Σε Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε:

«Προτεραιότητα του προγράμματός μας και κεντρική αγωνία μας είναι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Έχουμε εξαγγείλει στοχευμένα μέτρα, που θα στηρίξουν τα νέα ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Καταρχάς για κάθε παιδί που γεννιέται, επίδομα 200 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί που γεννιέται ως την ηλικία των 3 ετών, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, προτείνουμε να υπάρχουν φοροαπαλλαγές και φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες με παιδιά. Γνωρίζετε ότι η φορολογική διαφορά μεταξύ μίας οικογένειας, που έχει έως 2 παιδιά και μιας οικογένειας που δεν έχει παιδιά, είναι ελάχιστη σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Πορτογαλία, που έχει ανάλογο πληθυσμό.

Θεωρούμε σημαντικό μέτρο την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας των γονιών τους. Θέση μας είναι ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

Αυτό έχει να κάνει και με τη θέση της μητέρας στην κοινωνία και τη συνέχιση της επαγγελματικής της πορείας.

Επίσης καταθέσαμε τροπολογία για επίδομα μητρότητας για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες το οποίο θα είναι ισότιμο με τον κατώτατο μισθό και τέλος έχω μιλήσει πολλές φορές για ένα πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών, όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γερμανία. Δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κατοικιών  είτε νεόδμητων από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε ανοίγοντας κλειστών σπιτιών με φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής, ώστε με κοινωνικά κριτήρια να δοθούν σε νέα ζευγάρια ώστε να ξεκινήσουν με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο και αξιοπρέπεια τη ζωή τους. Η διαφορά του προγράμματος μας από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξής: Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για νέα ιδιοκτησία δηλαδή δίνει χαμηλότοκα δάνεια ώστε να πάρουν οι οικογένειες ένα σπίτι. Τα κριτήρια όμως, που θέτουν, βοηθούν πολύ λίγους γιατί έχει ανέβει πολύ το κόστος κατοικίας σε όλα τα αστικά κέντρα. Εμείς δεν μιλάμε για ιδιοκτησία, αλλά μόνο για ενοίκιο.

Αυτό συμβάλει στην κοινωνική κινητικότητα και βοηθά να πέσουν συνολικά τα ενοίκια, διότι έχοντας μεγάλα πακέτα φθηνής κατοικίας στους αστικούς ιστούς, αυτό δημιουργεί έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω. Άρα δεν κερδίζουν μόνο αυτές οι 150.000 οικογένειες αλλά και πολλές άλλες.

Οι πολύτεκνες οικογένειες μπορεί να μην είναι όσες ήταν στο παρελθόν αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα επίπεδο προηγούμενων δεκαετιών.  Είναι το μεγαλύτερο εθνικό θέμα η αντιμετώπιση του δημογραφικού».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι:

-Βασίλειος Θεοτοκάτος, Πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας

-Δήμητρα-Ινές Αγγελή, Γενική Γραμματέας  Ανώτατης  Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας

Και μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Πολυτέκνων Αθηνών, της Πανπειραϊκής Ένωσης Πολυτέκνων και της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών.

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνόδευσε η Έφη Μπέκου, Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής του κόμματος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.