Αναγνωρίζουμε την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή του στην απασχόληση και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Έχουμε επεξεργασθεί και καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τους αγρότες και την ύπαιθρο.
Για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας, για μία καλύτερη και ελπιδοφόρα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ελληνική περιφέρεια, έχω δεσμευθεί προσωπικά, έχουμε δεσμευτεί με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης να προωθήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρομαι σήμερα σε 10 από αυτά:
- Επανεξέταση τη φορολόγησης των αγροτών με προοδευτική μείωση του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των ενισχύσεων.
- Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου
- Θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένωνσυνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων.
- Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νερό.
- Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μία δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και στις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τους αγρότες, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
- Κατάργηση του φόρου στο κρασί που η κυβέρνηση παραπέμπει διαρκώς στο μέλλον, μάλλον λίγο πριν τις εκλογές.
- Θεσμική προστασία της παραγωγικής γης. Και πολιτικές με φοροκίνητρα , φοροαπαλλαγές και με τράπεζες γης για αξιοποίηση της από παραγωγούς.
- Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομεςελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι
- Επικαιροποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των νέων κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων.
Θέλουμε τον χώρο της ελληνικής υπαίθρου «χώρο για να ζεις, χώρο για να επιχειρείς».