συμβιβασμούς. Το να πρέπει η αντιπολίτευση να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι», είναι εκβιασμός για επικοινωνιακούς λόγους. Η συναίνεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται περιπτωσιολογικά επικεντρώνοντας στις διαφωνίες και θεωρώντας αυτονόητες τις συμφωνίες.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Παιδεία: «Άριστα» στην κυβέρνηση για την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει στην εκπαίδευση

Μπορεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παιδεία οι  κυβερνητικές επιδόσεις να μην είναι καλές, είναι  όμως άριστες στην εικονική πραγματικότητα των ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας, όπως διαπιστώνουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα στην κυριακάτικη ανασκόπηση του Πρωθυπουργού. Σε αυτό το μοτίβο επιλεκτικής ενημέρωσης, ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε τα πραγματικά προβλήματα, όπως:

  • Δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους χιλιάδες παραμένουν τα κενά εκπαιδευτικών
  • Το πολυδιαφημισμένο -ως αναγκαίος εξορθολογισμός- σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων εφαρμόστηκε τη μία ημέρα και καταργήθηκε την την επόμενη «κατόπιν ενεργειών» κυβερνητικών βουλευτών
  • Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών έχει οδηγήσει σε γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό, διαχειριστικό αδιέξοδο και οικονομική ασφυξία
  • Το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας και της παραβατικότητας περιορίστηκε στους πανηγυρισμούς για τις έξι χιλιάδες αποβολές  για τη χρήση κινητών στα σχολεία
  • Το πληροφοριακό σύστημα για την καταγραφή των κενών εκπαιδευτικών δεν το είδαμε ποτέ
  • Η διενέργεια προσεισμικού και κτιριακού ελέγχου των γερασμένων  και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνων σχολικών κτιρίων βρίσκεται στο μηδέν, ενώ την ίδια στιγμή τα βαψίματα  των σχολείων και η συντήρηση των γηπέδων  βαφτίζεται ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων
  • Παραμένουν κενό γράμμα οι εξαγγελίες του υπουργού για: Πρόγραμμα διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιητικών γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων, νέο σύστημα προσλήψεων, εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών των σχολείων, διάλογο για το εθνικό απολυτήριο, πολλαπλό βιβλίο
  • Τα δημόσια ΑΕΙ εξακολουθούν να απαξιώνονται από την υποχρηματοδότηση, τη γραφειοκρατία, τον ασφυκτικό έλεγχο και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου

Όλα τα παραπάνω μαζί με την περιφρόνηση σε διαδικασίες διαλόγου και λογοδοσίας, την κυβερνητική αλαζονεία και την άρνηση επανενεργοποίησης του εθνικού συμβουλίου παιδείας, δημιουργούν τις συνθήκες για αναστάτωση στον χώρο της εκπαίδευσης. Χρειάζεται ουσιαστικός εθνικός διάλογος για την Παιδεία τώρα και αντιμετώπιση των  προβλημάτων, έστω και στο και πέντε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.