Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REALNEWS ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

-Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε δημόσια ότι δεν είστε εθνικός κίνδυνος. Τι εννοείτε όταν λέτε ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη φυλακή;

ΑΠ. Δεν περίμενα πιστοποιητικό εθνικών φρονημάτων από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι από την πολιτική μου διαδρομή και τις μάχες που έδωσα στο ευρωκοινοβούλιο για την πατρίδα μου , απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κοινών ευρωπαϊκών εργαλείων αλληλεγγύης.

Οφείλω όμως να παρατηρήσω ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Ομολόγησε ότι η παρακολούθηση μου ήταν παράνομη εφόσον δεν συνέτρεχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας. Άρα, επί δέκα μήνες η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό χαρακτηρίζοντας την παρακολούθησή μου «νόμιμο λάθος» και άφηναν το ψηφιακό παρακράτος τους να με σπιλώνει.

Από την πρώτη στιγμή προσέφυγα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Περιμένω το αποτέλεσμα της έρευνας τους. Είμαι βαθιά δημοκράτης και πιστεύω στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει ποιοι από τους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστικούς και επιχειρησιακούς παράγοντες της ΕΥΠ έχουν ποινικές ευθύνες.

Κάποιοι όπως η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, έβαλαν την υπογραφή τους σε μια ψευδή αιτιολογία παρακολούθησης. Αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα.

-Κύριε Ανδρουλάκη, ξαφνικά όλοι θέλουν να συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Τους έχει γοητεύσει το πρόγραμμά σας;

ΑΠ. Δεν θέλουν να συγκυβερνήσουν αλλά να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ για αυτό του επιτίθενται με fake news

Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε θέσεις και πρόγραμμα, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε το πρώτο κόμμα που κατέθεσε ένα πλήρως επεξεργασμένο προγραμματικό πλαίσιο εδώ και έξι μήνες. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα δεν άκουσα τίποτα από κανέναν πολιτικό μας αντίπαλο – πού συμφωνεί, πού διαφωνεί, τι αντιπροτείνει. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρονται για το πρόγραμμά μας και για μία προγραμματική συμφωνία που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να σταματήσουμε να είμαστε μία χώρα χαμηλών προσδοκιών Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία. Όμως θα πρέπει να καταλάβουν ότι η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ τελείωσε.

-Τάσσεστε υπέρ των συνεργασιών, πλην όμως η κριτική που σας ασκείται, είναι ότι βάζετε τέτοιους όρους που δεν μπορούν να τους δεχθούν οι αντίπαλοί σας. Μήπως στην πραγματικότητα θέλετε να μείνετε στην αντιπολίτευση;

ΑΠ. Οι όροι που θέτω, δεν είναι προϊόν προσωπικής εμμονής ούτε προσχηματικοί. Έχουμε ουσιαστικές πολιτικές και αξιακές διαφορές με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει αυτοδυναμία για να συνεχίσει να κυβερνά ανεξέλεγκτα με την παρέα του. Ο κ. Τσίπρας παλινωδεί μεταξύ κυβέρνησης νικητών, κυβέρνησης ανοχής, με τον Βαρουφάκη, χωρίς τον Βαρουφάκη. Αλλάζει τις θέσεις σαν τα πουκάμισα, αρκεί να επιστρέψει στην εξουσία.

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα και τον πελατειακό ελιτισμό του κ. Μητσοτάκη που έχουν κοινή βάση την περιφρόνηση του ελληνικού λαού.

Αν διαφωνούν με τις απόψεις μας, εμείς δεν επιβάλλουμε τίποτα,  μπορούν να συγκυβερνήσουν με κάποιο άλλο κόμμα ή και μεταξύ τους.

-Αντίπαλοί σας υποστηρίζουν ακόμα ότι ο λόγος σας δείχνει ότι θα συνεργαζόσασταν το ίδιο εύκολα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

ΑΠ. Δεν πολιτεύομαι με μεζούρα και το πρόγραμμα μας συντάχθηκε με γνώμονα να απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας και όχι με κριτήριο αν είναι συμβατό με αυτά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε τρία διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικές ιδεολογίες και προτεραιότητες. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να μας βάλουν στη μέση. Είναι όμως τόσο άγαρμπη αυτή η προσπάθεια, που οδηγεί σε μια τραγελαφική αντίφαση.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ψήφιζε μαζί με τον κ. Τσίπρα εναντίον των μέτρων διάσωσης της χώρας το 2010, έχει το θράσος να ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Τσίπρας, που έχει εντάξει στα ψηφοδέλτιά του την καραμανλική συνιστώσα της χρεοκοπίας μαζί με τα πρώην στελέχη του κ. Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μας ψέγει ότι δήθεν δεν ακολουθούμε αντιδεξιά πορεία.

