Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Οι προτάσεις μας για το ιδιωτικό χρέος προσφέρουν ελπίδα, σιγουριά και μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για το μείζον πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων» δανείων, παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ειδική εκδήλωση της Κ.Ο. Σημείωσε πως ενώ η κυβέρνηση επαίρεται ότι η οικονομία «πάει καλά», το σύνολο οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ. «Οι οικονομικές επιδόσεις αποτελούν το ακλόνητο -δήθεν- “asset” του κ. Μητσοτάκη. Οι στατιστικοί δείκτες, οι “οικονομικές επιδόσεις”, η “ανάπτυξη” και η μείωση της στατιστικής ανεργίας όμως δεν έχουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών», επισήμανε, παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων:

  • Αθροιστικά χρωστούν πάνω από 7 εκατ. μητρώα ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα.
  • Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στο εξάμηνο του 2023 παρουσιάζουν αύξηση κατά 618 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021.
  • Τα κρατικά «φέσια» μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 που ήταν 2,86 δισ. ευρώ. 

Αναφέρθηκε στην κοροϊδία των 120 δόσεων, καθώς ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν, τονίζοντας πως, μετά και από την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις, «η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει περίπτωση ανάσχεσης της αυξητικής πορείας των χρεών». Ο κ. Ανδρουλάκης αντέτεινε στην επίπλαστη εικόνα της οικονομίας που φτιασιδώνεται από επιμέρους δείκτες, τα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, ισχυρός και αδιάψευστος δείκτης ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, άγγιξε το 10% του ΑΕΠ το 2022.
  • Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, αλλά παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη ξεπερνώντας το 160% του ΑΕΠ.
  • Οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
  • Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους έμμεσους φόρους.
  • Ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο, παρότι ο ευρωπαϊκός αποκλιμακώνεται, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να είναι σταθερά πάνω από το 10% και ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη.
  • Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταρρέει: η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη για το 2022. Οι Έλληνες έκλεισαν το προηγούμενο έτος με αγοραστική δύναμη κατά 18,2% χαμηλότερη από το 2000. Επιπλέον, για την τριετία 2019-2022, έχουμε τη δεύτερη μικρότερη αύξηση μισθών πανευρωπαϊκά.
  • Το δημογραφικό πρόβλημα οξύνεται. Η τεράστια “οβίδα” στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μίας βιώσιμης, δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με μελέτες, αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι, σε περίπου 75 χρόνια ο πληθυσμός θα είναι 24% μικρότερος, με 31% μικρότερο ΑΕΠ και με 48% μικρότερη απασχόληση.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι τα στελέχη της κυβέρνησης κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ για «φοροκαταιγίδα», ενώ σήμερα αποδεικνύεται η δική τους κρυφή ατζέντα. «Οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας κορόιδευαν συνειδητά κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες. Κορόιδεψε ο κ. Μητσοτάκης κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Διότι τίποτα από αυτά που φέρνει προς ψήφιση δεν το είχε ψελλίσει λίγες ημέρες ή λίγους μήνες πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές», τόνισε. Χαρακτήρισε των νομοσχέδιο ως άδικο, αναποτελεσματικό και αναχρονιστικό, διότι έρχεται με απαρχαιωμένους τρόπους να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, επιδιώκοντας να εισπράξει περί τα 850 εκατ., όταν η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. «Επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση και εξομοιώσει τις επιχειρήσεις με τον μέσο συντελεστή του κάθε κλάδου σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως πού είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση. Δηλαδή, είναι το ίδιο για τον κ. Μητσοτάκη ένα καφενείο σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας και μία επιχείρηση στο Κολωνάκι», διερωτήθηκε. Συγχρόνως έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που «χαϊδεύει» τους μεγάλους φοροφυγάδες, καθώς επιτρέπει με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα να είναι νομότυποι, ενώ διαθέτουν πολλαπλάσια πραγματικά εισοδήματα. «Η άμεση φορολογία πρέπει να αποκλιμακώνεται με προοδευτικό τρόπο για να είναι δίκαιη», τόνισε.

