Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Γιώργου Καμίνη, βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις”

Για το άρθρο 68 – τροπολογία Θεοδωρικάκου / Κακλαμάνη

Το άρθρο 68 έρχεται σαν συνέχεια του άρθρου 67 στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ και εισήγε μια εντελώς σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ αιρετών και υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι είχαν υπογράψει εντάλματα πληρωμής τα οποία είχαν εγκριθεί προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά μετά, στον κατασταλτικό έλεγχο, χαρακτηρίστηκαν παράνομα. Τις ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, ακόμη και τους οικονομικούς καταλογισμούς που ακολούθησαν, η σκανδαλώδης αυτή ρύθμιση, τα αίρει και τα σταματά.  

Υποσχέθηκε τότε ο κ. Θεοδωρικάκος, μετά τον σάλο που σηκώθηκε, να φέρει μία ρύθμιση, η οποία θα μετρίαζε αυτό το σκάνδαλο. Και τελικά μας έφερε αέρα κοπανιστό. Γιατί; Γιατί η ρύθμιση είναι ψευδοερμηνευτική, πράγμα που σημαίνει ότι ισχύει μόνο για το μέλλον. Και μάλιστα αυστηροποιεί, κατά τι, τη διάταξη, και όπως γνωρίζουμε από τον ποινικό κώδικα, ισχύει η ευμενέστερη διάταξη. Πράγμα που σημαίνει, ότι αιρετοί και υπάλληλοι που απηλλάγησαν με την προηγούμενη διάταξη, έχουν απαλλαγεί δια παντός. 

Επιμένω σε αυτό το ζήτημα για τρεις λόγους:

Γιατί πρώτα απ’όλα, το να εξαιρούμε μια κατηγορία πολιτών από τον νόμο, χωρίς καμία δικαιολογία, παραβιάζει την ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου.

Κατά δεύτερο λόγο, γιατί παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και αυτό θα το βρείτε μπροστά σας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, του οποίου η Ολομέλεια θα χαρακτηρίσει αυτή τη διάταξη αντισυνταγματική. 

Κατά τρίτο λόγο, γιατί, θα μου επιτρέψετε, αισθάνομαι και κάπως ηλίθιος. Γιατί ήμουν ένας από τους πολλούς δημάρχους που σεβαστήκαμε τη νομιμότητα, την τηρήσαμε σχολαστικά, υποστήκαμε όλη τη γραφειοκρατία και τους ελέγχους των αρχών, και βλέπουμε εκ των υστέρων, ότι είμασταν αφελείς. Ότι αν και εμείς είχαμε παρανομήσει, θα ερχόταν σήμερα μία πλειοψηφία, κάποιος νομοθέτης, να μας απαλλάξει. 

Αυτού του τύπου οι ρυθμίσεις μεταξύ των μελών του πολιτικού συστήματος, είναι που εκθρέφουν τον λαϊκισμό. Τον λαϊκισμό δεν τον εκτρέφουν μόνο οι ανισότητες και το μεταναστευτικό. Τον εκτρέφει και η θεωρία, την οποία επιβεβαιώνετε με τη στάση σας, ότι υπάρχουν κάποιες ελίτ, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες βρίσκονται σε μία διαρκή συναλλαγή μεταξύ τους. Αυτές φέρνουν τους Τραμπ στην εξουσία.

Για τις αμερικανικές εκλογές

Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Αυτή τη στιγμή στην Αμερική συμβαίνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τη μεγάλη αυτή χώρα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θα κριθεί αν τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Αμερική θα συνεχίσει την πολιτική του απομονωτισμού, της απόσυρσης. Το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει στην πράξη “Μόνο η Αμερική”. Την πολιτική με την οποία αποσύρεται από την Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, καταγγέλει διεθνείς οργανισμούς όπως τον ΠΟΥ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιβάλλει δασμούς καταργώντας την ελευθερία του εμπορίου, δημουργεί γεωπολιτικά κενά, αφήνοντας χώρο σε αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά αποσύρεται και στη Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενδυνάμωση της Τουρκίας. 

Για τη διαμεσολάβηση: 

Για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, καλό θα είναι να προλαβαίνουμε να μην πηγαίνουν υποθέσεις στα δικαστήρια. Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε τον θεσμό, που άλλωστε η ιδια η κυβέρνηση, με δική της νομοθεσία προ ολίγων μηνών, ενίσχυσε. 

Πρέπει λοιπόν, οι ώρες υποχρεωτικής εκπαίδευσης των υποψήφιων διαμεσολαβητών να προβλεφθεί να γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω πιστοποιημένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ούτως ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκπαιδευτεί γρήγορα, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στη χώρα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να σας εμπιστευτούν»Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Η Κυβέρνηση αφήνει τους δανειολήπτες ακάλυπτους»