Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Για εμάς η ευημερία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε πάντοτε μαζί σε μια σύγχρονη κοινωνία

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος υπέρ του σχεδίου νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο τεκμηρίωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα του Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για «ένα βήμα δικαιοσύνης για τους συνανθρώπους μας». Προσδιόρισε ως ταυτοτικά και αξιακά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για το ΠΑΣΟΚ, που ως εκ τούτου δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με την κοντόφθαλμη λογική του πολιτικού κόστους. «Κάθε μικρό βήμα στη συμπερίληψη ανθρώπων, για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και της περιθωριοποίησης είναι ένα άλμα προς την ισότητα, την  κοινωνική απελευθέρωση και τελικά την εμπέδωση της ισότιμης συμμετοχής στον κοινωνικό βίο», επισήμανε. Υπογράμμισε πως τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτικό γάμο. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και των παιδιών. Να υπάρχει δηλαδή η αναγνώριση και η ρύθμιση του καθεστώτος του οικογενειακού περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν, όταν διασφαλίζουμε ότι και οι δύο γονείς θα μπορούν να τα φροντίσουν και δεν θα υπάρχει περίπτωση να βρεθούν στον αέρα αν πάθει κάτι ο βιολογικός ή ο αναγνωρισμένος τους γονέας», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι ρυθμίζεται μία ανάγκη η οποία προϋπήρχε του σχεδίου νόμου, όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινούμενη με επιπολαιότητα και χωρίς ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία δεν επέτρεψε να γίνει αυτό κατανοητό στη δημόσια σφαίρα. Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τη σημερινή πραγματικότητα, όπου ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς και κάποιος ομοφυλόφιλος μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί, άρα σήμερα υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες με παιδιά που όμως δεν αναγνωρίζονται νομικά. «Ο Πρωθυπουργός τα κάνει όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο: Θέλει να εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει ούτε το ίδιο του κόμμα», είπε. Απαντώντας, μάλιστα, στον κ. Σκέρτσο, που ισχυρίστηκε ότι το σύμφωνο συμβίωσης πέρασε χάρη στη Νέα Δημοκρατία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Μάλλον, κ. Σκέρτσο, δεν μετράτε καλά και πρώτος κανόνας της πολιτικής είναι να ξέρεις να μετράς. Από τους 75 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μόλις 19 είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης και μας κάνετε και μαθήματα. Το είχαν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όχι οι 19 στους 75». Εντόπισε, δε, και την παραδοξότητα ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Βορίδης όχι μόνο να μη στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά φτάσαμε να το θεωρεί και αντισυνταγματικό και παρόλα αυτά να παραμένει μέλος της κυβέρνησης. 

«Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι à la carte», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «αγωνία μας είναι η χώρα μας να αποκτήσει χαρακτηριστικά που δίνουν δικαιώματα και αξιοπρέπεια σε κάθε Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτό δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, συμπίπτει με το πρωτοφανές ράπισμα της κυβέρνησης από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «είναι ντροπιαστικό για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας. Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταδίκασε την Ελλάδα. Την παρέα του κ. Μητσοτάκη και τις άθλιες πρακτικές της καταδίκασε». Σε αυτό το πλαίσιο, απάντησε και στους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεωργιάδη ότι φταίει το θύμα που παρακολουθήθηκε παράνομα από τον κ. Δημητριάδη και τους συν αυτώ του Μαξίμου, εντοπίζοντας και μία ευθυγράμμιση απόψεν με τον κ. Βαξεβάνη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκη. «Για να τελειώνουμε λοιπόν με τις προβοκάτσιες και τη χυδαιότητα: από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχω καταγγείλει με σαφήνεια αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις και έχω ζητήσει την ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων όλης της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΥΠ, όπως και τους εποπτεύοντες αυτήν», ξεκαθάρισε, ρωτώντας: «Εσείς, οι υπόλοιποι στόχοι, τα υπόλοιπα θύματα, τι κάνατε; Εσείς οι δημοκράτες, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, τι κάνατε; Εσείς κάνατε τις κότες. Όχι εγώ. Εγώ έκανα ό,τι όφειλα να κάνω στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, όχι ως θύμα αλλά ως δημοκράτης, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Φταίει, λοιπόν, -κατά τον κ. Γεωργιάδη- το θύμα που η δικαιοσύνη επί δύο χρόνια αδρανεί και οι θύτες καμαρώνουν κι εσείς μαζί τους. Φταίω εγώ που επί δύο χρόνια η δικαιοσύνη δεν έχει καλέσει τον κ. Δημητριάδη. Περιέγραψα πλήρως τα εγκλήματα. Όφειλαν να τον έχουν καλέσει. Είναι ευθύνη της δικαιοσύνης. Κι αναρωτιέστε πώς προέκυψε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου!». Επισήμανε, δε, τα πρωτοφανή αντανακλαστικά της ολομέλειας του Αρείου Πάγου,  που συγκλήθηκε τάχιστα να απαντήσει στο ψήφισμα που ασκεί πολιτική κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Μακάρι να είχαν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά στις υποθέσεις των υποκλοπών και στην υπόθεση των Τεμπών. Αν είχαν δείξει τέτοια αντανακλαστικά, πιθανόν σήμερα να μην υπήρχε κανένα ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. 

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ακρίβεια: Πολυεθνικές και μεσάζοντες οι μόνοι κερδισμένοι από τις κυβερνητικές πολιτικές

Για ακόμα έναν μήνα η ακρίβεια στην Ελλάδα επελαύνει συρρικνώνοντας την ήδη ισχνή αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού. Ενώ ο γενικός πληθωρισμός κυμαίνεται στο 3,1%, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 8,3% τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας με φόρα από το 8,9% του Δεκεμβρίου. Δραματική είναι η εικόνα σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το ελαιόλαδο, όπου η ετήσια αύξηση είναι 67,4%, στα φρούτα και τα λαχανικά οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 14%, την ώρα μάλιστα που υπάρχει έντονη αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Η συσσωρευμένη επιβάρυνση από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα την τελευταία διετία υπερβαίνει το 30%. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη της ακρίβειας, γιατί πολύ απλά δεν την έδωσε ποτέ. Η χώρα μας φιγουράρει συστηματικά στις πρώτες θέσεις στην Ευρωζώνη ως προς το ύψος του πληθωρισμού, όταν ένας στους τρεις Έλληνες αμείβεται με κάτω από 800 ευρώ. Οι μόνοι που θησαυρίζουν είναι οι πολυεθνικές και οι μεσάζοντες εις βάρος των πολιτών. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια δίνουν ρεαλιστική απάντηση στα προβλήματα του ελληνικού λαού και δικαιώνονται μέρα με τη μέρα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.