Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Δημήτρη Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο Σ/Ν για τη  Δικαστική Αστυνομία

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται μέσα στο εξαιρετικά βαρύ κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι φονικές, καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αφότου έσβησε και η τελευταία εστία φωτιάς στο μοναδικό οικοσύστημα της Δαδιάς, ήρθε μια νέα φυσική καταστροφή να συγκλονίσει την κοινωνία μας και να δοκιμάσει τις αντοχές του κράτους.

Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους νεκρούς, ευχόμαστε να βρεθεί σώος και ο τελευταίος αγνοούμενος, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας που έχασε έναν δικό του, το σπίτι του, την καλλιέργειά του, την κτηνοτροφική του μονάδα.

Και εκφράζουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ», βαθιά ευγνωμοσύνη και σεβασμό στις δυνάμεις που επιχειρούν και κυρίως στους εθελοντές. Τις νεαρές νοσηλεύτριες στον Παλαμά, τα παιδιά στα σχολεία της Καρδίτσας και στα κλειστά γυμναστήρια της Λάρισας και αλλού.

Σε όσους συμμετέχουν σε ένα πυκνό δίκτυο εθελοντισμού, που αποδεικνύει την κοινωνική αλληλεγγύη και καλύπτει την απουσία της Πολιτείας.

Όποιος βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές διαπίστωσε ένα μέρος της καταστροφής. Αλλά οι διαστάσεις και οι συνέπειες είναι πραγματικά ανυπολόγιστες. Στις ζωές των ανθρώπων και στην παραγωγική βάση της χώρας.

Πρώτα και κύρια στην υγειονομική κατάσταση της περιοχής, με το μολυσμένο νερό, τα νεκρά ζώα σε όλον τον κάμπο και την περιορισμένη έως και ανύπαρκτη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα.

Κι επειδή άκουσα τον κ. Ταχιάο να κατονομάζει τον δήμαρχο της πλέον πληγείσας περιοχής, του Παλαμά, θέλει ιδιαίτερο θράσος, να κάνεις κριτική σε εκείνους που υφίστανται την κρίση στον τόπο τους. Ιδίως όταν δεν μπορεί να απαντήσει για την έλλειψη συντονισμού και εξοπλισμού, για τις αντιφατικές οδηγίες. Λίγη συστολή λοιπόν στη στοχοποίηση και την επίρριψη ευθυνών.

Θα είναι πολύ δύσκολοι οι μήνες που θα ακολουθήσουν.

Κι όσο η καταγραφή θα συνεχίζεται, με σεβασμό στα θύματα, μια σοβαρή συζήτηση οφείλει να ανοίξει και να εξελιχθεί σε δύο άξονες:

Λογοδοσία και Αποκατάσταση.

Λογοδοσία και αναζήτηση ευθυνών.

Ναι, κύριε Υπουργέ. Να μιλήσουμε για ευθύνες.

Διότι σας άκουσα και αισθάνθηκα ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη που σας ελέγχουμε. Που ρωτούμε επίμονα «ποιος φταίει»;

Και επειδή μιλήσατε για «εθνική κλάψα». Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αναφέρεστε σε εμάς. Προφανώς δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς -εσείς ειδικά- για το ΠΑΣΟΚ ως φορέα «εθνικής κλάψας».

Το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων υποδομών, της εμπέδωσης της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας και της κύπρου. Διότι τα απαριθμήσατε αυτά αλλά δυσκολευτήκατε να πείτε τη λέξη ΠΑΣΟΚ -και είναι κατανοητό.


Τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις:

Τι έγινε μετά την ηχηρή προειδοποίηση του 2020, με τον Ιανό; Έγιναν αντιπλημμυρικά έργα; Όσα έγιναν είναι ποιοτικά;

Εδώ από αυτό το βήμα ο κ. Πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι η χώρα είναι πιο έτοιμη παρά ποτέ.

