Σε Ανακοινώσεις

Άξονας 1: Ήπειρος: Από τη Φυγή στη μεγάλη Επιστροφή – Υποδομές, Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής

Η Βασιλική Μπέσιου, εμπειρογνώμονας σε έργα Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «οι υποδομές, η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής είναι και πρέπει να είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες όλου του σχεδίου μας, είτε είμαστε οι πίσω από τα γραφεία είτε οι άνθρωποι που μάχονται κάθε μέρα μέσω των θεσμών είτε είναι οι απλοί πολίτες και επιχειρηματίες. Οι υποδομές είναι αυτό που λέμε ‘’το θεμέλιο’’, δεν είναι μόνο καλώδια, δεν είναι μόνο δρόμοι. Οι υποδομές ουσιαστικά μετασχηματίζουν την ιδέα σε πράξη, που κάνει τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και τους ανθρώπους να νιώθουν προοπτική και ασφάλεια. Η βιώσιμη ανάπτυξη, για την οποία μιλάμε, είναι το όραμα  να κάνεις τους ανθρώπους αρχικά να μείνουν  χωρίς να διακινδυνεύουν και το μέλλον των υπολοίπων».

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, Δήμαρχος Πάργας, υπογράμμισε ότι «στην Ήπειρο είχαμε μια μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Ακόμη και στον δικό μας δήμο, ένας δήμος τουριστικός και οικονομικά εύρωστος, είχαμε περίπου 1.000 κατοίκους μείωση».

Ο κ. Ζαχαρίας επισήμανε την έλλειψη υποδομών και οδικών δικτύων, ενώ στο ενεργειακό ζήτημα ανάφερε ότι «οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά, να έχουν τη δική τους αυτονομία. Πώς θα πάμε μπροστά;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «αυτές είναι οι πολιτικές που πρέπει να χαραχθούν για να αλλάξουμε το τοπίο».

Με τη σειρά του, ο Παναγιώτης Νταής, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας / Πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου, σημείωσε ότι «είμαστε ενάμιση χρόνο μετά από τη στιγμή που ένας διεθνής όμιλος εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του λιμένα και δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα. Παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, όταν επισκέφτηκε την πόλη μας για την υπογραφή της σύμβασης, ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας από την ανάπτυξη».

Μάλιστα, πρότεινε στην τοποθέτησή του: «Να σκεφτούμε, ως παράταξη και ως κόμμα, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να προτείνουμε – μαζί με τη νησιωτικότητα – να κατοχυρωθεί και η έννοια της ορεινότητας. Γιατί όπως και στα νησιά, έτσι και στην ορεινή Ελλάδα η μορφολογία του εδάφους εμφανίζει την ασυνέχεια στην εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών».

Κατά την παρέμβασή του, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής του Νομού Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσίμαρης, υπογράμμισε ότι «οι περιφερειακές συνδιασκέψεις στον δρόμο προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι το βήμα για να ακουστεί η κοινωνία» και πρόσθεσε πως «είναι μεγάλη ευκαιρία να βρισκόμαστε εδώ, στην κατάμεστη αυτή αίθουσα, με σκοπό να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε προτάσεις για το πώς ονειρευόμαστε την Ήπειρο σε βάθος 20ετίας, πώς επιθυμούμε να τη δούμε». Παράλληλα, τόνισε τη χωροταξική υγειονομική ανομοιογένεια στην περιφέρεια της Ηπείρου, όπως επίσης και την παραγωγική ανομοιογένεια αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιών.

Τέλος, ο Ελευθέριος Μεντής, κάτοικος στον δήμο Πωγωνίου, κατά την παρέμβασή του, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της παραμεθορίου επισημαίνοντας τη δυσχερή πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, όπως και σε ασφάλεια, κάτι που οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε εγκατάλειψη των χωριών «σχεδόν κατά το ήμισυ», όπως είπε. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν μπορεί να φορολογούνται το ίδιο με όσους ζουν σε αστικό κέντρο, ενώ σημείωσε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δυστυχώς θα αναγκαστούμε να φύγουμε κι εμείς, πόσο μάλλον να γυρίσουν κι άλλοι πίσω». Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.