Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις» ήταν ο Βουλευτής Ροδόπης του κόμματος, Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Αχμέτ επέκρινε μια σειρά ρυθμίσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, καταψηφίζοντας επί της αρχής, ενώ παρουσίασε ουσιαστικές προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί του θέματος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εστίασε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, επικρίνοντας την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πεπατημένη, δημιουργώντας ένα νομικό πρόσωπο περιορισμένης ευελιξίας και σκοπού, απόλυτα ελεγχόμενο από την ίδια. Έκανε, δε, λόγο για την ανάγκη σύστασης μιας Ανεξάρτητης Αρχής για την κυβερνοασφάλεια «καθ’ όλα προετοιμασμένη, και εξελιγμένη συμφώνα με τα παγκόσμια δεδομένα ώστε η χώρα μας να είναι άτρωτη σε οποιοιδήποτε κυβερνοεπίθεση». 

Εκτίμησε, στη συνέχεια, πως «είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πόσα στελέχη και με τί επιστημονικό υπόβαθρο απαρτίζουν την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας από την ίδρυσή της έως σήμερα, διότι δε μας πείθει ούτε το ξαφνικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για μια μεγάλη ανεξάρτητη αρχή, όταν επί κυβερνήσεώς τους είχαμε μια Αρχή ελάχιστα στελεχωμένη και αποδυναμωμένη, αλλά ούτε και οι βαρύγδουπες δηλώσεις της ΝΔ την ώρα που προσπαθεί για ακόμη μια φορά να έχει τον πλήρη έλεγχο σε μια Αρχή κρίσιμης σημασίας για τη χώρα».

Παρέθεσε, μάλιστα, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για στελέχωση της διοίκησης της Εθνικής Αρχής με ανοικτές διαδικασίες και διακομματικό έλεγχο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η οργανωτική αρτιότητά και η λειτουργική αυτονομία, αυτοτέλεια και χρηματοδότησή της «για να τη θωρακίσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία ή υπολειτουργία». 

«Σε αντίθεση με εσάς, εμείς πιστεύουμε σε μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας όπου προτείνουμε να διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και 5 Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου), τα μέλη του οποίου θα επιλέγονται από την Βουλή μετά από ανοιχτή πρόσκληση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 101Α του Συντάγματος και η οποία Αρχή θα είναι ανεξάρτητη και θα της ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος», ανέφερε με δεικτικό τρόπο απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία ο κ. Ιλχάν Αχμέτ. 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε παράλληλα για την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά στα κριτήρια αξιολόγησης που επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση, εξηγώντας:

«Για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι πάτε να βολέψετε πολιτικούς σας φίλους οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε καίριες θέσεις και μετά την αποστρατεία τους. Οι συγκεκριμένες θέσεις δεν πρέπει να έχουν πολιτική απόχρωση ως προς την επιλογή τους αλλά να βασίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης, τεχνογνωσίας και κατάρτισης».

Κλείνοντας, ο Ιλχάν Αχμέτ καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης σε ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδίκασε την Ελλάδα κατατάσσοντας τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία και την Πολωνία, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.