Σε Ανακοινώσεις

Σήμερα έλαβε χώρα άλλη μια γυναικοκτονία.

Μια γυναίκα δολοφονήθηκε επειδή ο πρώην σύζυγος της αποφάσισε για το τέλος της ζωής, της ορμώμενος από το κυρίαρχο πατριαρχικό πρότυπο. Έχουν προηγηθεί η Όλγα, η Αναστάζια, η Καρολάιν, η Γαρυφαλλιά, η Ερατώ, η Ελένη και πολλές άλλες γυναίκες που δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες. Ως κοινωνία μετράμε γυναικοκτονίες, ως μια μαύρη ρουτίνα που απλά εκτυλίσσεται και η επίσημη πολιτεία νίπτει τας χείρας της μέσα από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

H γυναικοκτονία αποτελεί την κορυφή του θλιβερού παγόβουνου της έμφυλης βίας. Οι γυναίκες διατρέχουν συντριπτικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτελέσουν θύματα του φαινομένου, ενώ  πλήττονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας , της σωματικής ακεραιότητας, της ίδιας της ζωής τους.

Είναι σαφές ότι για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μία συνεπή προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου από πλευράς πολιτείας θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή οριζόντια και διατομεακή προσέγγιση του ζητήματος, στον άξονα της πρόληψης του φαινομένου, της προστασίας και της υποστήριξης των θυμάτων και της συνεργασίας με όλους τους φορείς που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, οι ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης και στο πεδίο αυτό  είναι υπολειμματικές, με αποτέλεσμα η έμφυλη βία να επιτείνεται και να αποτελεί σύγχρονη κοινωνική μάστιγα.

Το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια προσεγγίζει τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών καθώς διέγνωσε το πρόβλημα και ίδρυσε τις δομές φιλοξενίας γυναικών και τα συμβουλευτικά κέντρα που παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση στα  θύματα βίας, ενώ πρόσφατα διασφάλισε με νομοθετική πρωτοβουλία την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

 Πέραν αυτών διατυπώνουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων που περιλαμβάνει το αίτημα για πλήρη εφαρμογή της σύμβασης της Κων/πολης, νομοτεχνικές βελτιώσεις του ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, σύσταση ειδικής εισαγγελικής υπηρεσίας για ζητήματα έμφυλης βίας, παροχή 24ωρων ιατροδικαστικών υπηρεσιών στα θύματα, επιμορφώσεις επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα θύματα.  

Παράλληλα οι πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελούν σημαντική προϋπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης και αναγκαία συνθήκη ώστε η γυναίκα να μπορέσει να ξεφύγει από τον κακοποιητή της.

Σημαντική είναι η επικράτηση ενός διαφορετικού προτύπου σχετικά με τους ρόλους και την κοινωνική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαία ειδική χρηματοδότηση στις επιτροπές Ισότητας των ΟΤΑ, ώστε να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις για την απόρριψη των στερεοτύπων του ηγεμονικού ανδρισμού και της τοξικής αρρενωπότητας.

  Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι επίσης  μέγιστης σημασίας για την απόρριψη των βαθιά εμπεδωμένων αντιλήψεων και την αλλαγή κοινωνικού προτύπου. Μέσα από την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων , την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο του σεβασμού και της συναίνεσης, και τη λειτουργία του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού με όρους έμφυλης ισότητας, το σχολείο μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο της ανισότητας και της βίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.