Έγιναν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα; Τα φράγματα και αναχώματα; Καθαρίστηκαν τα κανάλια και οι ποταμοί;

Γιατί οι μελέτες επιστημόνων έμειναν πέντε χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος; Μελέτες που περιέγραφαν τον κίνδυνο πλημμύρας σε κάθε σενάριο.

Γιατί η Κυβέρνηση αφαίρεσε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα αντιπλημμυρικά έργα; Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, αποδεικνύεται πως «κι όμως αναθεωρείται!», όπως σας λέγαμε. Άλλη μια παρένθεση. Κύριε υπουργέ έχετε πει πολλά και έχετε γράψει ακόμη περισσότερα για να επαινέσετε την Κυβέρνηση της ΝΔ. Επίμονα επί μήνες πριν γίνετε μέλος της.

Ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι συνώνυμο του Ταμείου Ανάκαμψης πάει πολύ. Γαλλογερμανική πρωτοβουλία ήταν τον Μάιο 2020 που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή. Πρόταση των σοσιαλδημοκρατών μέσα στη μεγάλη κρίση. Του ΠΑΣΟΚ και των εταίρων του, που τότε οι σύμμαχοί σας στο Λαϊκό Κόμμα το ναρκοθετούσαν. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι οι αγιογραφίες του κ. Μητσοτάκη, στις οποίες, όντως, έχετε σπάνιο ταλέντο,

Πριν ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε,

Πείτε μας:

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο φορές τα τελευταία χρόνια προσέφυγε κατά της χώρας μας για παραβίαση οδηγίας για πλημμύρες;

Και τι έγιναν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων; Που είχαν προβλέψει το φαινόμενο, με ακρίβεια;

Γιατί κύριε Υπουργέ είδα πως σας προβοκάρισε η αναφορά σε βιβλική καταστροφή. Και παραδοθήκατε σε μια θεολογική αναζήτηση. Ξέρετε από τη Βίβλο και από τον Νώε ο κόσμος έχει αλλάξει. Έχουμε αποκτήσει την επιστήμη, τον ορθό λόγο. Μπορούμε και οφείλουμε να προλαμβάνουμε τα φυσικά φαινόμενα, ιδίως όταν οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει γι’ αυτά. Πολιτική προστασία λέγεται. Και είναι ανθρώπινο έργο όχι θεϊκό.

Ας μας απαντήσει λοιπόν η Κυβέρνηση:

Γιατί τα μηνύματα εκκένωσης έφτασαν αργά;

Πότε έπρεπε να εμπλακεί ο στρατός;

Έχουμε επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας; Και αν ναι, τι προβλέπουν;

Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε πως εκτός από το κλίμα που αλλάζει, πρέπει να αλλάξει επιτέλους και αυτό το Κράτος;

Ζητάμε αξιολόγηση παντού, αλλά πρέπει πρώτα από όλα να αξιολογούμαστε εμείς.

Εγώ αξιολογούμαι αυτή τη στιγμή για όσα λέω.

Εσείς κ. Υπουργέ αξιολογείστε για το έργο σας.

Αξιολογήθηκαν οι περιφερειάρχες σας; Και τους δώσατε χρίσματα;

Αξιολογήθηκε ο κ. Αγοραστός; Ο κ. Μπέος, που η Κυβέρνηση μοιράστηκε χαμόγελα μαζί του στο Δημαρχείο του Βόλου; Αξιολογήθηκε;

Γιατί σήμερα μαθαίνουμε αρχίζει και η αξιολόγηση και διερεύνηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα κονδύλια του Ιανού. Κι αν αυτά πήγαν όντως σε αντιπλημμυρικά έργα ή σε οδοποιία, αθλητισμό και επικοινωνία;

Γι’ αυτό ακριβώς ζητούμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Για να αναλάβει η Βουλή τον ρόλο που της αναλογεί.

Για να δούμε με δικαιοσύνη τι δεν έγινε σωστά και να κοιτάξουμε με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον.

Στην αποκατάσταση και τη θωράκιση της χώρας από τις φυσικές καταστροφές.

