Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια της Βουλής

«To  Ε.Σ.Υ είναι η ταυτότητα μας και είμαστε επισπεύδοντες για την αναγέννηση του».

Ο κ.Σταϊκούρας, με την τοποθέτηση του σήμερα  στην Επιτροπή Οικονομικών, προσχώρησε στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μνημόνια έφεραν τη κρίση.

Κε Σταϊκούρα, ο εκτροχιασμός των δημόσιων οικονομικών του 2004-2009 πυροδότησε την κρίση, η οποία κατέστησε αδήριτη την ανάγκη για  την αντιμετώπιση της.

Αυτό θα μπορούσε να το υποστηρίξει οποιοσδήποτε άλλος και πολλοί από την Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι εσείς κε Σταϊκούρα, που υπήρξατε ο αποκλειστικός διαχειριστής του 2ου Μνημονίου.

Και για να το κάνω πιο απτό.

Ένα παράδειγμα.

Το 2009 μας παραδώσατε ένα αποδιαρθρωμένο ΕΛΓΑ, με τεράστιο έλλειμμα 4 δις.

Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό του και στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού χρέους.

Για αυτού του είδους τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μας κατηγορείτε ότι φέραμε με το μνημόνιο;!

Η κατηγορία σας, είναι τιμή μας.

Αντί να μας πει λοιπόν ο κ.Σταϊκούρας πως θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ τις ζημιές από τον Ιανό αλλά και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή πως ο ίδιος θα εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους και γενικότερα σε όσους έπαθαν ζημιά, έρχεται εδώ και μας κατηγορεί με φτηνά ευφυολογήματα.

Το νομοσχέδιο που συζητούμε επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση έχει εθιστεί πλέον στη κακή νομοθέτηση, πετώντας οριστικά όχι απλά στο καλάθι των αχρήστων αλλά στη χωματερή της Ν.Δ τα περί καλής νομοθέτησης και τα ωραία λόγια τα μεγάλα του Π/Θ και του καθηγητή κ.Γεραπετρίτη.

 Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και μάλιστα έχει προτείνει τη θέσπιση ενός  μόνιμου, διαφανούς και ανεξάρτητου μηχανισμού, ο οποίος με συγκεκριμένους, αξιόπιστους και ξεκάθαρους κανόνες θα αξιοποιεί τις δωρεές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προφύλαξη και προαγωγή της δημόσιας υγείας συνολικά.

ΝΑΙ στις δωρεές, ΟΧΙ όμως στα κυβερνητικά παιχνίδια με τη δημόσια υγεία.

Η Κυβέρνηση με τις επιμέρους διατάξεις του ν/σ μεθοδεύει:

-όχι την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας αλλά την άναρχη κυριαρχία του σε κάθε μορφή παροχής υπηρεσιών υγείας, αρχικά με την αύξηση των συνεργειών, 

– την σταδιακή περιθωριοποίηση και παρακμή των δημόσιων παροχών υπηρεσιών υγείας που μας βρίσκει κάθετα ενάντιους.

Η συμπληρωματική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα στην υγεία είναι κρίσιμη και χρήσιμη. Είμαστε όμως εντελώς αντίθετοι στην  συρρίκνωση, υποβάθμιση και υποκατάσταση των δημόσιων δομών υγείας

Με τροπολογία βραδινή, της Παρασκευής, η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν φορέα που πλέον δεν θα διαθέτει Πρόεδρο αλλά Διοικητή, ενώ θυμίζει σε πολλά σημεία τον τρόπο λειτουργίας των Ταμείων και των ΔΕΚΟ και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τις θέσεις των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόνοια στο συζητούμενο νομοσχέδιο.

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να υποδεικνύει στους φορείς ποιος θα τους εκπροσωπεί στο Δ.Σ.

Οι θητείες μπορεί να αφορούν τους διορισμένους αλλά όχι τους εκλεγμένους.

Τοποθετήθηκε εξάλλου και αναλυτικά ο συνάδελφος εισηγητής Ανδρέας Πουλάς

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η ταυτότητα μας,το εμπνεύστηκε και το θεμελίωσε η παράταξη μας,  αποτελεί το βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους και σήμερα μέσα από την κρίση της πανδημίας αναδεικνύεται η χρησιμότητα του και κυρίως η ανάγκη για την αναγέννησή του, για την οποία είμαστε επισπεύδοντες.

Η στελέχωση και ο εκσυγχρονισμός του, με συμπλήρωση των υποδομών αλλά και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Η Κυβέρνηση φαίνεται κουρασμένη και ανήμπορη να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση.

Καθημερινά αναδεικνύονται εστίες υπερμετάδοσης

Είναι απαραίτητο ένα αποτελεσματικό σχέδιο, με συντονισμένες ενέργειες και μέτρα για όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου.

Είναι αδήριτη ανάγκη πλέον να οριστεί Εθνικός Συντονιστής, ένας διακεκριμένος επιστήμονας της δημόσιας υγείας κοινής αποδοχής από τα κόμματα, με αυξημένες αρμοδιότητες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το Κίνημα Αλλαγής με δύο τροπολογίες στο σημερινό ν/σ ζητά:

-Την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του  προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας με την ένταξη στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Η πολιτεία οφείλει να επιβραβεύσει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, του ΕΚΑΒ, των Μονάδων Πρόνοιας, των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων,

Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας, κ.λ.π., των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λ.π.

-Την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες του Ιατρικού Προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς τους , ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας.

Είναι προφανές ότι τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, αν δεν συνοδευτούν από την αποδοχή των τροπολογιών που το Κίνημα Αλλαγής προτείνει δεν αποδεικνύουν παρά την υποκρισία της Κυβέρνησης και την προσπάθεια επικοινωνιακής και μόνο  εκμετάλλευσης του καθημερινού αγώνα των υγειονομικών. “

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δικαιούνται έμπρακτη στήριξηΤροπολογία της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής: «Ένταξη στον μειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των μικρότερων νησιών που ανήκουν στις ίδιες Δ.Ο.Υ.»