Ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (S&D) Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς και ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Επιτροπής για τις τιμές και το κόστος της ενέργειας, το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως στους ενεργοβόρους τομείς, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή θέση, αντιμετωπίζοντας δυσανάλογο βάρος. Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας έχουν τονίσει ότι το κόστος αυτό απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των επιχειρήσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο και συγκριτικά υψηλότερο ενεργειακό κόστος που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί πώς θα διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι τιμές ενέργειας είναι παραδοσιακά σημαντικά υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη, επιδεινώνοντας τις ανισότητες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
“Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Επιτροπής για τις τιμές και το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη (COM(2024) 136 final) «ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στις δαπάνες για ενέργεια, ιδίως για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εξακολουθεί να είναι σημαντικός (…) η προηγούμενη μείωση του μεριδίου του κόστους ενέργειας που είχε παρατηρηθεί στις ενεργοβόρες βιομηχανίες ανακόπηκε και η αντιστροφή οδήγησε σε σημαντικές προκλήσεις για τους πλέον ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς, παρά τις καλές ιστορικές επιδόσεις τους όσον αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης». Στις 06.09.2024 δώδεκα βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας έκαναν κοινή παρέμβαση με την οποία μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι «οι επιχειρήσεις, και ειδικά η βιομηχανία, στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους» και καλούσαν «την Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες», αλλά και «την Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο και συγκριτικά υψηλότερο σε σχέση με τους κύριος εμπορικούς ανταγωνιστές μας, ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων στην Ευρώπη;
Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά αντιμετωπίζοντας το γεγονός ότι ιδίως σε αρκετά κ-μ ΕΕ της ΝΑ Ευρώπης οι τιμές ενέργειας είναι παραδοσιακά σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ;“