Η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας δεν μπορεί να γίνει με παλαιά υλικά.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η απόλυτη διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησης και της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Και φυσικά διαφάνεια κυρίως στον τρόπο διάθεσης των πόρων. Ποιος φορέας, με ποιες διαδικασίες θα το κάνει. Με απόλυτο σεβασμό των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων δημοσίων συμβάσεων. Με ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών.

Με σχέδιο ολοκληρωμένο που θα στηρίζεται σε επιστημονική μελέτη. Ολιστικά, για ολόκληρο το πολύτιμο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.

Και πάνω απ’ όλα με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Όχι με αλαζονεία. Όχι να σας καταθέτουμε προτάσεις εδώ στη βουλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη και να τις λοιδορείτε αν δεν τις αγνοείτε. Όχι να μας λέτε πως δεν ξέρουμε τι λέμε, όταν αποδεικνύεται ότι εσείς είστε που δεν ξέρετε τι κάνετε.

Ότι έχετε αποτύχει να προσαρμόσετε τη χώρα στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Ως εδώ πια με το δήθεν επιτελικό κράτος της ανεπάρκειας. Των απευθείας αναθέσεων.

Ως εδώ πια με τις περιφέρειες που ενεργούν ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες μιας αυτάρεσκης συγκεντρωτικής κυβερνητικής δομής.

Μιας Κυβέρνησης που βλέπει στον καθρέφτη το μεγεθυμένο της κάτοπτρο.

Και αφήνει μια Κοινωνία να αρκείται σε χαμηλές προσδοκίες.

Να αποδέχεται ότι μπορούν να καταστρέφονται οικοσυστήματα, να κινδυνεύουν αμυντικές εγκαταστάσεις, να πλήττονται υποδομές. Και πως όλα αυτά μπορούν να συμβαίνουν χωρίς αναζήτηση ευθυνών.

Οι θεσμοί κλονίζονται, αλλά πρέπει να μείνουν όρθιοι. Είναι η δημοκρατία μας που πρέπει να μείνει όρθια. Με διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη.

Το πεδίο της Δικαιοσύνης δεν είναι ένας απλός τομέας πολιτικής. Αφορά σε μια πολιτειακή λειτουργία ανεξάρτητη. Άρα εξ ορισμού, κάθε παρέμβαση οφείλει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Σαν κι εκείνο που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, με τελευταία την Κυβέρνηση Παπανδρέου, ακόμη και μέσα στη μεγάλη κρίση είχαν καταρτίσει.

Είμαστε, λοιπόν, εξ αρχής θετικοί σε κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, με τη συναίνεση των θεσμικών φορέων.

Αρκεί να είναι πραγματική μεταρρύθμιση.

Όχι ένα ακόμη συμπλήρωμα. Μία ακόμη διόρθωση ημαρτημένων. Η πρώτη πρωτοβουλία του Υπουργείου της Δικαιοσύνης, στον πολύπαθο χώρο που εποπτεύει δεν είναι παρά μια ομολογία της πρόχειρης νομοθέτησης που προηγήθηκε.

Η ειδική αγορήτριά μας Νάντια Γιαννακοπούλου εξέθεσε όλες τις παρατηρήσεις μας με κάθε λεπτομέρεια.

Ιδίως στις διατάξεις για τον περιορισμό σε συνταξιούχους δικαστές, τα προσόντα των προσλαμβανόμενων και τα κριτήρια επιλογής, τα οποία εισάγουν διακρίσεις δυσανάλογες και αδικαιολόγητες, με δεδομένη την αποστολή του νέου σώματος.

Το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργηθεί ακόμη ένα σώμα που δεν θα λειτουργήσει.

Εκτός αν η Κυβέρνηση ακολουθεί γενικώς το μοντέλο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας:

Δομές δημιουργούνται και μένουν ανενεργές. Χωρίς οργανογράμματα. Κανονιστικές πράξεις μένουν εκκρεμείς. Μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά και στους μπλε φακέλους του Μαξίμου, που την κρίσιμη ώρα αποδεικνύονται ανεπαρκείς κι ανολοκλήρωτες.