Πρώτη κατοικία – «Κόκκινα» δάνεια

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην ανάγκη ενός νέου νόμου, σαν αυτόν του ΠΑΣΟΚ του 2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσων πάλεψαν αλλά δεν άντεξαν, με αντικειμενικά κριτήρια. Άσκησε, δε, κριτική σε όσους νομοθέτησαν από το 2015 και μετά τόσο για την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού, όσο και για την ασυδοσία των εταιρειών που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος.  Υπενθύμισε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόταν «σεισάχθεια», μετά από μερικούς μήνες άνοιξε την πόρτα στα funds, που ήρθαν να αγοράσουν τα ακίνητα του ελληνικού λαού στο 15%, βαριά 20%, της αξίας τους στις καλύτερες περιπτώσεις. Αντίστοιχα, «η ΝΔ όχι μόνο κατάργησε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, αλλά δεν συζητά επί της ουσίας αυτό το μεγάλο ζήτημα», ανέφερε.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: 

  • Επαναφορά του νόμου 3869/2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια
  • Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων και για τα δύο αυτά έχουμε ήδη καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. 
  • Θέλουμε ο δανειολήπτης να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με βάση τις αρχές,  τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός και να έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητες επιτροπές που θα ελέγχουν επί της ουσίας τη ρύθμιση.
  • Οι πιστωτές που δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με ουσιαστικές προτάσεις,  να μην μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη με τόκους υπερημερίας.  
  • Ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα ή τον διαχειριστή δανείων που οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.
  • Οι τράπεζες και οι servicers να  υποχρεούνται, πριν τη μεταβίβαση του δανείου ή την πώλησή του στη δευτερογενή αγορά, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. 
  • Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους
  • Ρύθμιση για τους 80.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, που δίνει το κόστος αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, 1/3 προς τον δανειολήπτη, 2/3 προς το τραπεζικό ίδρυμα. Οι δόσεις να μειωθούν κατά 40%, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσουν είναι 15% μεγαλύτερο σε σχέση με το αν ελάμβαναν το ίδιο ποσό δανείου σε ευρώ.
  • Οριοθέτηση της οφειλής του εγγυητή, στις περιπτώσεις που το δάνειο έχει μεταβιβαστεί σε fund, στο ύψος που προκύπτει  με την εφαρμογή μεθόδου υπολογισμού ανάλογης με αυτή που θα ισχύει για το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου
  • Βιώσιμη λύση για τα  περίπου 40.000 στεγαστικά δάνεια των συμπατριωτών μας παλιννοστούντων ομογενών. Προτείνεται να ισχύσει και για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας η επιτυχής ρύθμιση των αντίστοιχων δανείων του ΟΕΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους συνεπείς δανειολήπτες, στους οποίους πρέπει να παρασχεθούν κίνητρα, όπως μια γενναία μείωση προκαταβολής φόρου (μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση) και επιδότηση της αύξησης του επιτοκίου με πόρους που θα προέλθουν από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Επίσης, οι τράπεζες να εφαρμόσουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω στο πραγματικό κόστος χρήματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ως προς τα χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα 30%, εφόσον αυτή τηρείται. 

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία και κοινωνία οφείλουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί με υπευθυνότητα στη συζήτηση στη Βουλή. «Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε με λαϊκισμό και πελατειακούς όρους ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα που ακουμπά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Εμείς θέλουμε σιγουριά και πραγματική ελπίδα για όσους έχουν ανάγκη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως στον πυρήνα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η δεύτερη ευκαιρία. «Αυτό, λοιπόν, είναι μια οικονομική και κοινωνική φιλοσοφία που το ΠΑΣΟΚ θα υπηρετήσει. Σήμερα ως αντιπολίτευση και με τον αγώνα όλων μας ως αυριανή κυβέρνηση», κατέληξε.

