Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλητής για τα αγροτικά θέματα ήταν ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολος Πάνας, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής προς την Κυβέρνηση «Ανεπαρκή  και αναποτελεσματικά τα Κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης».

 Ο κος Πάνας ασκώντας έντονη κριτική στην αδυναμία της Κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα, τον πτηνοτρόφο και όλους τους αγροτικούς κλάδους που υπέστησαν ισχυρό πλήγμα ειδικά το τελευταίο διάστημα της λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού, μίλησε για αναβλητικότητα και αναποτελεσματικότητα στην κυβερνητική πολιτική για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι τα 150 εκ. ευρώ που διατίθενται προς αξιοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αρκούν επουδενί να καλύψουν τη ζημιά σε κλάδους όπως τα κηπευτικά, η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ από τους κρατικούς πόρους 10 δις για την εμπροσθοβαρή εκτέλεση του ΕΠΑ (Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025) διατίθενται στον πρωτογενή τομέα μόλις 28 εκ ευρώ ήτοι ποσοστό 0,28% των πόρων του προγράμματος.

Ακόμη, ο κος Πάνας εγκάλεσε την Κυβέρνηση για τη μη παροχή στους αγρότες βιώσιμου πλαισίου τραπεζικού δανεισμού, για την απόρριψη της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για άμεση προκαταβολή 50% της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 850 εκ. ευρώ με επιβάρυνση του Δημοσίου μόνο με τους τόκους, για την απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων στην ελαιοκαλλιέργεια, στην αμπελουργία, στις θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες, για τη μη καταβολή της εισοδηματικής στήριξης κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis, για την άρνηση καθιέρωσης αγροτικού πετρελαίου για την μείωση του κόστους  παραγωγής.

Ο κος Πάνας τόνισε ιδιαιτέρως την παντελή έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο και την επιδεικτική ολιγωρία της Κυβέρνησης στην παροχή λύσεων στα αδιέξοδα των αγροτών. ‘’Θέλουμε καθαρές λύσεις για τον πληττόμενο, όσο λίγοι, πρωτογενή τομέα και έχουμε παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ας κάνει επιτέλους η Κυβέρνηση τη δουλειά της», καταλήγει ο κος Πάνας.

Αναλυτικά η Ομιλία είχε ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτό που διακρίνει την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι σήμερα, είναι η επιλεκτική ιεράρχηση, η αναβλητικότητα, η αποσπασματικότητα και τελικά η έλλειψη σχεδίου για την στήριξη της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας και αλιείας.

Το έχουμε επισημάνει κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής περί τις αρχές του έτους, πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού.

Το επισημαίνουμε με τις Ερωτήσεις που σας απευθύνουμε και με τις τοποθετήσεις μας στα νομοσχέδια που έχετε καταθέσει.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πλήρης απουσία σας από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η παραμέληση των αγροτών από μέρους σας σαν να έχουν όλα τα προβλήματά τους λυμένα.

Σαν να είναι επαγγελματίες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Η επιδεικτική εξαίρεση των αγροτών από τα μέτρα που ανακοινώσατε το τελευταίο διάστημα, με τα αποσπασματικά και τα επιλεκτικά ‘’ψίχουλα’’ που δώσατε σε συγκεκριμένες-λίγες κατηγορίες αγροτών, δε μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση.

Οι καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να καταστρέφονται από τα καιρικά φαινόμενα και ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ ακόμα να αναδιαρθρωθεί

 για να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και να επιταχυνθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Νομίζει ο αρμόδιος Υπουργός ότι η έκτακτη ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 35 εκατ. λύνει το πρόβλημα του Οργανισμού;

Μέχρι σήμερα, τρεισήμιση μήνες μετά την εκδήλωση των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα μέτρο πραγματικής ενίσχυσης της ρευστότητας του μικρού και μεσαίου παραγωγού.

Έχετε μια πάγια, λανθασμένη, κατά την άποψή μας, αντίληψη, όλο αυτό το διάστημα….ότι δε μπορούν να βοηθηθούν όλες οι κατηγορίες αγροτών οριζόντια αλλά μόνο οι πληττόμενοι.

