Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μπουρχάν Μπαράν στο ν/σ Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Σε μία περίοδο εξαιρετικά απροσδόκητων συνθηκών και επιπτώσεων μέσα σε ένα ομολογουμένως απαιτητικό δημοσιονομικό πλαίσιο για τη χώρα μας, όπως ενεργειακή και κλιματική κρίση, και οι συνέπειες όλων αυτών όπως ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ξεκάθαρα άρωμα προεκλογικού χαρακτήρα.

Η αλήθεια είναι πως θεσμοθετούνται αρκετές θετικές διατάξεις οι οποίες βέβαια θα έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και καιρό.  Παραδειγματικά θα αναφερθώ στην επέκταση του χρονικού διαστήματος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Την αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Την μερική ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Την αξιοποίηση ασφαλιστικού χρόνου από άτομα με ψυχική αναπηρία.

Ως ψυχίατρος, θέλω να αναφερθώ στις περιπτώσεις διάγνωσης μιας μη αναστρέψιμης ψυχικής πάθησης. Γιατί θα πρέπει να επανεκτιμάται ο ασθενής από τις υγειονομικές επιτροπές αναπηρίας για τον επανακαθορισμό του ποσοστού αναπηρίας, όταν αυτό μένει ούτως ή άλλως αμετάβλητο; Ερώτηση που αποτελεί τροφή για σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο με την ελπίδα να εισακουστεί αυτός ο προβληματισμός.

Για άλλη μια φορά φανερώνεται, πως η Κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση του σφυγμού του μέσου Έλληνα, της μέσης Ελληνίδας. Και ειλικρινά αναρωτιέμαι.

Τι είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει με πιο ορθολογικό τρόπο η Κυβέρνηση;  Η ίδια στέρησε από τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνταν με τις αντισυνταγματικές περικοπές δώρων και επικουρικών του 11μήνου 2015-2016. Είναι η ίδια που στέρησε την 13η σύνταξη. Είναι η ίδια που ενώ διατεινόταν πως θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε επί της ουσίας το ΕΚΑΣ, (θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1996), έδωσε το τελικό χτύπημα και παρέπεμψε στις καλένδες τις υποσχέσεις της.

Την ώρα που η κοινωνική πλειονότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανυπολόγιστη κρίση ακρίβειας σε όλες τις πτυχές της ζωής της, με τη μεσαία τάξη να βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να πέφτει ραγδαία, δίνετε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ στους συνταξιούχους με οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ η συνεχιζόμενη φοροαφαίμαξη καλά κρατεί και θεωρείται και αυτή παγιωμένη. Τελικά, δεν παρέχεται ουσιαστική ανακούφιση με επιδόματα πενίας τα οποία υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού και εξαντλούν την κοινωνική σας πολιτική σε επικοινωνιακά παιχνίδια χωρίς να βάζετε το μαχαίρι στο κόκκαλο και το χέρι στην τσέπη.

Ο μεγάλος αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και η πολυετής αναμονή έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης είναι ένα γεγονός αυταπόδεικτο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, το Σεπτέμβριο του 2021 το σύνολο των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων ήταν 276.940. Η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διαφημίζει την αποτελεσματικότητά της στην διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος των εκκρεμών κύριων συνάξεων. Η αλήθεια όμως για την οποία η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα είναι ότι η αποτελεσματικότητα των Fast –Track επιλογών του κυρίου Χατζηδάκη δεν μπορεί να αξιολογηθεί στο σήμερα. Γιατί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα δεν πάνε πάντα χέρι – χέρι. Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να μάθουμε εάν οι επιλογές της Ν.Δ τελικά λειτούργησαν προς όφελος των ασφαλισμένων και του e-ΕΦΚΑ. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χατζηδάκης έδινε υποσχέσεις στους ασφαλισμένους ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων θα είχε επιλυθεί οριστικά μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, δεν είδαμε μέχρι στιγμής καμιά απολύτως επίλυση παρά μόνο να συντηρείται η παθογένεια των κομματικών σας επιλογών.

Εσείς είστε που τους λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά εισάγετε ιδιώτες χωρίς καμία διαφάνεια και αξιοκρατία στην ίδια τη διοικητική ιεραρχία του ΕΦΚΑ ανταμείβοντάς τους μάλιστα αδρά. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν πλέον οδηγήσει τη χώρα μας σε μια κατηφορική πορεία που φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεν θα διαπραγματευτεί την ευθύνη του κράτους να διασφαλίσει ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται την αξιοπρέπεια σε όλους τους πολίτες.

 Η παράταξη μας ήταν, είναι και θα είναι εκείνη που μάχεται για τους εργαζόμενους, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με σεβασμό στον πολίτη, για όλους αυτούς που επιζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. Με αξιοπρέπεια και ψηλά το κεφάλι ως κοινωνία συνεχίζουμε τους αγώνες, πάμε μπροστά!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.