Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Απόστολου Πάνα, Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο TheOpinion και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση 

«Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση χτυπούν αμείλικτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό» δηλώνει στο TheOpinion ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Απόστολος Πάνας. 

Ο βουλευτής Χαλκδικής σε συνέντευξή του μιλά για τα μηνύματα που παίρνει από τους πολίτες, για το καλάθι του νοικοκυριού, το επίδομα θέρμανσης και τα αιτήματα των ακριτικών περιοχών και για το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.

Βρεθήκατε σε εκδήλωση στη Νέα Ραιδεστό στο νομό Θεσσαλονίκης για την ακρίβεια. Τι σας μετέφεραν οι πολίτες για τον Γολγοθά τους να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα;

Τα προβλήματα είναι κοινά όπου και αν βρίσκομαι το τελευταίο διάστημα ανά την Ελλάδα . Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση χτυπούν αμείλικτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και καταρρακώνουν τη μεσαία τάξη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε μπορούν να επιβιώσουν καθώς μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότατο κόστος παραγωγής . Εν ολίγοις ο λογαριασμός στα τέλη του μήνα δε βγαίνει αυτοί ήταν οι κύριοι προβληματισμοί των πολιτών και στην εκδήλωση της Ραιδεστού . Οι πολίτες θέλουν πολιτικές ανάπτυξης και όχι πολιτικές επιδομάτων .

Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που παίρνετε για το καλάθι του νοικοκυριού. Το ψηφίσατε στη Βουλή, τι θα θέλατε να αλλάξει;

Ως αντιπολίτευση δώσαμε κοινοβουλευτικά την ευκαιρία στο εν λόγω μέτρο, αφού με μια ουσιαστική και εντατική διαδικασία ελέγχων από το υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορούσε να συμβάλλει στη μερική, έστω, αποσυμπίεση των τιμών για τον καταναλωτή.

Δυστυχώς η πρεμιέρα του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού», παρά την επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης, φάνηκε να περιορίζεται σε μία διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σουπερ-μάρκετ, που ήδη ισχύουν. Στο συγκεκριμένο μέτρο δίνεται δηλαδή δυσανάλογη δημοσιότητα σε σχέση με τα αποτέλεσμα που έχει στους καταναλωτές.

Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, θα μείωνε το ΦΠΑ στην ενέργεια και τα βασικά προϊόντα, ενός φόρου από τον οποίο έχει πραγματοποιήσεις υπερεισπράξεις τους τελευταίους μήνες. Θα είχε υποστηρίξει περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις Καταναλωτικές Οργανώσεις ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους.

Αν πραγματικά ήθελε το Υπουργείο Ανάπτυξης θα χρησιμοποιούσε το Παρατηρητήριο Τιμών που έθεσε σε λειτουργία το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και αντί να διαφημίζει δημοσία δαπάνη καλάθι 50 προϊόντων, να ανακοινώνει συγκριτικά στοιχεία για χίλια προϊόντα που καταγράφονται ήδη – γίνεται ήδη σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο!

Επίδομα θέρμανσης. Ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε με τους κατοίκους των ορεινών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία. Δηλώνουν ότι έχουν γονατίσει από τα έξοδα. Τι ζητάτε από την κυβέρνηση.

Για τους κατοίκους αυτών των περιοχών απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα . Όπως ανέφερε και ο Προεδρος χρειάζεται άμεση μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και μεγαλύτερη επιδότηση τόσο στο πετρέλαιο, όσο και σε άλλες καύσιμες ύλες θέρμανσης . 

Παράλληλα, με κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε στις 20 Ιουνίου 2022, ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, δίνοντας μεγαλύτερα ποσά στις περιοχές όπου έχουν μεγαλύτερο υψόμετρο και δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες από άλλες περιοχές. 

Τονίσαμε μάλιστα ότι το επίδομα θα πρέπει να βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό και να είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Τι προέκυψε από την απάντηση του υπουργού στην ερώτηση σας στη Βουλή για τους εργάτες γης; Ποια τα λάθη της κυβέρνησης;

Αυτό που προτείναμε, είναι να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο πρόσκλησης εργατών γης, καθώς η εποχή που διανύουμε απαιτεί ευελιξία και αμεσότητα στην εύρεση λύσεων, αφού οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, δεν συγχωρούν κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις . 

Θα πρέπει να απλοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψής εργατών γης προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες. Αντιθέτως τα υπουργεία επιμένουν σε ένα δαιδαλώδες και δυσλειτουργικό σύστημα για τους αγρότες που θέλουν να προσλάβουν εργάτες γης και μας επισημαίνουν τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στους παραγωγούς αν δεν ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, λειτουργώντας ως τιμωρός και όχι ως αρωγός όσων παράγουν.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.