Πέραν των στοιχείων που μιλάνε από μόνα τους, ότι όλος ο αγροτικός κλάδος οριζόντια έχει πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού άμεσα ή έμμεσα,

ακόμα και αυτούς που εσείς θεωρείτε πληττόμενους δεν τους ενισχύετε επαρκώς.

Και είμαστε πλέον χρονικά σε θέση να κρίνουμε την πολιτική της Κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο, που πράγματι η αγροτική παραγωγή της χώρας, χρειάζεται στήριξη περισσότερο από ποτέ.

Εγκαλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση για την εκκωφαντική απουσία της από τα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα.

Για την επαναλαμβανόμενη προσπάθεια του κυρίου Υπουργού να κουμπώσει τρύπες, να καλύψει κενά, χωρίς να έχει την πραγματική πολιτική βούληση να στηρίξει πραγματικά τον αγρότη που βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Τον κτηνοτρόφο, που πλήττεται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, από τις χαμηλές τιμές στην πώληση του κρέατος λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία.

Μάλιστα ενημερωνόμαστε ότι η πρώτη έκτακτη ενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους θα δοθεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

Καθυστέρηση στην καθυστέρηση.

Τον αλιέα, που δεν κατάφερε να διοχετεύσει τα αλιεύματά του στις επιχειρήσεις εστίασης αφού πολλές από αυτές παρέμειναν κλειστές ή υπολειτουργούν.

Τον γεωργό, που προσπαθεί να προχωρήσει τη συγκομιδή χωρίς επαρκή εργατικά χέρια, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές στο λάδι, την νοθεία στο μέλι που μέχρι πρότινος καλούταν να πληρώσει και τέλος επιτηδεύματος  το οποίο είχατε δεσμευτεί ότι θα καταργήσετε οριστικά.

Δεν το έχετε κάνει ακόμα.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε προκαταβολές ενισχύσεων και εισοδηματικές ενισχύσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους και εργάτες γης.

Επεσήμανε ιδίως την ανάγκη διασφάλισης της διατροφικής επάρκειας του πληθυσμού μέσω προτάσεων για την απρόσκοπτη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα των εργατών γης με σχετική ΠΝΠ που έδινε δικαίωμα μετάκλησης εργατών γης- πολιτών τρίτων χωρών μέχρι 30.6.2020.

Τώρα ζητούμε την παράταση αυτού του διαστήματος παραμονής των εργατών αυτών προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η συγκομιδή των αρχών του φθινοπώρου.

Όπως είναι του ελαιολάδου στη Χαλκιδική.

Η γραφειοκρατία επίσης δημιούργησε αγκυλώσεις για άλλη μια φορά με το πρόβλημα στην έκδοση ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ για τους εργάτες αυτούς, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αμειφθούν βάσει εργοσήμου.

Αναφορικά με το εν λόγω διαχρονικό θέμα της έλλειψης εργατών γης, έχουμε προτείνει στην Κυβέρνησή σας να επιδοτήσει μισθό και εργόσημο, για να εργαστούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ως εργάτες γης για τη στήριξη της παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.

Δεν καταλήξατε στην επιδότηση, απλά αποφασίσατε να συνεχίσουν οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ που εργάζονται στις αγροτικές εκτάσεις να συνεχίσουν να λαμβάνουν την επιδότηση ανεργία.

Χωρίς νόμιμο μισθό, χωρίς εργόσημο.

Μην αναφερθούμε στα όσα βρίσκονταν ήδη στον πάγο προ κορονοϊού όπως τα σχέδια βελτίωσης.

Η νέα ΚΑΠ;;

ούτε λέξη για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για το περιβάλλον και το κλίμα το οποίο πρέπει να δώσει στον γεωργό ρόλο πρωταγωνιστή.

Κρύβεστε κύριε Υπουργέ από τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου που χρήζουν άμεσης λύσης.

Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Πανηγυρίζετε για την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν την ενίσχυση μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση…

Δε μας έχετε διευκρινίσει καταρχάς με ποια κριτήρια θα δοθούν οι ενισχύσεις αυτές και σε πόσους!