Το ζήτημα με τη δικαστική αστυνομία δεν είναι μόνο να ιδρυθεί, αλλά κυρίως να λειτουργήσει στην πράξη, επ’ ωφελεία των πολιτών και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Να στελεχωθεί με δίκαια και αξιοκρατικά κριτήρια, να λειτουργήσει με διαφάνεια.

Όχι όπως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Που διαφημίστηκε ως μια τομή που δήθεν ως δια μαγείας θα άλλαζε την εικόνα των πανεπιστημίων, τελικά αποδείχθηκε μια ηχηρή αποτυχία. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας τότε που ακολουθούσαν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προχωρήσατε -όχι εσείς, οι συνάδελφοί σας στην προηγούμενη Κυβέρνηση- σε ένα ιδεοληπτικό πείραμα καταδικασμένο σε αποτυχία.

Τελικά, το σώμα ουσιαστικά καταργήθηκε. Και όσοι προσλήφθηκαν, όπως προσλήφθηκαν, απομακρύνθηκαν από τα πανεπιστήμια, για να καταλήξουν ειδικοί φρουροί. Για λίγο μάλιστα φάνηκε ότι θα αποκτούσε ο καθένας κι από ένα άλογο, αλλά τελικά θα απομείνουν πεζοί.

Το θυμίζω αυτό ως μια πικρή εμπειρία για το πού μπορεί να οδηγήσει η ιδεοληψία.

Η δικαστική αστυνομία συνέχεται με το έργο της Δικαιοσύνης.

Και ο λόγος αυτός από μόνος του θα έπρεπε να αρκεί για να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαφανή και αξιοκρατική της στελέχωση και λειτουργία.

Και επειδή η δικαιοσύνη με τη σειρά της συνέχεται άρρηκτα με τη δημοκρατία μας.

Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω αναφερόμενος στην τροπολογία που η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε σε ό,τι αφορά στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.

Καλούμαστε, λοιπόν, όλες και όλοι να πάρουμε κάθε αναγκαίο μέτρο και σε νομοθετικό επίπεδο. Να σταματήσουν κάποιοι να υποδύονται ότι παίζουν με τους κανόνες του παιχνιδιού απλώς και μόνο για να επωφεληθούν υλικά από αυτό.

Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου. Τον κοινοβουλευτισμό που κάποιοι τον βλέπουν όχι ως ευθύνη αλλά ως πηγή χρηματοδότησης.

Είναι μια πρωτοβουλία με συμβολικό αλλά και πραγματικό περιεχόμενο. Όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η παράταξή μας όλα τα τελευταία χρόνια για τη συμμετοχή καταδικασμένων προσώπων ή διάδοχων σχημάτων σε εκλογές σε κεντρικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο. Ιδίως στον Δήμο Αθηναίων, τον δήμο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία.

Είναι η ελάχιστη υποχρέωση, που σας καλούμε να εκπληρώσουμε όλοι μαζί.

Πρώτα η Κυβέρνηση και έπειτα όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Άλλωστε, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, τη ρητορική μίσους, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τους νικάς στην κοινωνία, στους δρόμους, τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Εκεί που η ελπίδα ματαιώνεται, εκεί που τα όνειρα των νέων πέφτουν με ορμή πάνω στον τοίχο της απόγνωσης που ορθώνεται εμπρός τους.

Το μίσος και τη βία τη θεραπεύει η δημοκρατία με τα δικά της μέσα: την παιδεία, τη συμμετοχή, τη συμπερίληψη. Με δημόσιες πολιτικές. Για καλύτερη εκπαίδευση, εργασία, υγεία. Για κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη.

Αυτό, άλλωστε, είναι ο δικός μας στόχος. Του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, της ιστορικής Δημοκρατικής Παράταξης:

Δίκαιη ανάπτυξη

Ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Ανθεκτικές υποδομές.

Ασφάλεια, Αξιοπρέπεια, Προοπτική.

Για όλους.

Σας ευχαριστώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.