Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Επίκαιρη ερώτηση Σταύρου Μιχαηλίδη, Βουλευτή Χίου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο»

Αίσθηση έχει προκαλέσει το περιεχόμενο του υπ’ αριθμ. Δ38 ΕΑΔΗΣΥ/2023 εγγράφου της  Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για τις διοικητικές πρακτικές της Διοίκησης  του Γενικού Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» που αφορούν απευθείας αναθέσεις για την  καθαριότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Γενικού  Νοσοκομείου Χίου, οι οποίες σχολιάστηκαν από Μέσα Ενημέρωσης στη Χίο.

Στο προαναφερόμενο έγγραφο της ΕΑΔΗΣΥ γίνεται λόγος για α) ακυρώσεις διαγωνισμών από  τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, β) ασάφειες σε όρους τεχνικών προδιαγραφών στα κείμενα  των προκηρύξεων, γ) συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις για το ίδιο έργο, δ) συναφθείσες  συμβάσεις για τις οποίες δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της ΕΑΔΗΣΥ για την προσφυγή στην  εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης γεγονός που συνεπάγεται ακυρότητας της  πράξης κ.ά.

Πρόσφατες αναρτήσεις του Νοσοκομείου στο Πρόγραμμα Διαύγεια αναδεικνύουν και την  ένσταση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τη διαδικασία προμηθειών που ακολουθεί η  Διοίκηση βλ. ΑΔΑ 9ΚΕΡ469073-ΑΒ1.

Επιπρόσθετα, στην κατοχή του Νοσοκομείου ευρίσκονται περισσότερα από 150 σπίτια, κτήματα, διαμερίσματα και περιβόλια μεγάλης αξίας στον περιώνυμο Κάμπο της Χίου. Η  αξιοποίησή της δεν συνάδει με βούληση των Διαθετών-Δωρητών ούτε συντηρείται ενδεδειγμένα ώστε να αποδίδει ακόμα και στο μέλλον ικανοποιητικά εισοδήματα.  Χαρακτηριστική η περίπτωση της οικίας «Δρομοκαΐτη» ιστορικό μνημείο της Χίου, η οποία  καταρρέει.

Αδράνεια παρατηρείται και στην αποκατάσταση της παλαιάς παθολογικής κλινικής του  Νοσοκομείου, η οποία παραμένει ερείπιο από το 2017 παρά το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε  εδώ και επτά χρόνια από δωρεά η δαπάνη για την μελέτη αποκατάστασής της.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Πότε πραγματοποιήθηκε οικονομο-διαχειριστικός έλεγχος στο Νοσοκομείο της Χίου  και ποια θέση έλαβε το Υπουργείο επί των ενστάσεων των εκπροσώπων των  εργαζομένων αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθεί η Διοίκηση του Γενικού  Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο»;

2. Πως ελέγχεται η διάθεση και αξιοποίηση των εισοδημάτων της περιουσίας του  Νοσοκομείου αν συνάδει με την βούληση των δωρητών;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Μιχαηλίδης