Γιατί αν είναι να δοθούν σε όλους τους αγρότες, δηλαδή και στους 650.000 ΟΣΔΕ, θα μιλάμε για ποσό της τάξης των 147 ευρώ/ αγρότη.

Πάλι ψίχουλα δηλαδή.

Έχουμε προτείνει επίσης την παροχή δυνατότητας στους αγρότες να δανειοδοτούνται με χαμηλότοκα δάνεια, όπως κάνατε με τους υπόλοιπους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες με τον πρόσφατο νόμο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Πρέπει να εξασφαλιστεί για τον αγρότη ένα πλαίσιο τραπεζικού δανεισμού βιώσιμο διευρύνοντας το πλαίσιο των δικαιούχων διότι δε μπορεί αυτή τη στιγμή το 50% των αιτούντων δάνεια αγροτών να μένουν εκτός.

Τα 150 εκ. ευρώ που διατέθηκαν από το Υπ. Οικονομικών στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αρκούν ούτε για αστείο για να καλύψουν τη ζημιά σε κλάδους όπως τα κηπευτικά, η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες ενώ από τους κρατικούς πόρους 10 δις για την εμπροσθοβαρή εκτέλεση του ΕΠΑ (Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025) διατίθενται στον πρωτογενή τομέα μόλις 28 εκ ευρώ ήτοι ποσοστό 0,28% των πόρων του ΕΠΑ.

Αναφορικά με τα κονδύλια που διατίθενται για τον πρωτογενή τομέα από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις ;

  • Για την Γεωργία-Κτηνοτροφία

Σύνολο: 80,5 εκατ. Ευρώ

Εξ αυτών μόνο τα 10,5 εκατ. για την στήριξη των ανθοπαραγωγών αναμένεται να πληρωθούν σχετικά σύντομα. Όλες οι άλλες ενισχύσεις απαιτούν υποβολή σχετικού φακέλου για έγκριση στην ΕΕ και δεν αναμένεται να ξεκινήσει εκταμίευση πριν το φθινόπωρο.

2. Στήριξη από De minimis μη συνδεδεμένη με την πανδημία

Σύνολο: 8,8 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για στήριξη σε πληγέντες από άλλους λόγους και δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στην στήριξη λόγω πανδημίας.

  • Για την Αλιεία

 Σύνολο: 20 εκατ. Ευρώ

Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα οι σχετικοί πόροι.

Εμείς, παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι μαζί με τον τουρισμό, ο πρωτογενής τομέας είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας, το στήριγμά της για να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας.

Μετά από κατάθεση εκ μέρους μας ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα, σας καλούμε να απαντήσετε στα εξής:

  • Στην απόρριψη της πρότασης άμεσης (εντός μηνός) προκαταβολής 50% της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 850 εκ. ευρώ με επιβάρυνση του δημόσιου μόνο με τους τόκους ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να αποκτήσουν εφόδια για να συνεχίσουν να παράγουν.
  • Στην απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων στην ελαιοκαλλιέργεια, στην αμπελουργία, στις θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες.
  • Στην ολιγωρία καταβολής  της εισοδηματικής στήριξης κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis (όπως πράττουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) γιατί η ζημιά τους ανεξάρτητα από το μέγεθος της αναμένεται να συνεχιστεί.
  • Στην άρνηση καθιέρωσης αγροτικού πετρελαίου για την μείωση του κόστους  παραγωγής.
  • Στη μη χορήγηση εγγυήσεων από το Κράτος για την λήψη δανείων χρηματοδότησης της παραγωγικής διαδικασίας αξιοποιώντας και τους πόρους των 460 εκ ευρώ που επιστράφηκαν από την ΕΕ για τα βοσκοτόπια.’’

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Φραγγίδης: «Να αλλάξει έστω και τώρα η πολιτική ηγεσία τη στάση της για να μη δυναμιτίζεται η τουριστική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας για το 2021»Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Αν άμεσα δεν διασφαλιστεί ανώτατο αναγνωρισμένο πτυχίο για τους καλλιτέχνες, όλο το εγχείρημα του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι ναρκοθετημένο»