Σε Συνεντεύξεις

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πίσω από την Γραμμές» του τηλεοπτικού σταθμού Action24 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο ήταν το βράδυ της Δευτέρας (13/03) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ως προς τις ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «υπάρχει ένας λαός που ζητά απαντήσεις με θάρρος, αυτοκριτική και ειλικρίνεια από όλους» και επανέλαβε ότι «είναι ένα πράγμα να συζητάς για την κατάσταση των υποδομών στην πατρίδα μας εις βάθος χρόνου και άλλο να μιλάς για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις που οδηγούν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

«Θα πρέπει οι πράξεις να διερευνηθούν και είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη και πρώτη η Εισαγγελία του Αρείου πάγου θα διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους, την οποία οι ίδιοι οι λειτουργοί της οφείλουν να εγγυώνται καθημερινά», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε εκ νέου στις «συγκεκριμένες παραλείψεις στη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση και τη φωτοσήμανση στο κρίσιμο σημείο της γραμμής. Υπάρχει ένα πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που λέει ότι αυτό το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιούλιο του 2022. Αν αυτό είχε γίνει πράξη, θα ζούσαν οι 57 συμπολίτες μας.

Η σύμβαση 717/2014 θα είχε δημιουργήσει ένα άλλο σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο ένας τηλεδιοικητής από τη Θεσσαλονίκη -εκεί που θα πήγαινε ο κ. Πρωθυπουργός να θριαμβολογησει-  θα έβλεπε δύο τρένα να πηγαίνουν στην ίδια γραμμή και θα αντιλαμβανόταν το λάθος του σταθμάρχη Λάρισας».

«Μέχρι να γίνει τηλεδιοίκηση, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, υπάρχουν εγκληματικές παραλείψεις σε σειρά ετών: επτά παρατάσεις, συμβατικό αντικείμενο 41 εκατ. ευρώ που κατέληξαν 54 και τελικά 57 νεκροί. Δεν είχαμε καν τις ασφαλιστικές δικλίδες. Δεν υπήρχε το Κέντρο Διοίκησης στον ΟΣΕ, δεν είχαμε διπλές βάρδιες σταθμαρχών και, το κυριότερο, δεν είχαμε προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ και κριτήρια αξιοκρατίας».

«Αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Το προσωπείο έπεσε για μια ακόμη φορά και φάνηκε η αδιαφάνεια, η έλλειψη λογοδοσίας, η ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι. Και τώρα έρχονται να μας πουν ότι θα εκσυγχρονίσουν το κράτος στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο τι έκαναν;», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δ. Μάντζος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η οποία «φαίνεται ότι δεν έχει δουλέψει και την έχουν αφήσει ανέγγιχτη, σε αντίθεση με άλλες ανεξάρτητες αρχές όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που είναι ενοχλητικές για την Κυβέρνηση επειδή έκαναν τη δουλειά τους».

Ως προς τις προσλήψεις στον ΟΣΕ, δε, εκτίμησε πως «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα αντίστοιχα το 2016 με αυτά που κάνει η ΝΔ το 2022, δεν αθωώνει τη ΝΔ από τη ρουσφετολογική προσέγγιση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε ή μετέταξε σταθμάρχες με τους δικούς του νόμους και τις δικές του υπουργικές αποφάσεις, με αναξιοκρατικά κριτήρια, και στη ΝΔ το μιμούνται, τότε είναι το ίδιο υπεύθυνοι».

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε ότι «η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η ίδια με αυτές που έχει δώσει στο παρελθόν» και εξήγησε:

«Εμείς από την αρχή έχουμε ανοίξει την ατζέντα για το αξιόπιστο, αποτελεσματικό κράτος, το οποίο, αν μη τι άλλο, θα σημάνει ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα των πολιτών. Έχουμε απέναντί μας δύο μοντέλα που απέτυχαν παταγωδώς με κόστος για την πατρίδα και τον λαό και δύο πρωθυπουργούς που τα ενσάρκωσαν. Και είναι θαρραλέο να πηγαίνουμε στους πολίτες, να τους κοιτάμε κατάματα και να τους λέμε με ειλικρίνεια και συνέπεια ότι εμείς είμαστε εδώ για να τα αλλάξουμε. Το πρόγραμμά μας είναι ένα θετικό, αισιόδοξο, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προτάσεων για αξιοπρέπεια στη ζωή των πολλών».