Όπως ξεκάθαρα έχω πει, με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα επιβάλω κανέναν αλλά πιστεύω ακράδαντα πως τα πρόσωπα οφείλουν να εκπροσωπούν τις συγκλίσεις σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Για παράδειγμα, δεν θα δεχόμουν Υπουργό Εξωτερικών κάποιον που πιστεύει στις «Πρέσπες του Αιγαίου» ή έναν Υπουργό Υγείας που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

-Έχετε θέσει μία σειρά από βασικές για εσάς προγραμματικές προτεραιότητες, στον δρόμο προς τις κάλπες. Ποιες από αυτές αποτελούν ‘κόκκινες γραμμές’, πίσω από τις οποίες δεν θα πηγαίνατε στην όποια συζήτηση περί συμμαχικής κυβέρνησης;

ΑΠ. Έχω παρουσιάσει 12 προγραμματικές δεσμεύσεις πάνω στις οποίες θα διαπραγματευτώ, εάν έχω ισχυρή εντολή, την όποια εμπλοκή μας σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οι «κόκκινες γραμμές» μας, αφορούν πρώτα από όλα την ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας με ανακατεύθυνση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία της κύριας κατοικίας και η αποτροπή του αφελληνισμού της οικονομίας μας. Κόκκινη γραμμή είναι και η προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων. Με ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, περιορίζοντας τους έμμεσους φόρους,  καταργώντας τις αντεργατικές διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη και μειώνοντας τα βάρη στη μισθωτή εργασία. Τέταρτη δέσμευση είναι οι πολιτικές για τη νέα γενιά, με μια ριζικά διαφορετική στεγαστική πολιτική που θα δημιουργήσει δημόσιο απόθεμα 150.000 κατοικιών και θα μειώσει το κόστος ζωής των νέων ανθρώπων.

Έχω θέσει ως προτεραιότητά μου την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της νέας μητέρας. Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Έχουμε έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε αλλά θα την επαναφέρουμε και στη νέα Βουλή, για την ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας των μητέρων ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν νοείται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιο δημογραφικό πρόβλημα, οι οικογένειες με 2 παιδιά να έχουν ελάχιστη φοροελάφρυνση σε σχέση με τις οικογένειες χωρίς παιδιά. Γι’ αυτό δεσμεύτηκα και στο πρόσφατο debate ότι πρέπει να δοθούν μειωθεί η φορολογία στις οικογένειες με παιδιά.

Επιπλέον, δεσμευόμαστε για την αξιοκρατία στο δημόσιο. Οι διοικήσεις όλων των οργανισμών και των νοσοκομείων δεσμεύομαι να προκύπτουν από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και όχι με «κομματικά καλλιστεία».

-Πόσο ‘ακριβό’ είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και από πού θα βρεθούν οι πόροι για την υλοποίησή του;

ΑΠ. Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα ρεαλιστικό και επεξεργασμένο. Από τη μία έχουμε τη Νέα Δημοκρατία που κάθε μέρα προσθέτει και μία ακόμα προεκλογική παροχή. Αλήθεια, θέλω να ρωτήσω τον κ. Μητσοτάκη αν οι νέες παροχές είναι ενταγμένες στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2023-2026 που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%.

Όσο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η αναξιοπιστία είναι πλέον συνυφασμένη με κάθε εξαγγελία του κ. Τσίπρα.

Στον αντίποδα του δημοσιονομικού λαϊκισμού και των δύο, εμείς έχουμε κοστολογημένες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα η πρόταση μας για τις συντάξεις έχει κόστος 1,13 δισεκ. ευρώ τον χρόνο και αφορά στη χορήγηση νέου ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την άρση των αδικιών για τις χήρες και τους αναπηρους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Επιπλέον υπάρχουν πηγές εσόδων που μπορούν να αξιοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο, όπως για παράδειγμα, τα 5 επιπλέον δισεκ. ευρώ έμμεσων φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός λόγω ανατιμήσεων, η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ολιγοπωλίων που είδαν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

Μόνο για το 2022, 150 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο θα μοιράσουν πάνω από 2 δισεκ. ευρώ σε μερίσματα, τα οποία θα φορολογηθούν μόλις με 5%. Είναι δίκαιο αυτό όταν πάνω από το 60% των φορολογικών εσόδων προήλθαν πέρσι από  έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους;  Εμείς προτείνουμε φόρο 5% στα μερίσματα μέχρι 50.000 ευρώ και από 50.000 ευρώ και πάνω να φτάνει κλιμακωτά μέχρι το 15%. Να έχουμε δηλαδή μία δίκαιη προοδευτική φορολόγηση.

-Σήμερα είναι οι κρισιμότερες ίσως εκλογές των τελευταίων ετών στην Τουρκία. Πόσο θα μας επηρεάσει το αποτέλεσμα και σε προσωπικό επίπεδο, ποιον …προτιμάτε για ηγέτη της γειτονικής χώρας;

Δυστυχώς, αν σε ένα πράγμα βρίσκονται κοντά οι κ.κ. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου είναι η προκλητική συμπεριφορά προς την Ελλάδα και η συνεχής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οπότε δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι μία πιθανή εναλλαγή στην ηγεσία της γειτονικής χώρας θα έχει τρομερές αλλαγές στην συμπεριφορά της Τουρκίας προς εμάς.

Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, που θα βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ευρωστρατού και μια πιο ενεργή ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Είναι απαράδεκτο εταίροι και σύμμαχοι να πωλούν όπλα στην Τουρκία όσο αυτή συνεχίζει να απειλεί την εθνική μας κυριαρχία.

Θεωρώ απαραίτητο να μην έχουμε αυταπάτες και γι’ αυτό είμαι κάθετα αντίθετος σε ανερμάτιστες προτάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για «Πρέσπες του Αιγαίου», μία επικίνδυνη στρατηγική που υπονομεύει τη θέση της χώρας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.