Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ένα λάθος στον ταχυδρομικό κώδικα, οδήγησε πολλούς πυρόπληκτους  κατοίκους  της  Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης να μείνουν εκτός market pass.

Το θέμα έφερε στη Βουλή σήμερα με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ  Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής στη ερώτηση του, πολλές φορές συμβαίνει, κυρίως από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, να καταγράφεται ο ΤΚ της πόλης και όχι του χωριού που διαμένουν, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους αποκλείσει από το βοήθημα.

Ο Ιλχάν Αχμέτ ζητά από τον Υπουργό, να φέρει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πυρόπληκτοι της Ροδόπης ,  να μπορέσουν να λάβουν την οικονομική αυτή ενίσχυση που δικαιούνται.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή

Προς  Υπουργό:  ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: Δημιουργία Νομοθετικής Ρύθμισης για την αποστολή του marketpassστους πληγέντες του Ν. Ροδόπης.

Σύμφωνα με το Αρ. 2 Παρ. 1 της Απόφασης με αριθμό 332, Τεχνικές λεπτομέρειες οργάνωσης και εφαρμογής της οικονομικής ενίσχυσης του αρ. 35 του Ν. 5058/2023 (Α’170), οι πυρόπληκτοι φορολογούμενοι δικαιούχοι του marketpass της Περιφερειακής ενότητας Ροδόπης – Δημοτικής Ενότητας Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών, της Δημοτικής Ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου και της Δημοτικής Κοινότητας Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και της Δημοτικής Κοινότητας Μαρώνειας της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας αλλά και της Δημοτικής Ενότητας Σαπών του Δήμου Μαρώνειας Σαπών, δεν κατάφεραν να λάβουν το marketpass που δικαιούνται.

Εκ παραδρομής, στην συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης, στο Πινάκιο 5 στο κουτί 208, αντί να συμπληρώσουν τον σωστό ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής τους που είναι ο 69150, έγραψαν τον Ταχυδρομικό Κώδικα 69100. Έχουμε γνώση βεβαίως για τους πίνακες των Τ.Κ. που αναρτήθηκαν για τους δικαιούχους, ωστόσο πολλές φορές είναι σύνηθες, κυρίως από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, να καταγράφεται ο ΤΚ της πόλης και όχι του χωριού που διαμένουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη νομοθεσία και τους κανόνες αυτής, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή παράληψη αλλά για μια καθοριστική και διόλου ασήμαντη βοήθεια που δίνεται από το  κράτος στους ανθρώπους που είδαν το βιός τους να χάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη στις φλόγες. Είναι πραγματικά λυπηρό να σταθούμε σε μια λάθος τυπική συμπλήρωση όπου ακυρώνει αυτή τη χείρα βοηθείας που δικαιούνται όλοι οι συμπολίτες μας, των οποίων η φωτιά έκαψε ολοσχερώς κάθε κομμάτι γης για το οποίο πάλευαν και από το οποίο ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια τις οικογένειές τους.

Για αυτούς τους λόγους ,

Ερωτάται οι υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κος. Κωνσταντίνος Χατζιδάκης,

1)Εάν προτίθεται να φέρει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας, οι οποίοι λόγω του λάθους στην συμπλήρωση του Ε1, να μπορέσουν να λάβουν την οικονομική αυτή ενίσχυση που δικαιούνται.

2)Εάν γίνει η νομοθετική αυτή ρύθμιση ποιό θα είναι το χρονικό περιθώριο αυτό μέσα στο οποίο θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του marketpass.