Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου από την κακοκαιρία και συγκεκριμένα από την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες τους το Σάββατο, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως με βεβαιότητα γνωρίζετε, διανύουμε άλλη μια χρονιά που ο πολύπαθος νομός Αιτωλοακαρνανίας πλήττεται βαρύτατα από εκτεταμένη κακοκαιρία με μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, μετά από εκείνες του περσινού Αυγούστου. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Αγρινιώτες αγρότες το Σάββατο αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σφοδρής χαλαζόπτωσης που χτύπησε αλύπητα τη γη τους, βλέποντας τους κόπους τους να καταστρέφονται, σε μια ευρύτερη ακτίνα που περιλαμβάνει τις περιοχές από τη Νέα Αβόρανη εώς Καινούργιο και Καμαρούλα, το Παναιτώλιο, τη Λυσιμαχία και τα Καλύβια αλλά και πολλά ακόμη χωριά. Ειδικότερα, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες με ακτινίδια, μηδική, ελαιόδεντρα, καλαμπόκια και εσπεριδοειδή ενώ η παραγωγή υπέστη τεράστιες απώλειες, με τους καρπούς να πέφτουν στο έδαφος και να χάνονται ουσιαστικά οι κόποι της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς. 

Δεν φτάνει που οι καλλιέργειες μαράζωσαν από τη λειψυδρία και την έλλειψη νερού ολόκληρο το καλοκαίρι,  ήρθε τώρα και αυτή η δοκιμασία για να δώσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε για μία ακόμη φορά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ να διενεργηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις, καθώς και να δοθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις διότι οι αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Είναι ζήτημα πραγματικής επιβίωσης η στήριξη των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουν τη γη, αλλά να μείνουν και να καλλιεργήσουν. Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Παρά τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που κάνει η ηγεσία του, δεν έχει γίνει τίποτα στο κομμάτι αυτό. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και να καλύπτει και τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.