Ομιλία του Παύλου Χρηστίδη Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027»
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Επιτροπή έχει δικαίωμα λειτουργίας με βάση τον κανονισμό από 3 έως 5 ώρες. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι το ότι περάσαμε την προηγούμενη φορά τις τρεις ώρες δεν λέει από μόνο του τίποτα. Πόσω μάλλον όταν όλοι οι φορείς οι οποίοι παρίσταντο, διαμαρτύρονταν για διαστρέβλωση των θέσεών τους. Αναφέρομαι στους φορείς οι οποίοι ήταν παρόντες εδώ.
Κύριε Στύλιο, δεν έχετε το δικαίωμα ως Πρόεδρος της Επιτροπής να βγάζετε το συμπέρασμα για τον ποιο λόγο μπήκε η χώρα στα μνημόνια το 2009. Γιατί και αυτά είπατε την προηγούμενη φορά. Αυτά λέγατε ως Πρόεδρος της Βουλής ότι τα ζητήματα της εργασίας οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Και επειδή αναφερθήκατε προηγουμένως, ειλικρινά, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σας άκουσα, σε συμπεριφορές του ’10, του 11 και του ’12, αναφέρεστε στον κύριο Σαμαρά, τον ιδρυτή του αντιμνημονίου μήπως; Να μας το διευκρινίσετε. Μήπως αναφέρεστε, κύριε Στύλιο σε όλους εκείνους οι οποίοι ανακάλυψαν ξαφνικά την επανάσταση με αρκετά χρόνια καθυστέρηση; Γιατί εδώ πέρα θα πρέπει να διευκρινίσουμε αν η Νέα Δημοκρατία πιστεύει σε έναν διάλογο στον οποίο οι βουλευτές και οι φορείς μπορούν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ή αν θεωρεί ότι μπορεί να διαστρεβλώνει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και των φορέων οι οποίοι τοποθετούνται όπως εκείνοι κρίνει.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε, δεν ζήτησα να κλείσω τη συνεδρίαση. Ζήτησα επί προσωπικού, από την ώρα που ο Υπουργός ήταν παρούσα, να διευκρινίσω μια σειρά ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκε η Υπουργός προσωπικά σε εμένα ως εισηγητή του ΠΑΣΟΚ και προφανώς στην παράταξή μας. Γνωρίζει πολύ καλά η κυρία Υπουργός γιατί είναι πολύ καλά ενημερωμένη, αλλά εάν δεν το γνωρίζει θα το καταθέσω στα πρακτικά ότι πολύ πριν η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει τις επιτροπές, το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει την απόφαση να συναντήσει τους κοινωνικούς εταίρους και να κάνει έναν διάλογο. Αυτό αυτό είναι, το οποίο ενόχλησε τόσο πολύ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μητσοτάκη και προφανώς την υπουργό. Και το λέω αυτό διότι ζητώ προφανώς το σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Ζητώ προφανώς στην κουβέντα την οποία κάνουμε να υπάρξει σεβασμός στον κανονισμό, γιατί είναι ο ορισμός της προσωπικής αναφοράς αυτά τα οποία την προηγούμενη φορά κουβεντιάστηκαν και όλοι όσοι πολίτες, πολύ σωστά είπατε προηγουμένως, παρακολουθούσαν live την επιτροπή, έχουν να πουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή ολοκληρώθηκε.
Και είναι αυτονόητο ότι ζητώ να αφαιρεθούν από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης στο σύνολό τους όλες εκείνες οι προσωπικές προσβολές προς το πρόσωπό μου. Ζητώ να διευκρινίσετε σε ποιους αναφέρεστε κατά την πρώτη τοποθέτησή σας για την περίοδο του ’11 και του ’12, γιατί έχει ενδιαφέρον. Και φυσικά θα καταθέσω εδώ σε όλους στα πρακτικά το πότε εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνεδρίαση. Πότε αποφάσισε η Βουλή να κάνει τη συνεδρίαση. Και δεν θα μπω στον πειρασμό να πω ότι κάποιος έκανε τον τακτικισμό να ορίσει την επιτροπή πάνω στη συνάντηση, την οποία είχε προγραμματίσει 20 μέρες πριν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ψυχραιμία. Κάναμε μια συνάντηση και η συνάντηση αυτή αφορά το κοινό καλό. Εργαζομένων και εργοδοτών. Αυτά λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, τα λέω διότι δεν μου δώσατε τη δυνατότητα να τα πω επί της διαδικασίας. Εσείς επιλέξατε να ανοίξετε μια κουβέντα επί της διαδικασίας, την οποία τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, είτε τώρα είτε πριν από δέκα χρόνια, την έχει σεβαστεί διαχρονικά και με τρόπο ο οποίος τιμά την παρουσία της ιστορικής μας παράταξης στο Κοινοβούλιο. Τώρα μπαίνω στα ζητήματα τα οποία αφορούν το νομοσχέδιό μας.
Είναι προφανές ότι ο στόχος τον οποίο έχει η συγκεκριμένη οδηγία είναι το καλό των εργαζομένων και η αποκατάσταση όλων εκείνων των αδικιών οι οποίες σχετίζονται με την έλλειψη των συλλογικών συμβάσεων. Και οφείλω να πω ότι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συμμετείχαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, απάντησαν με πολύ καθαρό τρόπο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ότι είναι υπέρ του ελεύθερου κοινωνικού διαλόγου, υπέρ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προφανώς αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οδηγίας υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κάτι το οποίο αποτελεί και μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά προφανώς έχει να κάνει και με τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας πρέπει να πορεύεται. Αν επίσης δεν έχω παρερμηνεύσει κάποιο από τα κόμματα, όλα εκτός της Νέας Δημοκρατίας έχουν περίπου την ίδια προσέγγιση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο μόνος χώρος, κοινωνικός ή πολιτικός, που υποστηρίζει αναφανδόν τη λογική του νομοσχεδίου είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας και τους υπόλοιπους να συναινέσουν σε μια προειλημμένη απόφαση να προβούν σε τεχνικές κυρίως βελτιώσεις εάν θέλουν και μάλιστα αυτό σε μια κατεύθυνση η οποία