Γλυπτά Παρθενώνα

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στην ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη λόγω της τοποθέτησης της χώρα μας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, κάνοντας λόγο για «απρεπή στάση του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό». Υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε την επανένωση τη δεκαετία του ’80 με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. «Είναι ένα ζήτημα εθνικό, που υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα, κυβερνήσεις. Για εμάς είναι προτεραιότητα αυτός ο αγώνας, διότι θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και αφορά τον παγκόσμιο πολιτισμό, τα γλυπτά αυτά να επανενωθούν και να έρθουν στην κοίτη της Δημοκρατίας, την πατρίδα της Δημοκρατίας, στην Αθήνα», τόνισε.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: «Χάδι» για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Στη στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με ρεαλιστικές προτάσεις, εστίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, χαιρετίζοντας την 7η απονομή βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Ε.Ε.Α. Σχολίασε πως το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή είναι «χάδι για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», καθώς ως οριζόντια πολιτική, πλήττει τους πιο αδύναμους. Εστίασε στη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, παρά την άπλετη ρευστότητα των τραπεζών. «Ενδεικτικά, το μέσο επιτόκιο για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις διαμορφώνεται σήμερα πάνω από 7,5%, όταν προ των αυξήσεων από την κεντρική τράπεζα προσέγγιζε το 4,9%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται ακόμα και με 8 και 8,5%», σημείωσε. Και αντέτεινε πως «την ίδια ώρα, 136 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αντλήσει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,34 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,9% και μέση διάρκεια αποπληρωμής  12 έτη». Ως προς το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, επισήμανε πως «πολλά επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακά δάνεια, που έχουν “δέσει” ολόκληρες οικογένειες και δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι να μην επικρατήσει μια ζούγκλα στην αγορά. «Δεν μπορούμε να πάμε στη φιλοσοφία ότι “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”.  Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό των υγιών παραγωγικών δυνάμεων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με ρεαλιστικές προτάσεις που δίνουν προοπτική σε κάθε επιχειρηματία και επαγγελματία που αγωνίζεται καθημερινά να δημιουργήσει υπό αντίξοες συνθήκες». 

Περισσότερα ΕΔΩ

Σούνακ – Μητσοτάκης: Απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας η ακύρωση της συνάντησης

Η αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συνιστά ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας. Η διπλωματία υπάρχει κυρίως για να συζητούμε εκείνα στα οποία διαφωνούμε. Έχει σημασία βέβαια ότι η εσωτερική κοινή γνώμη στη Βρετανία πράγματι έχει μετατοπιστεί και ο ηγέτης των Εργατικών Κ. Στάρμερ και πιθανώς αυριανός πρωθυπουργός -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- φαίνεται ότι έχει άλλη άποψη. Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, δεν αποτελεί μόνο μία πάγια εθνική θέση, αλλά ένα οικουμενικό αίτημα. Δύο είναι τα ζητήματα που τίθενται. Το πρώτο είναι εάν είχε γίνει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία ώστε η ατζέντα να περιέχει όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως τη σχέση Βρετανίας-Τουρκίας και τα γλυπτά του Παρθενώνα. Αν αυτά υπήρχαν στην ατζέντα, τότε η επανάληψη μιας πάγιας εθνικής θέσης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε ένα δημόσιο τηλεοπτικό μέσο, δεν δικαιολογεί αυτήν την αντίδραση. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ίδια τη διαπραγμάτευση για τα γλυπτά. Δεν είναι πολλοί οι μήνες από την αρχή του έτους που ακούγαμε για μία διαπραγμάτευση που πάει πάρα πολύ καλά και πως επίκειται μία συμφωνία. Το Σαββατοκύριακο μάλιστα υπήρξαν διαρροές ακόμα και για σκελετό συμφωνίας για δανεισμό των γλυπτών. Πρέπει να αποσαφηνιστεί από την ελληνική κυβέρνηση ποιο είναι το έδαφος των συζητήσεων. Είναι μία κλοπή η οποία θα πρέπει να θεραπευτεί με την επανένωση των γλυπτών με τον Παρθενώνα».

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.