Σε Ομιλίες

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο συλλόγων εστίασης με θέμα: “Εστίαση: Μετασχηματισμός και Βιωσιμότητα”, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Η εστίαση είναι ένας κλάδος με σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, του οποίου ο κύκλος περιλαμβάνει δραστηριότητες που ξεκινούν από τη διατροφική αλυσίδα και την αγροτική παραγωγή έως τη διασκέδαση και τον τουρισμό. Αυτόν τον κύκλο οφείλουν τόσο η πολιτεία όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία να τον εξελίξουν σε ένα ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ.Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι πρέπει να αναλύσουμε κάθε παράγοντα που επιδρά στη διαμόρφωση των μεγεθών του επισιτισμού, το ενεργειακό κόστος, το κόστος πρώτων υλών, το κόστος των μισθωμάτων, οι συνθήκες εργασίες, η ανάπτυξη του τουρισμού, οι κοινωνικές και οι πολιτιστικές συνθήκες και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Η Πανδημία ήταν μια χαμένη ευκαιρία που η πολιτεία μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές της. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κλάδος έχασε περίπου το 30% του τζίρου του, ενώ παράλληλα, έπρεπε να προσαρμοστεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα στα νέα δεδομένα. Τα μέτρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της εστίασης, ήταν ανεπαρκή, πολύ λίγα και χωρίς τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και με κάθε ευκαιρία στην κοινωνία, επισήμανε ότι:

• οι επιστρεπτέες προκαταβολές,
  • οι αναστολές συμβάσεων εργασίας,
  • οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού,
  • καθώς και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ ελάχιστα βοήθησαν τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown.

αφού ολοκλήρωσαν τον περιορισμένο κύκλο τους, άφησαν μηδενικό αποτύπωμα για το μέλλον.

Ο Γιώργος Αρβανιτίιδης συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να επανακαθορίσουν την στρατηγική τους, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες και διαφοροποιημένες απαιτήσεις των καταναλωτών και μάλιστα σε λογικές τιμές, χωρίς όμως να έχουν την πολιτεία αρωγό. Οι προτεινόμενες λύσεις από την Κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι συνενώσεις , το ξεπούλημα των επιχειρήσεων, είναι η …. «καραμέλα» της οικονομίας κλίμακας.

Η Κυβέρνηση παραμένει απαθής μπροστά στις τακτικές των τραπεζών, οι οποίες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις απαιτούν την ικανοποίηση εξαιρετικά αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων. Ενώ, κρατά κλειστό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα αιτήματα του κλάδου για:

• Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
  • Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης
  • Άμεση ένταξη της εστίασης και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πέρα από τα ανωτέρω – ρυθμιστικού τύπου – μέτρα η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει εδώ και καιρό μια ευρύτερη συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι όροι της βιωσιμότητας αλλά και της ανθεκτικότητας απέναντι σε κάθε είδους κρίσεις είναι λέξεις – κλειδιά στο πρόγραμμά μας.”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αρβανιτίδης στη συνέχεια της ομιλία του.

Ο δυναμικός  κλάδος της εστίασης, όπως και το σύνολο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δεν μπορεί να είναι ένα αποπαίδι της οικονομίας. Δεν μπορεί να είναι ένας ακόμα χώρος όπου η Κυβέρνηση θα σκεφτεί να εφαρμόσει την επιδοματικής της πολιτική τύπου Pass. Η Εστίαση μπορεί να συμβάλλει στην συνολική αλλαγή παραδείγματος του οικονομικού μοντέλου. Αυτός ο κύκλος πρέπει να ιδωθεί ολιστικά και όχι αποτελεσματικά προς όφελος των τοπικών κοινωνικών αλλά και προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας.