Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Για αλαζονεία, αυταρέσκεια και προσπάθεια απαξίωσης της αντίθετης άποψης, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, από τον οποίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «λείπει η ανθρωπιά».

Σχολιάζοντας τη φράση του Υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη ότι «η κυβέρνηση έχει κερδίσει τη μάχη των ιδεών», παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία και δείκτες που δείχνουν την ασυνέπεια της κυβέρνησης, ακόμα και σε σχέση με τις φιλελεύθερες ιδέες που επαγγέλλεται.

Όπως ανέφερε, στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας, που μετράει την κατάσταση στο κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, η Ελλάδα είναι 26η στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Δείκτη  Ελευθερίας Τύπου είναι τελευταία, ενώ στον Δείκτη Ελεύθερης Οικονομίας και πάλι τελευταία στην Ευρώπη και 107η παγκοσμίως.

Κι ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι μικρές έχουν έλλειψη ρευστότητας και κατά 55% αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκονται εκτός ψηφιακού μετασχηματισμού και παρουσιάζουν ελλείμματα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται τελικά όλοι οι επιχειρηματίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε επίσης, ότι για την κυβέρνηση επενδύσεις θεωρούνται η αγορά ακινήτων και η golden visa, με όλες τις παρενέργειες που έχει στη δυσκολία ανεύρεσης κατοικίας από ένα μέσο ζευγάρι σήμερα στη χώρα, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μειωμένες 40%, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκε το 2023, όπως και τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, το εμπορικό έλλειμμα είναι 26 δισεκατομμύρια, ενώ οι εξαγωγές για έξι συνεχείς μήνες μειώνονται και θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο το 2023 και υπενθύμισε στην κυβερνητική πλευρά ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν από τους λόγους που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο το 2010 μετά την πενταετία Καραμανλή.

Στον τομέα της διαφάνειας, όπως σχολίασε, η Έκθεση – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, δείχνει ότι πάνω από τέσσερις στις δέκα συμβάσεις έχουν γίνει με απευθείας αναθέσεις, κατατμήσεις και «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, ενώ παρέθεσε την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που αναφέρει ότι το 78% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά εμπόδιο στη δραστηριότητά τους. Στον τομέα της Δικαιοσύνης, επικαλέστηκε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατατάσσει την Ελλάδα 146η στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, αφού για μια τελεσίδικη απόφαση χρειάζονται 1400 ημέρες.

Στη συνέχεια αντιπαρέβαλε στην πολιτική της κυβέρνησης τις θέσεις  του ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, στη φορολόγηση των υπερκερδών των πολύ μεγάλων εταιρειών και των τραπεζών. Τέλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τις προτεραιότητες για την στήριξη της νέας γενιάς.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.