Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

O βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης για τις Δημόσιες Συμβάσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση δεν αποτελούν κάποια τομή, την οποία έχει ανάγκη ο τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων, για να τρέξουμε πιο γρήγορα και με όρους βιωσιμότητας.

Πέραν αυτού, μπορεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η Πράσινη Συμφωνία, το Green Deal της Ε.Ε να προβάλει ως η μόνη αισιόδοξη προοπτική για τη χώρα και οι Δημόσιες Επενδύσεις, μάλιστα, να είναι αυτές που καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, με την γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά το μεγάλο στοίχημα όμως, δεν είναι μόνο να απορροφήσουμε γρήγορα ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά να πρόκειται για επενδύσεις βιώσιμες και ανθεκτικές. Βιωσιμότητα και Ανθεκτικότητα είναι οι λέξεις κλειδιά και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε έργο που γίνεται πλέον.

Βιώσιμα και Ανθεκτικά Δημόσια έργα υποδομών, δικτύων κλπ, με ταχύτητα και απλούς κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο Νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Και αντί η Βιωσιμότητα και η Ανθεκτικότητα να είναι οι βασικοί πυλώνες ενός νέου νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις και να ενσωματώνεται η διάσταση της Κλιματικής Κρίσης στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα, βλέπουμε την Κυβέρνηση να φέρνει το άρθρο 219.  Είναι λάθος να δημιουργείτε ειδικά καθεστώτα στις περιοχές Natura, αποκόπτοντας υπο-περιοχές από την ευρύτερη περιοχή. Η Επιτροπή Φύση 2000 μάλιστα, που αποτελεί κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας εκφράζει τον ιδιαίτερο σκεπτικισμό της και επιμένει στην απόσυρση του αρ. 219.

Διαβάστε πιο αναλυτικά, ορισμένα από τα σημεία της ομιλίας του κ. Αρβανιτίδη:

  • Μπαίνουμε στον τέταρτο μήνα των οριζόντιων απαγορευτικών μέτρων – εξαιτίας της πανδημίας –  και η υγειονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας ΔΕΝ εμπνέει καμία αισιοδοξία. Είμαστε πίσω σε όλα. Τόσο στους εμβολιασμούς, όσο και στους δείκτες της οικονομίας. Με μια πρωτοφανή ύφεση, να συσσωρεύει χιλιάδες προβλήματα, που θα τα βρούμε μπροστά όλοι μας, πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος. 
  • Και από κοντά, το πολιτικό «κλίμα» των ημερών, κινείται σε ρυθμούς πόλωσης, όπου το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι νέοι διχασμοί και μικροκομματικά παιχνίδια.
  • Ένα σύγχρονο Νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις θα έπρεπε να περιλαμβάνει: Υποχρεωτική χρήση των συστημάτων ΕΣΗΔΗΣ και ΚΗΜΔΗΣ για όλες τις συμβάσεις. Υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών διαδικασιών για συγκεκριμένες κατηγορίες προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών. Και όχι αύξηση των ορίων για τις απευθείας αναθέσεις, η οποία όχι μόνο ΔΕΝ εξυπηρετεί το στόχο της διαφάνειας, αλλά έρχεται σε συνέχεια σωρείας αναθέσεων και κατά παρέκκλιση προμηθειών τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ, όπου από εξαίρεση έγινε ο κανόνας.
  • Έρχεστε λίγο πριν την έναρξη των διαδικασιών και την ένταξη των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψη, να φέρετε ένα Νομοσχέδιο που θα αναγκαστείτε εκ των πραγμάτων να το αναθεωρήσετε σύντομα, στην κατεύθυνση που σας προανέφερα. Αυτής της Βιωσιμότητας και της Ανθεκτικότητας μέσω Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων και Επενδύσεων.
  • Πέραν όμως των παραπάνω ελλείψεων, προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι η γάγγραινα που λέγεται ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στις Δημόσιες συμβάσεις, όχι μόνο ΔΕΝ αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αλλά φαίνεται να διαιωνίζεται. Ο μεγάλος αριθμός Υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του νέου Νόμου, θα δημιουργήσει σίγουρα καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, όπως τόνισαν άλλωστε και αρκετοί φορείς.
  • Το ζητούμενο για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής είναι η ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου και η φύση θα προστατεύεται αποτελεσματικά – και όχι μόνο τυπικά και στα χαρτιά – ως πολύτιμος πλούτος για να αποδοθεί στις επόμενες γενιές, αλλά και οι τωρινές γενιές να μπορούν να δημιουργούν και να συμβιώνουν με την φύση αρμονικά, αλλά με κανόνες και διαφάνεια παντού που θα τηρούνται. 
  • Για αυτόν τον λόγο, αντί να φέρνετε αυτού του είδους τις διατάξεις όπως το αρ. 219, θα πρέπει να ρίξετε όλο το βάρος σας ώστε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα ΟΛΕΣ οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές και να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και πόροι. Και όχι να καταφεύγετε – ΚΑΙ ΕΔΩ – στη λογική των παρεκκλίσεων και των ειδικών καθεστώτων.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Απαράδεκτη η διακοπή των σχολικών γευμάτων στα σχολεία όλης της ΕλλάδαςΑφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