Παρέμβαση Δημήτρη Μάντζου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής για τις υποκλοπές
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα υπερβώ τα τρία λεπτά της παρεμβάσεως. Αφορά μόνο στο ζήτημα των υποκλοπών, αυτού του σκανδάλου, το οποίο αποτελεί κηλίδα για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, την οποία δεν μπορείτε να σβήσετε. Ό,τι κι αν κάνετε και ό,τι κι αν λέτε.
Περίμενα, κύριε Υπουργέ, περισσότερη συστολή και προσοχή, ειδικά από εσάς ως Υπουργό επί της Δικαιοσύνης, όταν αναφέρεστε σε μια τέτοια υπόθεση τόσο σοβαρή, που έχει προκαλέσει τέτοιο ανεπανόρθωτο -φοβάμαι-, πλήγμα στον νομικό μας πολιτισμό και στο κράτος δικαίου.
Και το λέω αυτό διότι στα τέλη Ιουλίου, όταν εξεδόθη η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, καταλογίσατε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πρωτοφανή κατρακύλα επειδή τόλμησαν να ασκήσουν το δικαίωμα της δημοκρατικής κριτικής. Προσέξτε. Ένα ζήτημα που έχει λυθεί από το 1963 από τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Κι αυτό δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον τελικά των δημοκρατών πολιτών να κρίνουν τις κρίσεις και το ύφος των κρίσεων και των αποφάσεων της δικαστικής εξουσίας, όχι αμφισβητώντας την, αλλά περιφρουρώντας ακριβώς τη λειτουργική της ανεξαρτησία.
Διότι όσο εκτεθειμένη είναι η εκτελεστική εξουσία από τα ανομήματα της κυβέρνησης στο ζήτημα των υποκλοπών, τόσο μεγαλύτερο το καθήκον της δικαστικής τελικά εξουσίας ως πολιτειακής λειτουργίας να θεραπεύσει αυτήν τη βαθιά πληγή στο κράτος δικαίου.
Κρίνονται λοιπόν οι κρίνοντες για τις διατυπώσεις τους, αρκεί αυτή η κριτική να γίνεται τεκμηριωμένα. Και εδώ έρχομαι ακριβώς στη δική μας θέση, που δεν είναι μόνο δική μας. Ειπώθηκε και από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πέντε διαφορετικοί πολιτικοί αρχηγοί με παράλληλα αιτήματα, όλη η Βουλή, να το πούμε μορφοποιημένα, ζήτησε με χρήση του άρθρου 43α του Κανονισμού της Βουλής να υπάρξει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να προσέλθει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να κατατεθούν η απόφαση και τα πορίσματα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Ανεξάρτητων Αρχών που τα συνοδεύουν και να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, ώστε και η κριτική να ασκείται τεκμηριωμένα και κανείς να μη φοβάται το φως και να κρύβεται πίσω από τις σκιές.
Τι έγινε λοιπόν και η Νέα Δημοκρατία δεν συνέπραξε με αυτό το δημοκρατικό αίτημα του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας, ώστε να υπάρξει ακόμα περισσότερο φως σε μία υπόθεση που δεν είναι δα και οποιαδήποτε υπόθεση; Είναι μια υπόθεση που πλήττει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Όταν αρχηγός κόμματος, ευρωβουλευτής, υποψήφιος τότε, υπουργοί μεταξύ των οποίων ο πρώτος τη τάξει υπουργός, υπουργός των Οικονομικών, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής συγκυρίας, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που διερευνούσαν δολοφονία δημοσιογράφου, συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, όλοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και έχουν δεχτεί και επιθέσεις από το Predator. Όταν συμβαίνει αυτό και υπάρχει αυτό το μοτίβο, το να έρχεται εδώ κάποιος και να μας λέει ότι όλα έγιναν καλώς και ότι τρεις περίεργοι ιδιώτες με περίεργα χόμπι, τρεις μικρές εταιρείες με μεγάλα κεφάλαια που συμβάλλονταν με την ελληνική δημόσια διοίκηση -και πήραν και ως επιβράβευση το δικαίωμα να εξάγουν αυτό το λογισμικό σε ανελεύθερα καθεστώτα της Αφρικής-, αυτοί οι τρεις ερήμην της κυβέρνησης και ερήμην της ΕΥΠ, έκαναν όλες αυτές τις παρακολουθήσεις για ίδιον όφελος και συμφέρον, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε αυτό στην ελληνική πολιτεία.
Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε σε μια δημοκρατία που πριν από λίγες εβδομάδες γιόρτασε και τίμησε πενήντα χρόνια αγώνων και θυσιών για περισσότερο φως, για περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες ελευθερίες στη ζωή όλων.
Ευχαριστώ, κύριε.